Emlak Terimleri

Tapu ifraz harcı 2022 ne kadar?

Bir yakını ile ortak mal alanlar sonrasında ifraz işlemi yaparak tapunun bölünmesini talep edebiliyor. Peki, tapu ifraz harcı 2022 ne kadar?Bu işleme bölünme (ifraz) deniyor

Birden fazla sahibi bulunan gayrimenkullerde, tapu sahiplerinden biri kendi hissesinin ayrılmasını talep edebiliyor. Bu işleme bölünme (ifraz) deniyor. Tapu dairesinde ifraz işlemi yapılabilmesi için bazı belgelerin temin edilmesi ve ifraz harcını ödenmesi şart.

2022 yılında tapusunun ifrazını talep edecek vatandaşlar işlemin mali yönünü araştırıyor. Peki, tapu ifraz harcı 2022 ne kadar? Tapu bölünmesi için ne kadar masraf ödenir?

TAPU İFRAZI NEDİR?

Bölünme/İfraz; İlgilisinin talebi üzerine, bir parselin İmar Kanununun 15 ve 16. maddeleri uyarınca iki ya da daha fazla parçalara bölünmesi işlemine deniyor. 

Tapu ifrazı, tek bir parsel halinde tapuya kayıtlı olan gayrimenkullerin, birden fazla parsel şeklinde ayrılması için gerçekleşiyor. İfraz yapıldıktan sonra söz konusu parseller tapu kütüğüne ayrı ayrı kaydediliyor.

TAPU İFRAZI İÇİN GEREKEN BELGELER

Kimlik belgesi (Taraflara ve varsa temsilcilerine ait)
İşlemde temsil var ise temsile ilişkin belge (Vekâletname, vasi kararı vb.)
Emlak beyan değerini gösteren belge (Taşınmazın bağlı bulunduğu Belediyeden alınır.)


Değişiklik dosyası (Serbest Mühendislerce düzenlenmiş ve uygunluğu Kadastro Müdürlüğünce kontrol edilerek onaylanmış olması gerekir. 
Encümen kararı/İl idare kurulu kararı (Mücavir alan içinde Belediye encümen kararı, mücavir alan dışında ise İl Özel İdaresi kararı gerekir.)

TAPU İFRAZ HARCI 2022 NE KADAR?

a) İfraz veya taksim veya birleştirme işlemlerinde kayıtlı değerler üzerinden binde 11,38,

b) (5831 sayılı Kanunun 7 nci maddesi ile değişen bent. Yürürlük: 27/1/2009) İmar parselasyon planlan uygulama sonucu şuyulanan parsellerin pay sahipleri arasında rızaen veya hükmen taksiminde kayıtlı değer üzerinden binde 11,38,

c) Yukarıdaki fıkralar dışında kalan ve müşterek mülkiyete konu olanların rızaen veya hükmen pay sahipleri arasında, aynen veya ifrazen taksiminde kayıtlı değer üzerinden binde 4,55 tahsil ediliyor.

 

Tapu döner sermaye harcı ne kadar?

Başkasına ait tapu sorgulama nasıl yapılır?

Tapuya şerh koyma ücreti ne kadar?