Emlak Terimleri

Tapu hissedarları nasıl öğrenilir?

Hisseli tapu sahipleri, diğer tapu hissedarlarının kimler olduğunu sorgulamak isteyebiliyor. Peki, tapu hissedarları nasıl öğrenilir?Hisseli tapuda, bir mülkiyetin sahibi olan ortakların isimleri ve sayıları belirtiliyor

Bir taşınmazın birden fazla kimseye ait olması halinde sahip olunan tapu hisseli tapu oluyor. Hisseli tapuda, bir mülkiyetin sahibi olan ortakların isimleri ve sayıları belirtiliyor. Hisseli tapularda gayrimenkulün sahiplerinin isimleri açık bir şekilde yazar ve bu gayrimenkulün kaç ortağı olduğu da belirtilir.

Ancak elinde tapu belgesi olmayanlar veya tapu belgesi sonradan hisseliye dönüşen taşınmaz mal sahipleri, çoklu hisse durumunda diğer hissedarların kimler olduğunu nereden ve nasıl sorgulayacaklarını araştırıyor.  Peki, tapu hissedarları nasıl öğrenilir?

HİSSELİ TAPU SATIŞI NASIL YAPILIR?

Hisseli tapu satmak ya da almak isteyen kimseler satış işleminin eksiksiz ve doğru bir şekilde olmasını istiyor. Hisseli tapuda muhattap olan kişi sayısı birden fazla olduğu için tüm hissedarların ya da vekillerinin satış işlemi için tapuda bulunmaları gerekiyor. 

Hisseli tapu satışlarında hakkını satmak isteyen bir hissedar veya alıcı diğer hak sahiplerine ön alım haklarını kullanıp kullanmayacaklarını sorabilir. Bunun sorulmaması durumunda ise netice tapu satış iptaliyle de sonuçlanabilir.

HİSSELİ TAPU SATIŞINDA ÖN ALIM HAKKI

Hisseli tapu satışında önalım hakkı, alıcıya karşı dava açılarak kullanılır. Önalım hakkı sahibi, adına payın tesciline karar verilmeden önce, satış bedeli ile alıcıya düşen tapu giderlerini, hâkim tarafından belirlenen süre içinde hâkimin belirleyeceği yere nakden yatırmakla yükümlü olur.


 
Önalım hakkından feragat edilmesi halinde ise belgenin tapu kütüğüne şerh verilmesi gerekiyor. Belirli bir satışta önalım hakkını kullanmaktan vazgeçme, yazılı şekle tâbi oluyor ve satıştan önce veya sonra yapılabiliyor. 

Yapılan satış, alıcı veya satıcı tarafından diğer paydaşlara noter aracılığıyla bildiriliyor.

TAPU HİSSEDARLARI NASIL ÖĞRENİLİR?

Tapu hissedarları, tapu dairesine gidilerek sorgulanabiliyor. Sorgulama işlemi tapunun bizzat sahibi tarafından yapılabiliyor. Aksi halde başkasının tapusu hakkında bu işlemin yapılmasına müsade edilmiyor. 

Ancak kimi zaman yapılan sorgulama sonrasında hissedar bilgisine ulaşılamıyor. Sorgulama neticesinde; Kaydın boş olması ya da tarafların davalı olduğu bilgisi verilerek mahkemeye yönlendirilebiliyor. 

 

Yabancıların tapu masrafı 2022 ne kadar?

Hisseli tapu harcı ne kadar 2022?

Tapu takas harcı 2022 ne kadar?