29 / 04 / 2024

Taner Yıldız HES'e ilişkin eleştirileri yanıtladı!

Taner Yıldız HES'e ilişkin eleştirileri yanıtladı!

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, hidroelektrik santrallere (HES) ilişkin eleştirileri yanıtlarken, "Müteahhitlerin ve bir kısım özel sektörün hoyratça davranışlarını tasvip etmemiz mümkün değil" dedi



 Yıldız, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, bakanlığının 2011 yılı bütçesi üzerindeki soruları yanıtladı.
        
2002 ile 2010 yıllarını kıyasladıklarında arada çok ciddi değişiklikler görüldüğünü belirten Yıldız, Plan ve Bütçe Komisyonunda ilk bütçeyi değerlendirdiklerinde Türkiye’nin 4 milyar dolarlık yatırımının bulunduğunu, o yıl ödenen faizin 40 milyar dolar olduğunu, 1 yatırıma, 10 tane de faize verdiklerini söyledi. Yıldız, bugün ise 1 yatırım yaptıklarını, 3,5 faiz ödediklerini ifade ederek, bunun, Türkiye’nin halen normalleşmesini tamamlayamadığı anlamına geldiğini, ancak bunu tamamlayacağını belirtti.
        
Enerji sektöründeki yatırımlarda en son yıl itibariyle 3 bin 500 megavatın, 5-5,5 milyar dolara karşılık geldiğine işaret eden Yıldız, "Bu da yaklaşık 8 milyar lira yapar. Bu 8 milyar lirayı özel sektörden değil, kamudan alsaydık, ya sağlık, ya eğitim, ya savunma, ya da tarım politikasından almış olacaktık. Enerji sektörü, kamunun omuzuna bindiği yükü hafifletmiş oluyor" dedi.
        
Yıldız, bir önceki yıl elde edilen tasarruf miktarının, bir sonraki yılın büyümesine yetmediğini dile getirerek, "Hele hele enerji sektöründe... Biz enerji sektöründeki büyümeyi, bir önceki yılın karlarından elde etsek, Türkiye bu kadar büyüyemeyecek demektir. Elektrik dağıtımı ve iletim hatları itibariyle yaklaşık 1 milyon kilometreye ulaştık. Bu, dünyanın etrafını Ekvator’dan 25 kez dolaşmak demektir" görüşünü dile getirdi.
        
HES’lerle ilgili eleştirileri yanıtlayan Bakan Yıldız, suyun gidip de yeşil yapmadığı bir yerin olmadığını dile getirdi. Yıldız, şöyle devam etti:
       
 "Şu anda Türkiye’nin, elektrik fiyatlarını yalnızca doğalgazdan oluşturduğumuzda bu fiyattan elektrik alamayız. Bu averajı, ortalamayı aşağı çekecek tek kalem HES’lerdir. Bizden önceki iktidarların ve bizim zamanımızda HES’lerden yapılan barajlara eğer şu andaki mantıkla baksak, onlar da yapılamazdı. HES’te bir coğrafya değişiyor. 15 kilometrekareden daha fazla su biriktiren alanlarda, komple coğrafya, harita değişiyor. Müteahhitlerin ve bir kısım özel sektörün, hoyratça davranışlarını tasvip etmemiz mümkün değil. Biz bakanlık olarak, çevre şartlarını, ekolojik dengeyi, nebatatı bir kenara bırakarak, böyle bir şey yapamayız. Her işin bir normali var."
       
-"MİLLİ MENFAATLERİMİZİ GÖZETMELİYİZ"-
       
 Köylerde, yerleşim birimlerine yakın mesafede taş ocakları bulunması konusundaki eleştirileri yanıtlayan Yıldız, taş ocakları ile ilgili daha önce, duble yolların ve  TOKİ  inşaatlarının yapımı için mesafe şartı koymaksızın iyi niyetle bir kanun çıkarıldığını anımsattı. Söz konusu kanunda yerleşim birimine 50 metreye kadar yaklaşan mesafelerde taş ocağı işletme imkanı bulunduğunu belirten Yıldız, ancak şimdi bu mesafenin 300 metreye alındığını söyledi.
        
Güney Kore ile nükleer enerji santrali kurulması konusunda görüşmelere değinen Yıldız, kendilerinin bu konularda milli menfaatleri göz önünde bulundurduklarını ifade etti. Yıldız, "Güney Kore’de biz milli menfaatlerimize aykırı olsa bile ille de anlaşacaksak, bu müzakereleri yapmamızın anlamı kalmaz. Ülkemizin çıkarlarına uygun davranmalıyız. Görüşmelerimizde Güney Kore’nin bizde Hazine garantisi istediğini gördük. Bunu veremeyeceğimizi, bunun, makro büyüklükleri farklı boyutta etkileyebileceğini söyledik. Sonuçta biz Güney Kore’nin iyi niyetli ve yapıcı tutumlarını göz ardı edemeyiz ama bu, mutabık kalacağımız temel noktalar için yeterli değil. Şu anki şartlarda bizim diğer ülkelerle görüşme zeminimizin yolunun açıldığını söyleyebiliriz" diye konuştu.
        
-YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI-
       
Bakan Yıldız, yenilenebilir enerji kaynaklarına ilişkin kanun teklifinin neden halen TBMM’de beklediği yönündeki soru üzerine, bu kanunun çıkmasını kendilerinin de istediğini söyledi. Bu konuda "çantacı" olarak tabir edilebilecek bazı kişilerin, yenilenebilir enerji sunumunda fiyat artışı beklediklerini ifade eden Yıldız, "Bu çıkaracağımız kanunun, fiyat beklentisi olan arkadaşlara getireceği hiç bir şey yok. Kanun çıkmıyor diye kimse yatırım yapamıyor değil. Kanunun çıkmaması yatırımların önünde bir engel değil. Bu kanun, uygulamadaki bir kısım aksaklıkları gidermek için yapılacak" diye konuştu.
        
Yenilenebilir enerjiye ilişkin kanun teklifinin geri çekilmediğini belirten Yıldız, kanun bu yıl içinde çıkarılabileceğini bildirdi.
        
Sanayide kullanılan elektrik tarifesine değinen Yıldız, Türkiye’de 2002 yılında sanayi elektriğinin 9,48 avrosentten alındığını, bunun, AB üyesi ülkeleri içindeki en yüksek fiyat olduğunu söyledi. Yıldız, şu anda ise Türkiye’nin, Avrupa’da sanayi elektriği alımının en ucuz olduğu ülkeler arasına girdiğini söyledi.
       
 Zonguldak’taki grizu patlamasının ardından göçük altında kalan iki işçiye henüz ulaşılamaması konusundaki eleştirileri yanıtlayan Yıldız, bu durumun, herkesin ortak acısı olduğunu söyledi.
        
Bir kaç gün önce Yeni Zelanda’da, gelişmiş bir maden ocağında patlama olduğunu, işçilerin göçük altında kalmasına rağmen henüz kurtarma çalışmalarına bile başlanamadığını belirten Yıldız, "5 yıl boyunca çıkarılamayanlar var. Bu örnekler, tabii ki Zonguldak’taki durumu makul hale getirmez. Ama bizler daha iyiyi yakalamak adına çalışıyoruz. Bu konuda özellikle denetimlerde aldığımız mesafe iyi bir noktada. Ancak tabii ki yeterli değil. Daha iyi noktalara ulaşmalıyız" diye konuştu.
        
Yıldız’ın konuşmasının ardından Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu, Ulusal Bor Araştırma Enstitüsü, Elektrik İşleri Etüt İdaresi Genel Müdürlüğü, Türkiye Atom Enerjisi Kurumu, Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü, Petrol İşleri Genel Müdürlüğünün 2011 yılı bütçeleri kabul edildi.
A.A

Basında yer alan haberler:

HES'te hoyratça tavra taviz yok 

Bakan Yıldız hidroelektrik santral projelerinde müteahhitlerin ve bir kısım özel sektörün hoyratça davranışlarını tasvip etmeyeceklerini belirtti.

Enerji Bakanı Taner Yıldız müteahhitlerin ve bir kısım özel sektörün hidroelektrik santrallarda hoyratça davranışlarını tasvip etmelerinin mümkün olmadığına dikkat çekerek "Enerji Bakanlığı olarak ekolojik dengeyi, çevre şartlarını bir tarafa bırakmıyoruz. Elektrik üretiminde yerli kaynakları arttırmazsak kusura bakmayın ithalatın oranı artar" dedi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, enerjide dışa bağımlılığı azaltacak ve enerjide faturaları aşağı çekecek Yerli ve Yenilenebilir Enerji Kaynakları (YEK) Kanun Tasarısı'nın aylardır çıkanlamaması tartışmasına sahne oldu. Muhalefet partisinin komisyon üyelerinin "Bu yasa neden geçmiyor, Dış güçlerin mi etkisi var" soruları karşısında terleyen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Eğer fiyatlarla alakalı ciddi bir yükseklik beklentisi varsa, kimse kusura bakmasın bunu yapmayacağız. Düzenleme bu yıl içinde çıkarılacak" dedi.

Nükleerde Fransa devrede

Yıldız, Sinop'a inşa edilmesi planlanan santral için de Güney Kore'yle yaşanan anlaşmazlığın ardından, yeni talepler ve alternatifler bulunduğunu söyledi. Yıldız, nükleer santral yapımının sadece elektrik enerjisi olarak görülmemesini de istedi.

Yıldız, Dünya Enerji Konseyi Genel Sekreteri Chirtoph Frei ile görüşmesinin ardından da nükleer santral için gelecek hafta Japon heyetiyle görüşmelerin başlayacağını, Fransa'nın da görüşme talebinde bulunduğunu açıkladı.

Yıldız, Rus parlamentosunun alt kanadı olan Duma'nın Mersin'deki Akkuyu Nükleer Santralı'nın inşaatını onayladığını anımsatarak, konunun genel kurulda nihai olarak görüşülüp, sonra Kremlin'e onaya gönderileceğini ifade etti.

Habertürk/SONGÜL SELVI

 


Geri Dön