Emlak Terimleri

Tapu bağış harcı 2022 ne kadar oldu?

Bağış, hibe, bir bedel veya başkaca bir karşılık alınmaksızın bir malın mülkiyetinin bir başkasına devredilmesi işlemine deniyor. Bu işlem tapu devirlerinde de yapılabiliyor. Peki, tapu bağış harcı 2022 ne kadar oldu? Genellikle aile içinde ya da yakın tanıdıklar arasında bedelsiz tapu devir işlemleri gerçekleştiriliyor

Gayrimenkullerin devir işlemi bir karşılık ödenmeden de yapılabiliyor. Genellikle aile içinde ya da yakın tanıdıklar arasında bedelsiz tapu devir işlemleri gerçekleştiriliyor. Tapuda gerçekleştirilen bu işleme bağış ya da hibe deniyor. 

Tapu bağışı, bir bedel veya başkaca bir karşılık alınmaksızın bir malın mülkiyetinin bir başkasına devredilmesi işlemi olarak ifade ediliyor. 

Reşit ve mümeyyiz olmayan kişiler kanuni temsilcilerinin (veli veya vasinin) izni ile dahi bağış yapamıyorlar. Vasi, vesayeti altındaki kimsenin malını bağışlayamıyor.  

Emlak beyan değerinden düşük olmamak şartıyla bağış için beyan edilen değer üzerinden binde 68,31 oranında tapu harcı ödemesi yapılıyor. Tapu Harcı bağışı kabul eden taraftan tahsil ediliyor. 

TAPU BAĞIŞ HARCI 2022 NE KADAR?

1) 492 sayılı Harçlar Kanununa ekli (4) sayılı Tarifenin (4.a) pozisyonu gereğince;Bağışlanan taşınmaz malın ve mülkiyetten gayri ayni hakların genel beyan döneminde beyan edilen değerinden (diğer yıllarda bir önceki senenin emlak vergisi değerine her yıl Vergi Usul Kanunu hükümleri uyarınca belirlenen yeniden değerleme oranı uygulanarak bulunacak değerden) az olmamak üzere beyan edilen değeri üzerinden Binde 54 oranında tapu harcı, bağışı kabul edenden tahsil edilir.

TAPU BAĞIŞ İÇİN GEREKLİ BELGELER

1) İşleme konu taşınmaz mala ait, tapu senedi, yoksa taşınmaz malın ada ve parsel numarasını belirtir belge veya malikin sözlü beyanı,

2) Tarafların fotoğraflı nüfus cüzdanı, pasaport veya avukat kimliği ile vesikalık fotoğrafları, T.C. Kimlik ve vergi numarası,

3) İşlem taraflarında temsilci sıfatıyla katılan var ise, temsile ilişkin belge.

Tapu masrafı 2022 ne kadar? Tapu harcı hesaplama nasıl yapılır?

Tapuda cins tashihi nasıl yapılır?

Tapu cins tashihi için gerekli belgeler neler?