Emlak Terimleri

Tapu 2 kişi üzerine olursa emlak vergisi nasıl ödenir?

Gayrimenkul tapusunun 2 kişi üzerine olması halinde taşınmaza ait vergilerin nasıl ödeneceği merak ediliyor. Peki, tapu 2 kişi üzerine olursa emlak vergisi nasıl ödenir? İşte yanıtı...Konut, arsa, arazi ve işyeri olan herkes emlak vergisini ödemekle mükellef oluyor

Emlak vergisi, tüm gayrimenkuller için ödeniyor. Konut, arsa, arazi ve işyeri olan herkes emlak vergisini ödemekle mükellef oluyor. 1319 sayılı kanun gereğince ödenen bu vergi senede iki eşit taksit halinde ödeniyor.

2022 yılı emlak vergisi ödemeleri 1 Mart'ta başladı. Vergi için ödeme dönemi Mayıs sonunda sona erecek. İkinci taksit ödemeleri ise Kasım ayında yapılacak. 

Emlak vergisi için ödenecek bedel taşınmaz bedelinin değeri üzerinden hesaplanıyor. Emlak vergisi büyükşehir olmayan yerlerde arazi ve konutlar için binde bir oranında tahsil edilirken, işyeri ve depo gibi diğer şekillerde kullanılan binalarda binde iki oranında hesaplanıyor. Arsalarda ise vergi binde üç oranı ile tespit ediliyor.

Büyükşehir Şehir Belediyesi sınırları ve mücavir alanları içinde bu oranlar yüzde 100 artışlı olarak hesaplanıyor. Buna göre, arazi ve konutlar için binde iki, işyeri ve depo gibi diğer şekillerde kullanılan binalarda binde dört, arsalarda ise vergi binde altı oranı ile vergi hesaplaması yapılıyor.
 

EMLAK VERGİSİ NEREYE ÖDENİR?

Emlak vergisi ödemeleri bağlı olunan ilçe belediyelerinden yapılıyor. Tüm belediyeler diğer şehirlerdeki gayrimenkullerin vergisini tahsil edebiliyor. PTT yolu ile asıl belediyeye ödeme yapılabiliyor. 

Ayrıca e-belediye sistemine dahil olan tüm il ve ilçe belediyelerine online olarak ödeme yapılabildiği gibi, e-devlet sisteminden TC kimlik numarası ve banka bilgilerini giren vatandaşlar ödemelerini internet üzerinden tamamlayabiliyor.

TAPU 2 KİŞİ ÜZERİNE OLURSA EMLAK VERGİSİ NASIL ÖDENİR?

Bina Vergisini, binanın maliki, varsa intifa hakkı sahibi, her ikisi de yoksa binaya malik gibi tasarruf edenler öder.

Bir binaya paylı mülkiyet halinde malik olanlar, hisseleri oranında mükelleftirler. Elbirliği mülkiyette malikler vergiden müteselsilen sorumlu olurlar.

Buna göre tapu 2 kişi üzerine olursa emlak vergisini kendi payları oranında ödemekle mükellef olurlar. İki ortak eşit hisseye sahipse emlak vergisi borcu yüzde 50 oranında ödenir.
 

Tapunun aslı olmadan satış yapılır mı?

Tapunun imarlı olup olmadığı nasıl anlaşılır?

Ev tapusu 3 kişi üzerine olur mu?