22 / 12 / 2024

Tapu belgesinin renkleri ne anlama gelir? 

Tapu belgesinin renkleri ne anlama gelir? 

Taşınmaz ürünlerin farklı tapu türleri vardır. Buna göre, gayrimenkul sahibi olmak isteyen kişiler, gayrimenkul tapusu hakkında bilgi sahibi olmalıdır. Ayrıca farklı türlerde olan bu tapular farklı renklere sahiptir. Peki tapu çeşitleri ve renkleri nelerdir? İşte tapu renkleri hakkında bilgiler...



TAPU NEDİR?

Tapu belgesi, Tapu ve Kadastro Müdürlüğü tarafından verilen resmi bir belgedir ve bir arazi üzerine inşa edilmiş yapının veya arazinin belirli bir sahibini gösterir. Bu belge, hukuki açıdan geçerliliği olan ve herhangi usulsüz bir durum ortaya çıkana kadar kabul edilen bir belgedir. Gayrimenkulün sahipliğini kanıtlar ve üzerinde yer alan bilgiler gayrimenkulle ilgili tüm ayrıntıları içerir.

TAPU RENKLERİ NELERDİR?

Tapu, mavi ve pembe olmak üzere iki farklı renkte mevcuttur. Bu renkler, gayrimenkulün özelliklerini belirli noktada değiştirir. Mavi ve pembe renkli tapunun özellikleri şu şekilde açıklanabilir:

 Tapu belgesinin renkleri ne anlama gelir? 

Mavi renkli tapu belgesi: Mavi renkli tapu belgesi, üzerinde herhangi bir yapı bulunmayan veya inşaatının yeni başladığı arsaları temsil eden bir belgedir. Bu tapu belgeleri, mülk sahiplerinin henüz kat mülkiyetine geçmediğini gösterir.

Pembe renkli tapu belgesi: Bir mülkün inşaatının tamamlandığını ve projede onaylanmış bağımsız bölümlerin bulunduğunu gösteren bir belgedir. Bu tapuda, mülkün kullanım alanları ve belirlenmiş hisseleri ayrıntılı bir şekilde yer alır. Pembe renkli tapular, kat mülkiyeti yetkisi olan mülk sahiplerine verilir.

TAPU ÇEŞİTLERİ NELERDİR?

Taşınmaz mülkiyetini belgelemek için üç farklı tapu türü bulunur: kat irtifakı tapusu, kat mülkiyeti tapusu ve hisse tapusu. Taşınmaz sahibi olmayı hedefleyen bireylerin taşınmazın özelliklerine ve sahiplik durumuna göre farklılık gösteren bu tapu türlerini bilmeleri oldukça önemlidir. 

Arazideki mülkiyet paylarını resmi olarak belgelemek için düzenlenen tapu belgesine, pay sahiplerinin haklarını gösteren bir şekilde yer verilir. Bu tür belgelere kat irtifaklı tapu adı verilir. Kat mülkiyeti tapu, inşaatı tamamlanmış bir binanın her bir bölümünün ayrı ayrı sahiplerinin adlarına kaydedildiği tapu türüdür. Hisseli tapu, bir mülkün sahip olduğu hissedarların isimleri ve sayılarıyla beraber belirtilen resmi bir dokümandır.

Tapu devri nasıl yapılır? Gerekli belgeler nelerdir?

Müstakil tapu nedir? Müstakil ve hisseli hakkında bilgiler!

Ev aldıktan sonra yapılması gerekenler nelerdir?

Geri Dön