Tapu harcı rayiç bedeli üzerinden ödenir mi?
Taşınmaz mal alım satım işlemlerinin tamamlanması için tapu harçlarının ödenmesi isteniyor. Tapu harcı hem alıcı hem de satıcı tarafından ayrı ayrı ödeniyor. Peki, tapu harcı rayiç bedeli üzerinden ödenir mi?
Tapu harcı rayiç bedeli üzerinden ödenir mi?
Taşınmaz mal alım satım işlemlerinin tamamlanması için tapu harçlarının ödenmesi isteniyor. Tapu harcı hem alıcı hem de satıcı tarafından ayrı ayrı ödeniyor.
Taşınmaz mal devir ve iktisaplarında tapu harcı, emlak vergisi değerinden az olmamak üzere, beyan edilen devir ve iktisap bedeli üzerinden hesaplanır. Tapu harcı oranı binde 20 olarak belirleniyor. Alıcı ve satıcı toplamda binde 40 oranında harç ödemiş oluyor.
Harcın ödeneceği “Emlâk vergisi değeri” ifadesi; 1319 sayılı Emlâk Vergisi Kanunu’nun 29’uncu maddesine göre belirlenen vergi değeri oluyor.
Buna göre tapu harcının, emlak vergisi değerinden az olmamak üzere, gayrimenkulü devir alanın devredene ödeyeceği gerçek bedel üzerinden beyan edilmesi gerekiyor.
Bu bedel en düşük olarak, devredilen gayrimenkulün emlak vergisi değeri olabiliyor ancak; gerçek devir bedelinin emlak vergisi değerinden fazla olması halinde ise, tapu harcının bu gerçek devir bedeli üzerinden hesaplanarak ödenmesi gerekiyor.
Aksi halde taraflara birtakım vergi cezaları uygulanıyor. Tapu harçları, işlemin yapıldığı yerin vergi dairesine ödeniyor. Maliye Bakanlığınca yetki verilen bankalarda da harç ödemesi yapılabiliyor.
2015 tapu harçları!
Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com