Emlak Terimleri

Tapu harcı eksik beyan dilekçesi 2022!

Tapu harcını eksik beyan eden ancak sonradan pişman olan vatandaşlar yanlışlığı düzeltmek için bir dilekçe verebiliyor. İşte tapu harcı eksik beyan dilekçesi 2022...Tapu ve kadastro işlemlerinden 492 sayılı Harçlar Kanununa bağlı 4 sayılı tarifede yer alanlar, tapu ve kadastro harçlarına tabidir

Gayrimenkul alım satım işlemlerinde tapu dairelerinde satış değeri üzerinden tapu harcı ödemesi yapılıyor. Tapu ve kadastro işlemlerinden 492 sayılı Harçlar Kanununa bağlı 4 sayılı tarifede yer alanlar, tapu ve kadastro harçlarına tabidir. Harç hem alıcıdan hem de satıcıdan tahsil edilir.

Kimi zaman alıcı ya da satıcı veya her iki taraf da daha düşük tapu harcı ödemek için satış bedelini gerçek dışı beyan edebiliyor. Eksik beyandan pişman olan taraf bir dilekçe verebiliyor. İşte tapu harcı eksik beyan dilekçesi 2022...

2022 TAPU HARCI NE KADAR?

Harcın ölçüsü devir eden ve devir alan için ayrı ayrı olmak üzere devir bedeli üzerinden binde 20’dir. Buna göre gayrimenkul devir ve iktisaplarında tapu harcı, emlak vergisi değerinden az olmamak üzere, beyan edilen gerçek devir ve iktisap bedeli üzerinden devir eden ve devir alan için ayrı ayrı binde 20 oranında hesaplanır ve ödenir.

Örneğin satış bedeli 300 bin TL olan bir dairenin satılması halinde alıcı ve satıcı tarafından ayrı ayrı 6 bin TL olmak üzere toplamda 12 bin TL harç ödenmesş gerekir.

TAPU HARCI EKSİK BEYAN CEZASI 2022 NE KADAR?

Tapu harcı eksik beyan cezası belli oranlarda kesiliyor. Tapu harcı eksik beyan cezası kapsamında Tapuda devir yapıldıktan sonra 5 yıllık zamanaşımı süresi içinde, beyan edilen devir ve iktisap bedelinin gerçek durumu yansıtmadığının (harcın  gerçek devir bedelinden daha düşük bir bedel üzerinden ödendiğinin)  tespit edilmesi durumunda, aradaki fark üzerinden hem alıcı hem de  satıcı adına ilave harç tarh edilir ve bu ek harç gecikme faizi ile  birlikte tahsil edilir. 

Ayrıca, eksik ödenen tapu harcı için, devreden ve devralan için ayrı ayrı yüzde 25 oranında vergi ziyaı cezası kesiliyor. 
 

TAPU HARCI EKSİK BEYAN DİLEKÇESİ

.......... VERGİ DAİRESİ MÜDÜRLÜĞÜ’NE

.../.../2022


Dairenizin ............... Vergi kimlik numaralı mükellefiyim. ............ tarihinde gerçekleşen tapu satışında ............ tapu satış bedeli beyannamemi, eksik vermiş bulunmaktayım.

Ekte sunulan beyannamenin, 213 sayılı Vergi Usul Kanunu’nun 371’inci maddesi hükümlerine göre kabulünü ve gerekli işlemin yapılmasını arz ederim.


ADRES:

TARİH:
.../..../..2022

       
Mükellef                                           
(Vekili veya Temsilcisi)                             
Ad, Soyadı ve İmza

Tapu işlemleri 1 günde biter mi?

Bir evin iskanı yoksa ne olur?

Ev sahibinin kiracıyı evden çıkarma süresi 2022!