Taner Yıldız Ermenek'teki maden ocağında çalışmaları denetliyor!
Taner Yıldız, Çalışma ve Faruk Çelik ile Lütfi Elvan, Ermenek'teki maden ocağında mahsur kalan işçilerin kurtarılması için yapılan çalışmaları incelemek üzere sık aralıklarla tünelden ocağa girerek çalışmaları denetliyor.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Ermenek'teki maden ocağında mahsur kalan işçilerin kurtarılması için yapılan çalışmaları incelemek üzere sık aralıklarla tünelden ocağa girerek çalışmaları denetliyor.
Aralıksız süren çalışmaları alanda denetleyen Yıldız, Çelik ve Elvan, madendeki suyun tahliyesi ve tahkimatlar kurularak işçilere ulaşılması için yapılan çalışmaları takip ediyor.
Tünel girişinden suyun en yukarı kısmında bulunan bölüme kadar inen Yıldız, Çelik ve Elvan, teknik çalışmalar hakkında yetkililerden bilgi aldı. Bakanlar Yıldız, Çelik ve Elvan, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığının gönderdiği "Ahtapot" olarak tabir edilen su tahliye aracının tünelden indirilmesi sırasında da incelemeler yaptı.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Karaman Ermenek’te yaşanan maden kazasına yönelik olarak işletmeden yapılan "doğal afet" benzetmesine ilişkin, "Hiç kusura bakmasın bu bir doğal afet falan değil" dedi.
Bakan Yıldız, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan ile maden kazası yaşanan işletmede yürütülen çalışmalara ilişkin açıklamalarda bulundu.
Yıldız, işletme sahibinin olaya ilişkin "doğal afet" benzetmesinin hatırlatılması üzerine, şu değerlendirmelerde bulundu:
"Hiç kusura bakmasın bu bir afet falan değil. Her şeyi kamuoyuyla doğru bir şekilde paylaşmamız lazım. Özellikle sel felaketi, deprem gibi elimizde bulunmayan nedenlerden dolayı bir işlem olmuşsa 'bu, doğal afettir' deriz ama burası bir doğal afet değil. Dolayısıyla doğal afet olmayan yerde kusur var demektir. Kusur kimdedir? Bunun adli, idari soruşturmaları yapıldıktan sonra netleşir. Şimdiden bir şey söylememiz doğru olmaz ama buraya bir doğal afet tanımlaması yapmak olayı geçiştirmek anlamına gelir. Bakanlıklarımız bu tarz bir düşünce içinde değildir. Şu anda işçi kardeşlerimizin oradan çıkartılmasıyla alakalı işlemlere yoğunlaştık ama bu tür konular gündeme geldikçe de tabii ki biz bunun cevabını veririz."
Olayın tam tespit edilemeyen ama duvardaki veya tavandaki yarılmayla suyun oraya güçlü bir şekilde yönelmesiyle gerçekleştiğinin anlaşıldığını dile getiren Yıldız, "Oraya tam olarak girdikten, içeriyi temizledikten sonra bununla alakalı bir teşhis koyabiliriz" dedi.
Madendeki olayın "kullanılmayan bir galeride biriken suyun çökmeye yol açması şeklinde gerçekleştiği" yönündeki değerlendirmelerin anımsatılması üzerine Yıldız, "Muhtemeldir. Bu da alternatifler arasında ama direkt bu teşhisi koymuş değiliz" diye konuştu.
- "Çamurda ilerlemek çok güç"
Bakan Elvan da özellikle yer altında kaza sonrası müthiş bir yıpranma söz konusu olduğunu söyledi.
Tahkimatlarda da önemli bir yıpranma yaşandığını dile getiren Elvan, şöyle konuştu:
"Su patlaması neticesinde oluşan çok yoğun bir çamur tabakasının toplanması ve bunun yüksek mertebelerde olması çalışmaların biraz daha uzayacağını gösteriyor. Bu koşullarla gitmesi halinde ilerlemelerin biraz daha yavaş olacağını görüyorum. Tabi önümüzdeki yapı neye çıkar, nasıl bir sonuçla karşılaşırız, şu anda bir şey söylemek mümkün değil ama çamurda ilerlemek takdir edersiniz ki oldukça güç. Şu anda arkadaşlarımız bir anlamda çamurda ilerlemeye gayret ediyorlar. Tüm malzemeleri oradan boşaltmaya çalışıyorlar ama belki birkaç metre sonra rahatlama olması halinde daha hızlı ilerleme söz konusu olacak. Şu anki yapı itibarıyla ilerlemenin daha yavaş olmak zorunda olduğunu, özellikle yeraltında çalışan arkadaşlarımızın güvenliğini de dikkate aldığımızda, çalışmanın biraz daha yavaş bir şekilde ilerlemek zorunda olduğunu ifade etmek istiyorum."
Elvan, su seviyesiyle ilgili soru üzerine, su seviyesinde gerileme olduğunu ancak çamur ve kil tabakasını yukarı çekmede güçlükler olduğunu ifade etti.
AA