Emlak Terimleri

Tapu cins tashihi harcı 2022 ne kadar?

Tapuda yapılan işlemler arasında yer alan cins tashihi gayrimenkulün cinsi yapısız iken yapılıya; yapılı iken yapısız hale dönüştürülmesi durumlarında gerçekleştiriliyor. Peki, tapu cins tashihi harcı 2022 ne kadar? İşte tüm detaylar... Cins tashihi yapabilmesi için Tapu Kadastro Müdürlüklerine başvurulması gerekiyor

Cins tashihi, tapuda kayıtlı olan varlıkların değişmesi durumunda zorunlu olarak yapılması gereken bir işlem olarak karşımıza çıkıyor. Cins tashihi yapabilmesi için Tapu Kadastro Müdürlüklerine başvurulması gerekiyor. Taşınmaz mala ait olan tapu senedi ve tapu kayıt örneği ile başvuru işlemi gerçekleştirilebiliyor. 

Cins tashihine örnek verecek olursak, sahibi olunan binanın yıktırılarak, arsa haline getirilmek istenmesi durumunda tapu sicilinde binanın niteliğinin arsa olarak gösterilmesi işlemidir. 

Ya da başka bir örnekle; arsanın üzerine bina inşa edilmek isteniyorsa bu durumda tapu kütüğünde arsanın bina olarak gösterilmesi işlemi de cins tashihi olarak açıklanıyor. 

Tapuda cins tashihi işleminin gerçekleştirilebilmesi için öncelikle olarak taşınmazın hissedar veya iştirakçilerinden birinin isteği gerekli. Bu istem ile kadastro müdürlüğünde işlemler başlatılabiliyor.

Cins tashihi işlemi için Tapu ve Kadastro Müdürlüğü'ne bir dilekçe ve gerekli belgeler ile birlikte gidilmesi gerekiyor. İşlemin tamamlanması için ise harç ödemesinin yapılması gerekiyor. Peki, Tapu cins tashihi harcı 2022 ne kadar?

2022 Cins Tashihi Harcı Tarifesi!

Cins Değişikliği
- Yapısız iken yapılı hâle getirme işlemleri

Taşınmazın yüzölçümü;

1 ile 1.000 m² arasında olanlardan, 631,00 TL,

1.001 ile 3.000 m² arasında olanlardan, 890,00 TL,

3.001 m²’den büyük taşınmazlarda, ilave her 1.000 m² için hesaplanan toplam bedele eklenecek miktar 87,00 TL,

Belediye mücavir alan sınırları içinde veya dışında kalan imar parsellerinde hesaplanan hizmet bedeli aynen uygulanır.

Belediye mücavir alan sınırları içinde kalan ve henüz imar uygulaması yapılmamış kadastro parsellerinde, imar parseli için hesaplanan hizmet bedelinin 0,50’si tahsil edilir.

Belediye mücavir alan sınırları dışında kalan kadastro parsellerinde imar parseli için hesaplanan hizmet bedelinin 0,25’i tahsil edilir.

Tarımsal amaçlı binaların (besi damı, kümes ve benzeri) cins değişikliği işleminde tahsil edilecek tavan hizmet bedeli 2.476,00 TL

Aynı yapı üzerinde kat ilavesi suretiyle yapılacak cins değişikliği işleminde maktu olarak 349,00 TL

Birden fazla yapı varsa her yapının kat ilavesi için maktu olarak 162,00 TL

Yaygın kat mülkiyetinin uygulandığı parsellerde binaların bir kısmı için cins değişikliği talep edilmesi hâlinde sadece cins değişikliği talebinde bulunulan binaların arsa payına göre hesap edilen bedel tahsil edilir.

Parsel üzerinde birden fazla bina varsa, fazla olan her yapı için ilave tahsil edilecek hizmet bedeli 162,00 TL

Yaygın kat mülkiyeti uygulanmadığı hâllerde aynı parsel üzerinden değişik zamanlarda ilave yapılan binaların cins değişikliği işlemlerinde, yeni yapılan her bir bina için 2.2.1.10 sırasında belirlenen hizmet bedelinin (162,00) iki katı ilave hizmet bedeli tahsil edilir.

Tapuda cins tashihi nasıl yapılır?

Tapu masrafı 2022 ne kadar? Tapu harcı hesaplama nasıl yapılır?

Tapu 2 kişi üzerine olursa masraf ne kadar?