Ekonomi

Tanım değişti çok sayıda şirket KOBİ statüsüne geçti!

Yüksek enflasyon nedeniyle bilançoları şişen ve KOBİ olmaktan çıkan şirketler, yeniden bu tanım içerisine alınırken bu kapsamda olmayan bir çok şirket de KOBİ unvanı kazandı. Gözler, bankaların kredi verme konusunda nasıl bir bilanço tanımı yapacağına çevrildi.Artık KOBİ’lerin belirlenmesinde kullanılan kriterlere göre KOBİ olmak için net satış hasılatı veya mali bilanço limiti, 250 milyon liradan 500 milyon liraya çıkarıldı

Küçük ve orta ölçekli işletmelere (KOBİ), enflasyon ayarı yapıldı. Artık KOBİ’lerin belirlenmesinde kullanılan kriterlere göre KOBİ olmak için net satış hasılatı veya mali bilanço limiti, 250 milyon liradan 500 milyon liraya çıkarıldı.

Yeni uygulama ile birlikte, enflasyonun etkisiyle bilançoları şişen ve KOBİ olmaktan çıkan şirketler, yeniden KOBİ tanımı içerisine alınarak teşviklerden yararlanmaya devam edecekler.

Dunya.com’dan Nurdoğan Arslan Ergün’ün haberine göre bu noktada KOBİ’lerin gözü kulağı ise bankalarda olacak. Son dönemlerde kredi alamamaktan yakınan şirketler, şimdi bankaların alacağı pozisyonu merakla bekliyor.

BANKALAR BİLANÇOLARI NASIL DEĞERLENDİRECEK?

Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler Derneği Başkanı Nurettin Özgenç, “Bu ayarlamanın yapılması zorunlu hale gelmişti. Ancak bankalar hangi kriterlere göre KOBİ tanımı yapacak, kamu bankalarının pozisyonu ne olacak? Limit yükselmesine rağmen günümüz şartlarına göre yine sıkıntı olacak. Her şeyin fiyatının üçe katlandığı, bilançosu 10 milyon liranın altında 6 milyon işletmenin olduğu ülkemizde limitlerin daha da yüksek olması gerekiyor” diye konuştu.

 

YENİ DÜZENLEME NE GETİRECEK?

KOBİ ünvanını almak için gerekli kriterlerden biri olan net satış hasılatı 500 milyon liraya yükseltildi. Çalışan sayısında ise değişikliğe gidilmedi, 250 ve daha az kişi olarak kaldı. 10 kişiden az çalışanı olan firmaların yıllık net satış hasılat limiti 5 milyon liradan 10 milyona yükseltildi. 50 kişiden az işçi çalıştıran işletmelerde bu limit 50 milyondan 100 milyona çıkarıldı.

Enflasyonist etkilerle bir çok işletme KOBİ özelliğini kaybettiği için şartların değişmesi konusunda yoğun talepler vardı. İlgili rakamlar son olarak bir yıl önce mart ayında güncellenmişti. KOBİ niteliğinin elde edilmesi veya kaybedilmesiyle ilgili maddelerde de önemli bir değişiklik oldu. Çalışan sayısı, bilanço büyüklüğü gibi KOBİ niteliği belirlenirken dikkat edilen kriterlerden herhangi biri son iki hesap dönemine ait verilerde aşılırsa o işletme KOBİ özelliğini kaybedecek.