Sektörel

Tapu dolandırıcılıkları arttı! Yaşlılar ve yurt dışında oturanlar radarda!

Özellikle Türkiye dışında oturan ve yaşlı insanlara ilişkin sahte vekalet kullanılarak yapılan taşınmaz satışlarında yükseliş kaydedildi. Hukuk sektöründen temsilciler bu satışlara engel olmak amacıyla web tapuya “ben gelmeden işlem yapılamaz” beyanı yazılması tavsiyesinde bulundu. Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Ali Güvenç Kiraz, konuyla ilgili açıklamalarda bulundu ve bu konu çerçevesinde tedbir olması için e-Devlet aracılığıyla bütün tapuların üzerine kişilerin, kendileri gitmeden işlem yapılmaması beyanını koyulmasını tavsiye etti

Son zamanlarda özellikle tapu kurumlarında sahte vekaletler aracılığıyla gerçekleştirilen işlemlerde artış kaydedilirken, bundan en çok yurt dışında oturan yaşlıların etkilendiğine dikkat çekiliyor. Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Ali Güvenç Kiraz, konuyla ilgili açıklamalarda bulundu ve bu konu çerçevesinde tedbir olması için e-Devlet aracılığıyla bütün tapuların üzerine kişilerin, kendileri gitmeden işlem yapılmaması beyanını koyulmasını tavsiye etti.

Tapularda bu şekildeki işlemlerin önemli bir bölümünün önlendiğine dikkat çeken Kiraz, “Ama gözden kaçanda oluyor. Daha çok yurt dışında yaşayan yaşlı kişiler hedef oluyor. Bu beyan konulursa vekaletle işlem yapılamıyor” açıklamasında bulundu.

Kiraz, sahte vekaletnameyle satışı yapılan 3’üncü kişiden yolsuz tescil aracılığıyla tapunun yeniden sahibine geçebildiğine , fakat o kişinin satış yapması ve iyi niyetli olması durumunda ise alınamadığına vurgu yaptı.

“Emlak vergisi öderken öğreniyorlar”

Tapu Müdürlükleri özelinde sahte vekaletle ya da sahte nüfus belgeleri aracılığıyla tapu devrinin gerçekleştirilmesi sonucunda ortaya çıkan mağduriyetlerin uzun zamanlardır olduğunun altını çizen Mono Hukuk Kurucusu Avukat Hanife Emine Kara da, bu ve benzeri sahtecilikler için çoğu zaman 60 yaş ve üzeri kişilerin tapularının dolandırıcıların hedefi olduğunu vurguladı.

Uzun zamadır tapuda işlem gerçekleştirmemiş olan, özellikle de emlak vergisini ödememiş olan kişiler, emlak vergisini ödemek istediğinde, isimlerine kayıtlı olan bir tapu olmadığını öğrendiğini ve büyük oranda sahteciliğin böylece ortaya çıktığına dikkat çeken Kara, “Bu gibi durumların önüne geçmek adına vatandaşların öncelikli olarak yapması gereken; web tapu uygulamasını kullanarak, beyan işlemleri bölümünden ‘işlem yapılmaz beyan tesisi’ni seçmeleridir. Bu beyanın bildirilmesi ile artık vatandaş bizzat tapuya gitmeden üçüncü kişilerin tapuda işlem yapması mümkün olmayacak.” diye konuştu.

Web tapu uygulamasında kaydı bulunan kişilerin kaydettikleri telefon numaralarına, her giriş ve çıkış yapıldığında sms aracılığıyla bilgi aktarıldığının altını çizen Kara, “Böylece örneğin kötü niyetli üçüncü kişiler tapunuzun satışı için sizin adınıza web tapudan başvuruda bulunmak istediğinde bu durum tarafınıza kısa mesaj ile bildirilecek.” açıklamasında bulundu.

“Vekalet sadece satılan taşınmazla sınırlandırılmalı”

Dünya Gazetesi'nden Leyla İlhan'ın haberine göre; aynı zamanda bir gayrimenkulü satmak amacıyla birine noterden vekalet verilirken, vekile sağlanacak yetkinin yalnzca satışla ilgili gayrimenkulle kısıtlı kalmasının önemli olduğunu vurgulayan Hanife Emine Kara, “Bu doğrultuda vatandaşların, vekâletnamede ‘Türkiye sınırları dâhilinde adıma kayıtlı olan tüm taşınmazların satışı’ ibaresi yerine, özellikle satışa konu taşınmaz bilgilerinin açıkça yer verilmesine dikkat etmesi gerekir” ifadelerini kullandı.

Uyuyan tapu sistemiyle 200 milyonluk dolandırıcılık!

Akaryakıtta vergi indirimi müjdesi! Benzin ve LPG fiyatları düşecek mi?

TOKİ resmen açıkladı! Ev alacaklara sıfır faizli konut kredisi müjdesi!

Tarih verildi, emekli maaşları değişecek! Maaşlar yeniden hesaplanıyor!

Altcoin yatırımcıları dikkat! Kâhin uyardı... Sert düşüş olabilir!