Emlak Terimleri

Tapu cins değişikliği harcı 2022 ne kadar?

Tapu üzerinde yapılan işlemlerden biri olan cins değişikliği harcının 2022'de ne kadar olduğu merak ediliyor. Cins değişikliği için ödenecek harç tutarı TKGM tarafından hazırlanan tarife cetvelinde yer alıyor. Peki, tapu cins değişikliği harcı 2022 ne kadar? 2022 Tapu cins değişikliği harcı Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan yeni tarife cetvelinde yer aldı

Tapu cins değişikliği harcı, tapuyu yapılı haldeyken yapısız hale geçirme veya yapılı haldeyken yapısız hale geçirme işlemi için ödeniyor. 2022 Tapu cins değişikliği harcı Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan yeni tarife cetvelinde yer aldı.

Cins tashihi işlemi için öncelikle Tapu ve Kadastro Müdürlüğü'ne bir dilekçe ve gerekli belgelerle başvurulması gerekiyor. İşlemin tamamlanması için ise harç ödemesi yapılıyor. Bu aşamada tahsil edilecek cins değişikliği harcı taşınmazın yüzölçümüne göre de farklılık gösteriyor.
 

TAPU CİNS DEĞİŞİKLİĞİ HARCI 2022 NE KADAR?

Bir arsa üzerinde yapı inşa ettiğinizi varsayalım, taşınmazın yüzölçümü 1 ile 1.000 metrekare arasında ise 631 TL, 1.001 ile 3.000 metrekare arasında ise 890 TL tahsil edilecek.

3.001 metrekareden büyük taşınmazlarda, ilave her 1.000 metrekare için hesaplanan toplam bedele eklenecek miktar 87 TL tahsil edilecek.

Arsa üzerindeki yapıyı yıktığınızı varsayalım, yapılı iken yapısız hâle gelme işlemleri dahilinde her parsel için maktu olarak 162,00 TL ödemeniz gerekecek.

TAPU CİNS DEĞİŞİKLİĞİ İÇİN GEREKEN EVRAKLAR

- Cins değişikliği yapılacak olan gayrimenkulün tapu senedi,

- Gayrimenkulün maliki veya temsilcisinin fotoğraflı nüfus cüzdanı,

- Yapısız haldeyken yapılı hale gelen gayrimenkulün cins değişikliği işleminde yapı kullanma izin belgesi veya işlemin yapılmasında engel olmadığına dair Belediye/Valilik yazısı.

- Gayrimenkulün sahibinin veya hissedarlarının  vesikalık fotoğrafı.

TAPU CİNS DEĞİŞİKLİĞİ TARİFESİ 2022

Cins Değişikliği
- Yapısız iken yapılı hâle getirme işlemleri

Taşınmazın yüzölçümü;

1 ile 1.000 m² arasında olanlardan, 631,00 TL

1.001 ile 3.000 m² arasında olanlardan, 890,00 TL

3.001 m²’den büyük taşınmazlarda, ilave her 1.000 m² için hesaplanan toplam bedele eklenecek miktar 87,00 TL

Belediye mücavir alan sınırları içinde veya dışında kalan imar parsellerinde hesaplanan hizmet bedeli aynen uygulanır.

Belediye mücavir alan sınırları içinde kalan ve henüz imar uygulaması yapılmamış kadastro parsellerinde, imar parseli için hesaplanan hizmet bedelinin 0,50’si tahsil edilir.

Belediye mücavir alan sınırları dışında kalan kadastro parsellerinde imar parseli için hesaplanan hizmet bedelinin 0,25’i tahsil edilir.

Tapu döner sermaye harcı 2022 ne kadar?