Emlak Terimleri

Tapu devir masrafları kime aittir?

Tapu dairesinde yapılan gayrimenkul devir işlemlerinde belli oranlarda masraf ödemesi yapılıyor. Peki, tapu devir masrafları kime aittir?) alım satım devir işlemleri tapu dairelerinde gerçekleşiyor

Türkiye sınırları içerisinde yer alan gayrimenkullerin (konut, işyeri, arsa ve arazi vb.) alım satım devir işlemleri tapu dairelerinde gerçekleşiyor. Taşınmazların tapu belgeleri ilgili tapu müdürlüklerinde kayıt altında tutuluyor. Gayrimenkulün satışa konu olması halinde resmi işlemler de bu tapu dairelerinde yürütülüyor.

Tapu devri için sırasıyla; randevu alınması, belgelerin temin edilmesi, randevu gününde ve saatinde tarafların tapuya gitmesi, satış bedelinin ödenmesi, tapu masraflarının ödenmesi ve imzaların atılması işlemleri gerçekleşiyor.

Tapu devir sürecinde ödenecek masrafların miktarı ve ödemenin kimin sorumluluğunda olduğu merak ediliyor. İlk kez tapu alacaklar ya da satacaklar "Tapu devir masrafları kime aittir?" sorusunun yanıtını araştırıyor. İşte tapu devir masrafları ve sorumlusu...

TAPU DEVRİ İÇİN GEREKEN BELGELER:

Tapu devri için iki taraftan da istenen belgeler farklılık gösteriyor. Alıcıdan nüfus cüzdanı ve fotoğraf istenirken satıcıdan bunlara ek tapu belgesi ve vergi borcu yoktur yazısı isteniyor. İşte tapuda istenen belgeler:

Satıcıdan istenen belgeler:

- Tapu aslı veya fotokopisi

- 1 Resim

- Nüfus Cüzdanı (T.C. Kimlik Numaralı) aslı ve 1 adet fotokopisi

- Vergi borcu yoktur yazısı (belediyeden) (belediye vergi borcu çıkaracak olursa, varsa geçmiş döneme ait ödendi makbuzları belediyeye ibraz edilmelidir.)

- Tapu işlemlerini emlakçı yapacaksa vekaletname (Emlakçı Adına)

Alıcıdan istenen belgeler:

- 2 Resim

- Nüfus Cüzdanı (T.C. Kimlik Numaralı) aslı ve 1 adet fotokopisi

- T.C. Kimlik Numarası

- Tapu işlemlerini emlakçı yapacaksa vekaletname (Emlakçı Adına)

TAPU DEVİR MASRAFLARI KİME AİTTİR?

Tapu devir masrafları her iki tarafa da aittir. Alıcı ve satıcının aynı oranda tapu harcı ödemesi gerekiyor. Tapu harcının ölçüsü devir eden ve devir alan için ayrı ayrı olmak üzere devir bedeli üzerinden binde 20 olarak hesaplanıyor.

TAPU DEVİR HARCI NE KADAR?

Tapu devir harcı binde 20'dir. Alıcı ve satıcı ayrı ayrı binde 20 oranında tapu devir masrafını ödemekle mükelleftir. Ancak çoğu zaman iki tarafın da anlaşması ile satıcının masrafını alıcı ödemektedir. Ödenen bu rakam yine anlaşmaya bağlı satış rakamından düşülebilmektedir.

Gayrimenkullerin devir ve iktisaplarında ödenecek olan tapu harcının, emlak vergisi değerinden az olmamak üzere, gayrimenkulü devir alanın devredene ödeyeceği gerçek bedel üzerinden beyan edilmesi gerekiyor. 

Bu bedel en düşük olarak, devredilen gayrimenkulün emlak vergisi değeri olabilecek ancak; gerçek devir bedelinin emlak vergisi değerinden fazla olması halinde ise, tapu harcının bu gerçek devir bedeli üzerinden hesaplanarak ödenmesi gerekecektir.
 

Tapu sorgulama şifresiz nasıl yapılır?

Tapunun aslı olmadan satış yapılır mı?

Tapunun imarlı olup olmadığı nasıl anlaşılır?