Genel

Taner Yıldız Türkiye'nin ilk jeotermal enerji santralinde!

Bakan Yıldız, Denizli'de bulunan Türkiye'nin ilk jeotermal enerji santrali olan Kızıldere Jeotermal Enerji Santrali'ni gezdi...


Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA) tarafından ihalesi yapılan 90 jeotermal sahada devam eden santral yatırımları tamamlandığında Türkiye ekonomisine yaklaşık 1 milyar dolar yerli enerji katkısının olacağını açıkladı.


Yıldız, İzmir Adnan Menderes Havalimanı'ndan Zorlu Holding'e ait helikopterle Denizli'ye geçti.


Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu'nun eşlik ettiği Yıldız, Zorlu Doğal Elektrik Üretim A.Ş'nin Türkiye'nin ilk jeotermal enerji santrali olan Kızıldere Jeotermal Enerji Santrali'ni ziyaret etti.


Denizli Valisi Abdulkadir Demir, Manisa Valisi Abdurrahman Savaş ve Denizli Belediye Başkanı Osman Zolan'ın tesise ait helikopter pistinde karşıladığı Bakan Yıldız, inşaat aşamasında sona gelinen santral hakkında bilgi alarak komuta odasında gazetecilere açıklamalarda bulundu.


MTA'nın bugüne kadar 90'a yakın jeotermal sahanın ihalesini yaptığını, bunların bir kısmında yatırımların devam ettiğini, bir kısmının proje safhasında ilerlediğini anlatan Yıldız, "Bunların işletmeye geçmesi halinde Türkiye ekonomisinin 1 milyar dolar civarı yerli kaynak olarak kazancı olacak. Bu hepimizin parası, hepimizin malı. Türkiye'deki tüm kaynaklar 75 milyonun. O yüzden bunları harekete geçirmemiz lazım" dedi.


80 megavat kapasiteye sahip tesisin Türkiye'nin en büyük jeotermal santrali olduğunu, bu rakamın küçümsenmemesi gerektiğini, yılda 8 bin saatlik enerji üretecek tesisin aynı zamanda sonsuz bir kaynağı olan yer altındaki suyu enerjiye çevireceğini ifade eden Bakan Yıldız, "Burada inşaatın son safhasındayız, önümüzdeki ay inşallah işletmeye dönmüş olacak.Bu projeden son derece keyif aldım. Özel sektör, kamu ayrımı yapmaksızın bu projelerin sayısını artıcağız" diye konuştu.


İhaleye açılan 90 jeotermal sahasından İl Özel İdarelerine de önemli miktarda kaynak ayrıldığını, geçen yıl sadece Aydın'da 52 milyon lira kaynak aktarıldığını, bununla köylere hizmet götürüldüğünü anlatan Yıldız, Kızıldere Jeotermal Santrali'nin hemen yanı başında da örnek bir sera projesine başlandığına dikkat çekti.


Türkiye'nin ilk organize sera bölgesinin kurulması amacıyla yürütülen proje kapsamında açılan ilk ihalenin yatırımcılara duyurulamadığını, bu nedenle ilginin istenen seviyede olmadığını belirten Yıldız, şunları kaydetti:


"İlgili arkadaşlarla biz de görüşeceğiz. Buradan çıkan buharın bir kısmı seraların ısıtılmasında kullanılacak. Çevreye rağmen değil çevreyle birlikte üreteceğiz. Hem ülkemizin enerji sektörü ile ilgili yerli kaynaklarının artırılması hem de çevre şartlarına uygun olarak tarım sektörünün desteklendiği bir bölge olacak."


Bakan Taner Yıldız, Avrupa'nın en büyük jeotermal kaynaklarına sahip Türkiye'nin jetormalden 600 megavat enerji elde etme planlarının bulunduğunu belirterek, "Türkiye hedeflerinin yarısını Denizli'de gerçekleştirmiş olacağız" diye konuştu.


Bakan Yıldız, şöyle devam etti:


"Yerli kaynaklarımızı destekliyoruz. kömür, su rüzgar, güneş, jetormel ve çöplerimiz... Ama buradaki 80 megavatlık tesisin ürettiği elektrik 320 megavatlık rüzgar santralinin ürettiği elektriğe denk oluyor. 400 megavatlık güneş santralinden elde edilene denk oluyor. Jeotermalin verimi çok yüksek. Biz tüm kaynakları destekleyeceğiz. Başka bir hesapla bu tesis sayesinde 300 milyon dolarlık doğalgaz ithalatı ikame edilecek, azalmış olacak."


Bu konudaki çabaların çeşitli karşı koymalara neden olduğunu, iyi niyetli vatandaşların haricinde bu çabaların kalkınmaya bir tepki olduğunu söyleyen Bakan Yıldız, "Yer altındaki buhar Türkiye'nin kaynağı, bunu biz yapmazsak kim yapacak, Avrupalı mı yapacak. Başka ülkede yapıldığında sıkıntı doğurmayan bu kaynak neden Türkiye'de sıkıntı doğursun. İtalya'da 1920'den bu yana yapılıyor.Burası Türkiye'nin ilk jeotermal santralidir. Şimdi burası geliştiriliyor. İnşallah 100 megavat yeni bir lisans müracatı var. Yine aynı şekilde" şeklinde konuştu.


- İlk iftar işçilerle


Bakan Yıldız, bugün ramazan ayının ilk iftarını Soma'da maden işçileriyle yapacaklarını, bu vesileyle Ramazan ayının ülkeye hayırlar getirmesini temenni ettiğini aynı zamanda  sıkıntılar yaşayan Mısır ve Suriye gibi ülkelere de bu ayın hayırlar getirmesini temenni ettiğini sözlerine ekledi.


Toplantıda yatırımla ilgili bilgi veren Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu ise 2008 yılında özelleştirme idaresinden HES'lerle birlikte aldıkları sahada 4-5 yıllık araştırma neticesinde 80 megavatlık bir santrali yaptıklarını belirtti.


Şimdi 100 megavatlık santral için hazırlık yaptıklarını ifade eden Zorlu, "Sondaj kuyularımız çalışıyor. Burada 10 tane üretim 10 tane de reenjeksiyon kuyusu açtık. Daha önce üretim yapılırken devlet tarafnıdan Menderes Nehri'ne atılıyordu. Bu çevreye duyarlılığımızın göstergesidir. EPDK da bunu zaten zorunlu tukuyor. İnşallah 100 megavatlığı da 2014 içinde kuyuları hazırlanacak. Arkasından da hedefimiz 100 megavat daha. Hayalimiz bu. Şu ana kadarki hayallerimizi ilk 80 megavatla gerçekleştirdik. Ayın 20'sinden sonra enerji üretimi başlayacak. 2016 başında ikinci 100 megavatı başlatacağız. Üçüncü 100 megavat için de araştırmalar devam ediyor" dedi.


Bakan Yıldız, daha sonra helikopterle Manisa'ya hareket etti. 


AA