02 / 11 / 2024

Tapu harcı hesaplama 2016!

Tapu harcı hesaplama 2016!

Taşınmaz malların alım satım sürecinin tamamlanması için 2016 yılında ne kadar tapu harcı ödenir? Tapu harcı oranları 2016 nedir? İşte tapu harcı hesaplama 2016 örneği..




Tapu harcı hesaplama 2016!

492 Sayılı Harçlar Kanunu’na bağlı (4) sayılı tarifede yer alan tapu işlemleri, tapu harcına tabidir. Buna göre en çok yapılan işlem olan tapu alım satım işlemleri için de belli oranlarda harç ödemesi yapılıyor.


Bu harç, kanunen işlemlerin nevi ve mahiyetine göre, değer esası üzerinden nispi veya maktu olarak alınıyor. Peki, tapu harcı 2016 nedir? Tapu harcı 2016 yılında nasıl hesaplanır?


Tapu harcını hem alıcı hem de satıcı ayrı ayrı ödemek ile mükellef oluyor. Tapu harcı 2016 oranı binde 20 olarak hesaplanıyor.


Buna göre 2016 yılına yapılan tapu devir işlemleri için alıcılar binde 20 oranında, satıcılar da binde 20 oranında harç ödemek ile mükellef oluyor.


Tapu harcı hesaplama 2016 örneği:

Taşınmazın cinsi ne olursa olsun tapu harcı satış bedeli üzerinden hesaplanıyor. Tapu gerçek satış bedelinin 200 bin TL olduğunu düşünelim. 


Tapu harcı hesaplamalarına göre alıcının ödeyeceği bedel 4 bin TL, satıcının ödeyeceği bedel 4 bin TL olup; toplamda 8 bin TL harç ödemesi yapılıyor. Tarafların aralarında yaptığı anlaşmaya göre tapu harcını yalnız alıcı da ödeyebiliyor.


Tapu harçları, işlemin yapıldığı yerin vergi dairesine ödeniyor. Maliye Bakanlığınca yetki verilen bankalardan da tahsil olunabiliyor. 


Ayrıca tapu müdürlüklerinde e-tahsilat uygulamasına geçilmiş olup; Bu uygulama ile tapu harçlarının farklı şehirdeki şubelerde dâhil olmak üzere banka şubeleri, ATM’ler ve Görüntülü İşlem Merkezlerinden tahakkuk, tahsil ve kontrolü elektronik ortamda gerçekleştiriliyor.



İki tapuyu birleştirme harcı!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön