Emlak Terimleri

Tapu harcını başkası yatırabilir mi?

Gayrimenkul alım satım işlemlerinin tamamlanabilmesi için tapu harcının yatırılması gerekiyor. Peki, tapu harcı nasıl ödenir? Tapu harcını başkası yatırabilir mi? Satılığa çıkarılan bir konut, işyeri ya da araziyi almaya karar verenler satıcı ile anlaşmaları halinde ilk iş olarak tapudan randevu alır

Taşınmaz malların satışa konusu olması halinde söz konusu devir işlemleri tapu dairelerinde gerçekleşiyor. Satılığa çıkarılan bir konut, işyeri ya da araziyi almaya karar verenler satıcı ile anlaşmaları halinde ilk iş olarak tapudan randevu alır. Randevu telefonla ya da online olarak alınabilir.

Randevu günü tapu dairesine gitmeden önce alıcı ve satıcıdan istenen evraklar eksiksiz bir şekilde hazırlanır. Sıra ödeme işlemine gelir. Bu aşamada merak edilen hususlar arasında tapu harcını başkasının ödeyip ödeyemeyeceği yer alıyor. Peki, tapu harcı nasıl ödenir? Tapu harcını başkası yatırabilir mi?
 

TAPU HARCI NE KADAR?

2022 yılında tapu devri için alıcı ve satıcıdan ayrı ayrı binde 20 oranında harç tahsil ediliyor. 

Tapuda harç ödemesinin yanı sıra döner sermaye ücretinin de ödenmesi gerekiyor. 2022'de tapu döner sermaye bedeli 233 lira ve ilave hizmet bedeli 32 lira olmak üzere toplam 265 lira ödeme yapılıyor.

500 BİN TL'LİK EV İÇİN NE KADAR HARÇ ÖDENİR?

2022 yılında bir ev almak istediğinizi ve bu evin satış değerinin 500 bin TL olduğunu düşünelim. Bu ev için tapu dairesinde ödenecek harç bedelini hesaplayalım:

Evin gerçek satış değeri: 500 bin TL
Alıcının ödeyeceği tapu harcı: 10 bin TL
Satıcının ödeyeceği tapu harcı: 10 bin TL
Toplam ödenecek tapu harcı: 20 bin TL
Döner sermaye bedeli: 233 TL (Genelde alıcı öder)
İlave hizmet bedeli: 32 TL (Genelde alıcı öder)

TAPU HARCINI BAŞKASI YATIRABİLİR Mİ?

Tapu harcının alıcı, satıcı ya da vekil tarafından ödenmesi gerekiyor. 

Tapu harçları, işlemin yapıldığı yerin vergi dairesine ödeniyor. Maliye Bakanlığınca yetki verilmesi halinde ilgili kuruluşlar (bankalar gibi) tarafından da tahsil olunabiliyor. 

Tapu işlemleri 1 günde biter mi?

Tapu harcı pişmanlık dilekçesi örneği 2022!

Kredi ile alınan evin tapu masrafı 2022 ne kadar?