Sektörel

Taner Yıldız: Şehirlerde çöpten ve atıktan elde edilen enerji yükselmeye başladı!

Enerji Bakanı Taner Yıldız, "Türkiye'nin, AK Parti hükümetiyle son 12 yıl içerisinde ithal ettiği enerji payı içerisindeki enerji oranı büyümeye rağmen değişmiş değil. Birçok ülkede bu daha da artıyor. Biz onu frenledik. Dengeleri tutturduk" dedi...


Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Türkiye'nin, AK Parti hükümetiyle son 12 yıl içerisinde ithal ettiği enerji payı içerisindeki enerji oranı büyümeye rağmen değişmiş değil. Birçok ülkede bu daha da artıyor. Biz onu frenledik. Dengeleri tutturduk" dedi.


Yıldız, Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul'u ziyaretinde yaptığı konuşmada, 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi'den sonra Sakarya'nın büyük bir değişim yaşadığını söyledi.


Sakarya'nın tükettiğinden fazla üretebilen bir kent olduğunu ifade eden Yıldız, şehirde sanayi, ticaret, enerji ve siyasette güzel bir ahenk oluştuğunu vurguladı.


Bir sanayicinin "Doğu Karadeniz'de yapılmak istenen santrallere kadınlar karşı çıkıyor, bakanlık ekolojik dengenin korunması noktasında ne yapıyor" sorusu üzerine Yıldız, yerli kaynakların arttırılması gerektiğini ifade etti.


"Şehirlerde çöpten ve atıktan elde edilen enerji yükselmeye başladı" diyen Yıldız, Türkiye'nin bütün çöplerinin yaklaşık 600 megavatlık enerji ettiğini, bu rakama doğru gideceklerini, bütün illerde çeşitli güçlerde merkezlerin kurulduğunu bildirdi.


Yıldız, İskandinav ülkelerinin çöp ithal ederek enerji ürettiğine işaret ederek, "Her şey değerlendirilebilir. Türkiye'de su kaynaklarımızda çevreyle beraber iş yapalım istiyoruz. Doğu Karadeniz'de müthiş tabiat güzelliği var. Ortak aklı kullanarak Türkiye'yi geliştirmek istiyoruz. 780 bin kilometrekare içerisinde hemen hemen 106 bin kilometrekaresinde biz herhangi bir çalışma yapmıyoruz. Nasıl bu kaynak ülkenin kaynağıysa madencilik ve tabii kaynaklar da Türkiye'nin kaynağı" diye konuştu.


Enerji alanında yerli kaynakların harekete geçirilmesi gerektiğini belirten Yıldız, güzel yerlerde çalışma yapıldığında o dokunun bozulma ihtimali olursa geri adım atıldığını bildirdi.


Yıldız, Doğu Karadeniz'deki kadınların temiz ve "pırıl pırıl" insanlar olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:


"Orada köyüne, kasabasına sahip çıkmak istiyor. İyi niyetle bunu yapanları tenzih ederek söylüyorum ama bir yerde sıkıntı olmuştu. Vali beye telefon ettim 'Oradakilerin kimliklerini alabilir miyiz' dedim. Protesto yapıyorlar, yapabilirler, bazen kamyonları yakıyorlar, arabaları deviriyorlar, böyle olmamak kaydıyla... Bunların yüzde 85'i İzmir ve İstanbul'dan gelen kişilerdi. Bu doğru değil, 'O yörenin değerlerine sahip çıkıyorum' diye insanları provoke ediyorlar. Benim kastım bunlara. Ben oradaki hanım kardeşlerimizin bizim tarafımızdan daha fazla bilgilendirilmesi gerektiğini düşünüyorum. O hanım kardeşlerimizin eşleri, babaları da o protestolara katılmadığına göre HES'ten yana olanlar diye düşünüyorum."


- "Büyümeye rağmen son 12 yılda ülkenin ithal ettiği enerji payındaki enerji oranı değişmedi"


Bakan Yıldız, bir sanayicinin "Alternatif enerjide güneş enerjisi işini yapacaklarla ilgili faizsiz kredi desteği olabilir mi" sorusuna ilişkin, her ülkenin kaynaklarının ve kabiliyetlerinin farklı olduğunu söyledi.


Yıldız, Almanya'daki güneşin Türkiye'deki Karadeniz sahillerinde görülen güneş konumunda olduğunu ifade etti.


Almanya'nın 28 avro/sentten güneş, rüzgar enerjisi yaptığını daha sonra İspanya ve Portekiz'le bu rakamları geriye döndürmeyi planladığını dile getiren Yıldız, şöyle devam etti:


"Bunların her birisi sübvansiyon rakamlarını çok arttırdı. Türkiye'de biz herhangi bir sübvansiyon rakamı vermiyoruz. Model kendi ayakları üzerinde durabilen hatta koşturabilir oldu. Rekabete açık piyasa yapıyoruz. Onları zora sokmayacak kırmızı çizgilerimiz var. Onlarda da biz özel sektöre itina gösteriyoruz. Özel sektörün sağlığından ve sıhhatinden sorumluyuz. Türkiye'de bin 800 saat güneş açıyor, yaklaşık 2 bin 400 saat rüzgar esiyor, ortalama 4 bin 200-3 bin 800 saat civarında su akıyor, 7 bin 500 saat kömür çalışıyor, 8 bin saat nükleer çalışıyor. Bunların her birinin kabiliyetleri ve dezavantajları var. Biz Almanya gibi bir sübvansiyon yapmayı düşünmüyoruz ama Almanya gibi yatırım yapmayı düşünüyoruz. Bunu sübvanse etmeden de yapılabilecek yatırımlar olarak görüyoruz. Net ithalatımız 52 milyar dolar, 60 milyar dolar ithalatımız var, yaklaşık 20,8 milyar dolar ihracatımız var. Bütün bunları hesaba kattığımız zaman 52 milyar doların yarısından fazlasını uçak, otobüs, araba, kamyon ne varsa ulaşımda kullanıyoruz. Onu çok fazla bilmeyiz. Türkiye'nin, AK Parti hükümetiyle son 12 yıl içerisinde ithal ettiği enerji payı içerisindeki enerji oranı büyümeye rağmen değişmiş değil. Birçok ülkede bu daha da artıyor. Biz onu frenledik. Dengeleri tutturduk."


Yıldız, Konya Karapınar'da büyük bir güneş tesisi yapmayı planladıklarını ve onunla ilgili çalışmalarının devam ettiğini sözlerine ekledi.


Konuşmanın ardından Yıldız, sanayicilerle fotoğraf çektirdi.



AA