Taner Yıldız MTA Doğal Taş Analiz Laboratuvarını hizmete açtı!
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, MTA Doğal Taş Analiz Laboratuvarını hizmete açtı...
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Maden Tetkik ve Arama (MTA) Genel Müdürlüğünün Doğal Taş Analiz/Test Laboratuvarı ile akredite laboratuvar ihtiyacını gidermiş olacaklarını belirterek, "İstihdamın arttığı, mermer üretim makinelerini ihraç eder hale geldiğimiz bir ortamda, bu laboratuvara fazlasıyla ihtiyacımız vardı" dedi.
Yıldız, laboratuvarın açılış töreninde yaptığı konuşmada, tesisin, hem Maden İşleri Genel Müdürlüğüne hem MTA'ya uğraştıkları bütün alanlar açısından katkı sunabileceğini söyledi.
Bakanlık görevinin geçici olduğunu ifade eden Yıldız, "Ben mühendisim. O mühendislik heyecanını hissettiğim her yerde özellikle bulunmak istiyorum" ifadesini kullandı.
Yıldız, faaliyetlere ilişkin "çevreye rağmen değil, çevreyle beraber bunları yapıyoruz" diyerek, şöyle devam etti:
"Düşünün; 10 yıl önce 600 milyon dolarlık bir maden ihracatı yaparken şu anda eğer 4 milyar dolara çıkmışsak, doğal taş ihracatında 400 milyon dolarlık bir ihracattan bugün 2 milyar dolara gelmişsek bundan her birinizin katkısının büyük olduğuna inanarak bunu söylüyorum. Bunlar ancak bulundukları yerlerden çıkartılabiliyorlar. Biz bulundukları yerleri seçme hakkına sahip değiliz. Yeşilin kendine has bir değeri var, çevrenin kendine has bir değeri var. Ama bunlar devlette oluşturulan ortak dille beraber tek bir değer haline getiriliyor."
Bakan Yıldız, Türkiye'nin jeolojik açıdan aktif ve karmaşık bir kuşak içerisinde yer aldığını belirterek, bunun, yer altı kaynaklarının aranmasıyla alakalı bir kısım riskler getirdiğine işaret etti.
Bunların ölçümlenmesi ve sondaj faaliyetlerinin parasal karşılıkları bulunduğunu anlatan Yıldız, "Biz bununla yetinmeyeceğiz. Şu ana kadar yaptığımız çalışmalar gerekli çalışmalardı ama yeterli çalışmalar değil. 2023 yılında, inşallah 20 milyar dolarlık bütün maden kaynaklarımızda ihracat, aynı zamanda doğal taşta da 10 milyar dolarlık ihracat hedefliyoruz" diye konuştu.
Akredite laboratuvar ihtiyacını bu tesisle gidermiş olacaklarını ifade eden Yıldız, şunları kaydetti:
"İstihdamın arttığı, mermer üretim makinelerini ihraç eder hale geldiğimiz bir ortamda, bizim bu laboratuvara fazlasıyla ihtiyacımız vardı. Akredite bütün sektörlerle alakalı laboratuvarların açılışında bulunmak istediğimi bu vesileyle bir kez daha belirtmek istiyorum."
-"Laboratuvarlara 15 milyon lira"-
MTA Genel Müdürü Mehmet Üzer, 1980'lerden sonra devletin yatırım yapmaması nedeniyle MTA'daki görevinden ayrıldığını ve özel sektöre geçtiğini anlattı. "Nasip oldu, buraya döndük" diyen Üzer, laboratuvarları modernize etme ve yenileme projesi kapsamında 15 milyon lira harcama yapıldığını bildirdi.
Dünyanın en iyi yer bilimleri laboratuvarlarında ne varsa Türkiye'de de bulunduğuna dikkati çeken Üzer, "2000'li yıllarda 8 bin olan numune sayısı, 80 bine çıktı. Analiz sayısını da 200 binden 800 bine çıktı. Bu imkanlara kavuştuk" diye konuştu.
Diğer ülkelerle rekabet için kalite tespiti yapılması gerektiğini dile getiren Üzer, özellikle mermerin, Türkiye'ye önemli katma değer sağlayan doğal taşlar arasında bulunduğunu söyledi.
Türkiye Mermer Doğaltaş ve Makine Üreticileri Derneği (TÜMMER) Genel Başkanı Raif Türk, MTA'nın doğal taş sektörüne yönelik ilgisinin, bundan sonraki işbirlikleri açısından büyük önem taşıdığını belirtti.
Mermer sektörünün önüne barikatlar kurulmaya çalışıldığını öne süren Türk, "Mermer sektörünün çevreci geçinen bazı gruplar nedeniyle mağduriyetleri oluyor. Bir taraftan üretim ve ihracat yaparken, bir taraftan da haksız suçlama ve saldırıları önlemeye çalışacağız" dedi.
Konuşmaların ardından Bakan Yıldız ve beraberindekiler, MTA Genel Müdürlüğü Akredite Doğal Taş Analiz/Test Laboratuvarının açılışını gerçekleştirdi.
Gözlük takıp önlük giyen ve doğal taş kesen Yıldız, daha sonra laboratuvarı gezerek bilgi aldı.
Laboratuvarın hizmete girmesinden önce, mermer sanayinin doğal taş analiz ve testi ihtiyacı, yurt dışındaki akredite tesislerde gideriliyordu.
AA