Genel

Taner Yıldız: Dünyaya açılan bir pazar olmayı hedefliyoruz!

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye Rusya arasında inşa edilmesi planlanan yeni boru hattı ile ilgili, "Proje önümüzdeki dönemde, siyasi gelişmelerle, bölgemizdeki gelişmelerle birlikte ne tür ayrıcalıklar oluşturacak, göreceğiz" dedi..

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye Rusya arasında inşa edilmesi planlanan yeni boru hattı ile ilgili olarak, "Proje önümüzdeki dönemde, siyasi gelişmelerle, bölgemizdeki gelişmelerle birlikte ne tür ayrıcalıklar oluşturacak, göreceğiz. 


Uluslararası siyasetten arındırılamayacak kadar büyük bir projedir. Mutabakat sağlanırsa Türkiye'nin elde edeceği kazanımlar 400 milyon euroluk rakamın çok üzerinde olacaktır. B izim kurgumuz yalnızca bir geçiş ülkesi olmak değil, aynı zamanda Trakya'da gerçekleştirilebilecek bir doğalgaz merkezi şeklinde olacaktır. 


Yalnızca Avrupa pazarına açılan değil, dünyaya açılan bir pazar olmasını hedefliyoruz" dedi. 

Rusya ile yapılan anlaşmalara ilişkin basın toplantısı düzenleyen Yıldız, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in ziyaretinde siyasi, ekonomik ve stratejik konuların değerlendirildiğini, görüşmelerde gerek müteahhitlik ve altyapı konuları, gerek tarım ve hayvancılık ürünlerinin Türkiye'den ihracı, gerekse ulaştırmayla alakalı kotalardan birçok karma ekonomik komisyon toplantısını ilgilendiren başlıkların ele alındığını söyledi. Rusya ile nükleer enerji çalışmalarının yanı sıra yenilenebilir enerjiye ilişkin işbirliğinin de genişletileceğini bildirdi. 


BOTAŞ'ın Gazprom ile imzaladığı iyi niyet anlaşmasına da değinen Yıldız, anlaşmanın Güney Akım ile ilgili bundan sonra neler yapılabileceğini kapsadığını aktardı. Batı hattından gelen gaz miktarının artmamış olduğunu görerek buna yönelik artış taleplerini Rus tarafına aktardıklarını belirten Yıldız, "Tekrar değerlendirecekler" dedi. Yıldız, Putin'in açıkladığı doğalgaz fiyatının Rusya'nın teklifi olduğunu, Türk tarafının da teklif sunduğunu, verilen teklifin henüz nihayetlendirilmediğini söyledi. 


Güney Akım dizayn edilecek Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Yıldız, fiyat indirim talebine ilişkin herhangi bir rakam belirtemeyeceğini, istediklerini rakamın onların teklifinin üzerinde olduğunu söyledi. 

Yıldız, Mavi Akım'da tedarik noktasının Rusya, bitiş noktasının ise Türkiye olduğunu ifade ederek, "Güney Akım'la alakalı yeni dizayn böyle bir hedefi de içermektedir" dedi. Rusya Türkiye arasında planlanan yeni boru hattında BOTAŞ'ın nasıl yer alabileceğine ilişkin ayrıntıların netleşmediğini ifade eden Yıldız, "Türkiye'nin münhasır ekonomik bölgesinden geçip de Trakya'ya gelme ihtimaliyle birlikte, Güney Akım güzergahının son kısımlarında bir değişiklik öngörülüyor. Proje önümüzdeki dönemde, siyasi gelişmelerle, bölgemizdeki gelişmelerle birlikte ne tür ayrıcalıklar oluşturacak, göreceğiz. Uluslararası siyasetten arındırıamayacak kadar büyük bir projedir" dedi. Yıldız, TANAP projesinin, Rusya ile Türkiye arasında kurulacak yeni hattan zarar görmesinin mümkün olmadığını da söyledi. Yıldız,bu projede mutabakat sağlanırsa Türkiye'nin elde edeceği kazanımlar 400 milyon avroluk bir rakamın çok ama çok üzerinde olacağını söyledi. 


ÇED raporu jest değil Türkiye'ye kurulacak nükleer santralle ilgili bundan sonra inşaat izinleri ve imar tadilatlarıyla ilgili süreçlerin işleyeceğini kaydeden Yıldız, Akkuyu Nükleer Santrali ÇED Raporu'nun onaylanmasının Rusya Devlet Başkanı Putin" e jest olsun diye onay verilen bir konu olmadığını söyledi.. 

Nükleerin temeli martta atılacak Bakan Yüdız, nükleer santral inşaatı konusunda önemli aşamaya gelindiğini belirterek, Akkuyu'ya bir liman yapılacağını, bir ay içerisinde de ihalesine çıkılacağını, mart ajanda da temelinin atılacağım bildirdi. 


Soma'da işçilerin sağlığını tehdit edecek herhangi bir unsur bırakılmaması konusunda genel bir kanaat oluştuğunu belirten Yıldız, "Kazanın olduğu Eynez'de toparlanma imkanı çok görülmüyor. Önceliğimiz işçimizin sağlığı. Türkiye Kömür İşletmeleri orada kamu eliyle maden işletmeyecektir" dedi. 



Dünya