Emlak Terimleri

Tapu harcı hesaplama 2022! Ev, arsa, dükkan tapu harcı ne kadar?

Tapu dairelerinde yapılan işlemlerin başında alım satım/devir işlemleri yer alıyor. Gayrimenkulünü satanlar da alanlar da tapu harcı ödüyor. Peki, tapu alım satım harcı ne kadar?Tapu devir sürecinde ödenecek ekstra bir masraf olarak görülen tapu alım satım harcı gerçek satış bedeli üzerinden hesaplanıyor

Tapu alım satım harcı hesaplaması, gayrimenkul alan ve satan herkes tarafından yapılıyor. Tapu devir sürecinde ödenecek ekstra bir masraf olarak görülen tapu alım satım harcı gerçek satış bedeli üzerinden hesaplanıyor. Kimi zaman alıcı ya da satıcı daha az harç ödemek için satış bedelini olduğundan az beyan edebiliyor. Ancak bu durumun tespiti halinde taraflar cezai işlemle karşılaşıyor.

2022 yılında tapu dairesinde yapılacak devir işlemlerinden tahsil edilecek harç tutarları yıl başında Resmi Gazete'de yayınlandı.

Peki, 2022 yılı tapu alım satım harcı ne kadar? Ev, arsa, dükkan tapu harcı ne kadar? İşte Tapu alım satım harcı hesaplama 2022 örnekleri...

TAPU ALIM SATIM HARCI HESAPLAMA 2022

Tapu alım satım harcı 2022 yılında gayrimenkullerin gerçek satış değeri üzerinden alıcı ve satıcıdan ayrı ayrı binde 20 oranında harç tahsil edilecek.

Ayrıca tapu döner sermaye bedeli için 233 TL ödenmesi gerekecek. İlave Hizmet Bedeli ise 32 TL olarak tahsil edilecek.

EV TAPU HARCI NE KADAR?

Ev alım satım işlemleri için ödenecek harç yukarıda belirttiğimiz oranlar ile hesaplanıyor. Buna göre satış bedeli 500 bin TL olan bir ev için ödenecek tapu alım satım harcını hesaplayalım:

Evin satış bedeli: 500 bin TL
Tapu alım satım harcı oranı: Binde 20 
Alıcının tapu harcı: 10 bin TL
Satıcının tapu harcı: 10 bin TL
Toplam tapu harcı: 20 bin TL

ARSA TAPU HARCI NE KADAR?

Arsa alım satım işlemleri için de binde 20 oranı ile tapu harcı hesaplaması yapılıyor. Buna göre satış bedeli 250 bin TL olan bir arsa için ödenecek tapu alım satım harcını hesaplayalım:

Arsa satış bedeli: 250 bin TL
Tapu alım satım harcı oranı: Binde 20 
Alıcının tapu harcı: 5 bin TL
Satıcının tapu harcı: 5 bin TL
Toplam tapu harcı: 10 bin TL

DÜKKAN TAPU HARCI NE KADAR?

Tapusu devredilecek gayrimenkul eğer bir dükkansa yine binde 20 oranında tapu harcı tahsil ediliyor. Buna göre satış bedeli 750 bin TL olan bir dükkan için ödenecek tapu alım satım harcını hesaplayalım:

Dükkan satış bedeli: 750 bin TL
Tapu alım satım harcı oranı: Binde 20 
Alıcının tapu harcı: 15 bin TL
Satıcının tapu harcı: 15 bin TL
Toplam tapu harcı: 30 bin TL

Tapudan cayma hakkı var mı?

Tapu iptal davası zamanaşımı ne kadar?

İnşaat bitmeden tapu alınır mı?