28 / 04 / 2024

Tapu devri nasıl yapılır? Gerekli belgeler nelerdir?

Tapu devri nasıl yapılır? Gerekli belgeler nelerdir?

Tapu devri, gayrimenkul alanında önemli kavramlardan biridir. Tapu devrinin belirli aşamalar ve yetkili kişiler aracılığı ile yapıldığı bilinir. Bu önemli işlemi yapmak için bazı belgeler gerekir. Peki tapu devri nasıl yapılır ve gerekli belgeler nelerdir? İşte tapu devri ile ilgili detaylar...



TAPU DEVRİ NEDİR VE NASIL YAPILIR?

Tapu devri, gayrimenkul alım-satımında gerçekleşen yasal işlem olarak tanımlanır. Bu işlem, bir mal sahibinin ya da miras yoluyla hak sahibi olan kişinin, taşınmaz bir mülkiyeti diğer bir kişiye devretmesini ifade eder. Gayrimenkul, konut, işyeri, arazi gibi taşınmaz varlıkları kapsar. Tapu devri, resmi prosedürler sonucunda gerçekleşir ve bu işlemle mülkiyet hakları yasal olarak aktarılır.

Tapu devri işlemi, tapu müdürlüklerinde gerçekleştirilir. Bu süreci başlatmak için öncelikle tapu müdürlükleri ile iletişime geçerek online platformlar aracılığıyla veya 181 numaralı hattı arayarak randevu talebinde bulunmanız gerekir.. Randevu almak işlemin daha düzenli ve hızlı ilerlemesini sağlar.

TAPU DEVRİ İÇİN GEREKLİ BELGELER NELERDİR?

Tapu devrinin yapılabilmesi için bazı belgelerin gerekliliği söz konusudur. Bu belgeler arasında ise şunlar bulunur: 

Tapu devri nasıl yapılır? Gerekli belgeler nelerdir?

  • Tapu aslı ve fotokopisi 

  • Zorunlu deprem sigortası 

  • Nüfus cüzdanının aslı ve fotokopisi 

  • Gayrimenkul alıcısına ait son 6 ay içerisinde çekilmiş vesikalık fotoğraf

  • Mülkün bağlı olduğu belediyeden alınan rayiç bedeli gösteren belge 

  • Taşınmazdaki yetkili varsa bunu temsil eden bir vekaletname

TAPU DEVRİ SÜRECİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER 

Tapu devri sürecinde, her iki tarafın güvenliğini sağlamak için gerekli adımları atmak oldukça önemlidir. Bu işlem için belirlenen randevu gününde hem alıcı hem de satıcı gerekli evrakları dikkatle hazırlamalı ve bulundurmalıdır. Tapu işlemleri sırasında, avukat veya vekillerin rehberliğinde hareket etmek de oldukça önemlidir.

Eğer tapu devri işlemini yerine getirmeme ve bir vekil atama durumundaysanız, vekaletnamede belirli sınırlamaların yer aldığından ve malın açık adresi gibi önemli bilgilerin eksiksiz olarak yer aldığından emin olmalısınız. Ayrıca, vekalet süresini net bir şekilde belirtmek de önemlidir. Usulsüz durumlarda ceza uygulanabilir, dolayısıyla işlemi usulünce yapmak zorunludur.

Müstakil tapu nedir? Müstakil ve hisseli hakkında bilgiler!

Ev aldıktan sonra yapılması gerekenler nelerdir?

Tapu harcı nasıl ödenir? Tapu harcı nereye ödenir?

Geri Dön