02 / 05 / 2024

Taner Yıldız: İlk etapta 1343 maden sahası ihale edilecek!

Taner Yıldız: İlk etapta 1343 maden sahası ihale edilecek!

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, yeni Maden Kanunu çerçevesinde ihalelerin başlayacağını ve sanayicilerin isteği doğrultusunda ilk grupta bin 343 maden sahasının ihale  edileceğini açıkladı...



Bakan Yıldız, Türkiye 'nin gerek rezerv, gerekse çeşitlilik açısından önemli maden potansiyeline sahip olduğunu ve bu zenginliklerin yatırımcılara sunularak ekonomiye katkı sağlamak gerektiğini  söyledi.

Bu düşünceden hareketle geçen yıl Maden Kanununun yeniden düzenlendiğini ve 24 Haziran 2010 tarihinde yeni Maden Kanunu, 6 Kasım 2010 tarihinde de  uygulama yönetmeliğinin yürürlüğe girdiğini hatırlatan Bakan Yıldız, 'Yapılan  düzenlemeler ile önemli yenilikler getirilmiş, ilk defa hassas alanlarla ilgili  olarak önce izin, sonra ruhsat dönemine geçilmiştir' dile konuştu.

5995 sayılı yeni Maden Kanunu öncesi, arama ruhsatı düzenlenirken hiçbir izin aranmadığını anlatan Yıldız, şunları söyledi:           '5995 sayılı Kanun ile ruhsat müracaatı yapılan alanların; özel çevre  koruma bölgeleri, milli parklar, yaban hayatı koruma ve geliştirme sahaları,  muhafaza ormanları, Kıyı Kanununa göre korunması gerekli alanlar, birinci derece  askeri yasak bölgeler, 1/5000 ölçekli imar planı onaylanmış alanlar, birinci  derece sit alanları, madencilik amacı dışında tahsil edilen ve uygun görüş
 verilen elektrik santralleri, organize sanayi bölgeleri, petrol, doğalgaz ve jeotermal boru hatları gibi yatırım alanları, ruhsat müracaatının yapılması ve  yapılan müracaatın hak sağlanması durumunda, ruhsat düzenlenebilmesi için bir yıl  içinde ilgili kurumdan izin alınması şartı getirilmiştir. Böylece çevreye duyarlı bir madencilik politikası benimsenmiş ve  madencilik yapılabilecek alanlara ruhsat düzenlenmesi sağlanacaktır.'

İLK AşžAMADA ENDÜSTRİYEL HAMMADDELERİN BULUNDUĞU RUHSAT GRUBUNUN İHALESİ YAPILACAK

İlk aşamada 1-b grubu 449 adet, 2. gruptan da 894 adet maden sahası olmak üzere bin 343 adet sahanın 30 Mart 2011 tarihinde ilan edilerek ihale sürecinin  başlayacağını anlatan Bakan Yıldız, öncelikle sektörden gelen talepler  doğrultusunda, mermer sektörü, cam sanayi, çimento sanayi, seramik sanayi,  tuğla-kiremit sanayi, yol yapımı, inşaat sektörü ve altyapı hizmetlerinde kullanılacak endüstriyel hammaddelerin bulunduğu ruhsat gruplarının ihalesinin  yapılacağını bildirdi.

Bakan Yıldız, 'Madenciliğe dayalı sanayimizin gelişmesi, sanayinin ihtiyacı olan hammaddenin ülke kaynaklarından sağlanması, maden ithalatının  azalması için ihale süreci yoğun bir şekilde devam edecektir' dedi. Sahaların 30 Mart 2011 tarihinde ilan edileceğini ve Haziran ayında da  ihalelerin başlayacağını vurgulayan Taner Yıldız, ruhsatların 10 yıllık olarak  verileceğini, 5 'er veya 10 'ar yıllık periyotlar halinde uzatılabileceğini  söyledi.

İhalelerin özelleştirmeler kadar şeffaf ortamda yapıldığını da ifade eden Enerji Bakanı, yeni kanunla kapalı zarfların açılmasının ardından açık artırmanın da yapılacağını kaydetti. Bakan Yıldız, 'Madenlerimizin ekonomiye kazandırılması gerekiyor.
 Sanayinin hammaddesi madencilikten geçiyor, sanayi kuruluşlarımızın taleplerini yerine getirmemiz lazım' dedi.

KÖMÜR SAHALARI DA İHALE EDİLECEK

Bu ihalelerin ardından kömür sahaları için de ihalelerin başlayacağını anlatan Yıldız, Türkiye 'de önemli kömür rezervi bulunduğunu, fakat rezervlere  göre üretimin istenilen seviyenin altında kaldığını kaydetti. Yıldız, kömürün, yatırım riski ve maliyeti yüksek olmasına rağmen  sanayide kullanımı, üretilmesiyle yaratılan katma değer, istihdam, üretildiği bölgenin sosyo-ekonomik-kültürel kalkınmasındaki etkisi dikkate alınması  gerektiğini dile getirdi.

Giderek artan çevre bilincine paralel olarak ithal kömür miktarının azaltılması da hedeflenerek, ithal kömürle rekabet koşullarının oluşturulması  amacıyla temiz kömür teknolojilerinin tesisinin yaygınlaştırılması gerektiğini  belirten Yıldız, modern işletme yöntemlerine ağırlık verilmesinin önem taşıdığını  vurguladı. Bakan Yıldız, 'Kömüre dayalı termik santral ve maden projelerinin gerçekleştirilmesi için özel sektörün bu çalışmalar içinde yerini alması enerji  güvenliğimiz yönünden önem taşımaktadır' dedi.

AA


Geri Dön