Emlak Terimleri

Tapu cebri satış ne demek?

Tapuda yapılan işlemlerden biri de cebri satış olarak karşımıza çıkıyor. Peki, Tapu cebri satış ne demek? Hangi belgelerle tapu müdürlüğüne gidilir ve cebri satış harcı ne kadardır?Tapuda cebri satış yapılabilmesi için istenen belgelerin temin edilmiş olması gerekiyor

Cebri satış, orcunu ödemekten kaçınan borçlunun mallarının icra dairesi tarafından haczedilip satılması ve satış bedelinden alacaklıya alacağının ödenmesi işlemine deniyor.

Tapuda cebri satış yapılabilmesi için istenen belgelerin temin edilmiş olması gerekiyor. Belgeler hazırlandıktan sonra tapudan randevu alınıp cebri satış işlemi için müracaat edilebiliyor.

CEBRİ SATIŞ İÇİN GEREKLİ BELGELER

1-)Kimlik Belgesi İhale alıcısının veya yetkili temsilcinin kimlik belgesi 

2-)İşlemde temsil var ise temsile ilişkin Vekaletname, yetki belgesi vb. Belge 

3-)Gerçek kişilerde fotoğraf 1’adet 6*4 ebatlarında vesikalık 

4-)Satış yazısı (ihalenin yapıldığının İcra müdürlüğünce düzenlenmiş kesinleştiğini ve ihale alıcısını gösterir)

CEBRİ SATIŞ TAPU HARCI NE KADAR?

İşlemin mali yönü ise; Alacağa mahsuben yapılan cebri satışlarda, 492 sayılı Harçlar Kanunu’nun 123. Maddesinde belirtilen kurumlar harçtan muaf olup,  diğer satışlarda ise 492 Sayılı Harçlar Kanunun 4 sayılı tarifesince 20.a pozisyonu gereği, satış bedeli üzerinden, alıcı ve satıcı için ayrı ayrı binde 20 oranında tapu harcı hesaplanır.

Ayrıca, 4 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin otuzdördüncü bölümüne  ekli  (I)  sayılı  Tarife  Cetveli  gereğince Döner Sermaye Ücreti tahsil edilir.
 

CEBRİ SATIŞ HARCI HESAPLAMA

Satışa konu olan taşınmazın bedelinin 500 bin TL olduğunu varsayalım. Alıcı ve satıcı 10 bin TL + 10 bin TL ödemekle mükellef oluyor.

2022 yılı için Döner Sermaye Hizmet Bedeli 233 TL olarak tahsil ediliyor.
 

Tapu cins değişikliği harcı 2022 ne kadar?

Tapu döner sermaye harcı 2022 ne kadar?

Tapu ipotek harcı ne kadar 2022?