Tapu intikal işlemleri nelerdir?
Tapu intikal işlemleri, miras hukukunda önem arz eden terimlerden biridir. Dolayısıyla bazı hukuki süreçlerde pek çok kişinin araştırdığı ve öğrenmek istediği kavramlardan biridir. Peki tapu intikal işlemleri nedir, nasıl yapılır ve kimler bu işleme dahil olur? İşte tüm ayrıntılar...
TAPU İNTİKAL İŞLEMLERİ NE ANLAMA GELİR?
Tapu intikal işlemleri, bir mal sahibinin vefatının sonucunda, mülkiyet hakkına sahip olduğu taşınmaz malların yeni sahiplerine yasal yollarla devredilmesini ifade eder. Bu süreç, tapu sicilinde kayıtlı olan herhangi bir mülk veya arsanın, mahkeme tarafından veraset ilamında adı geçen mirasçılara yasalara uygun bir şekilde devredilmesini içerir.
Bir mal sahibi öldüğünde, ardında bıraktığı varlığı mirasçılara bu, karmaşık bir süreç olarak görülebilir. Ancak, mirasçıların bu süreci kolaylaştırmak için başvurabilecekleri bazı yollar vardır. Bu yollar, mirası devralacak kişilerin ölümü gerçekleşen kişiye yakın akrabalık ilişkisi taşıması ve bir avukata başvurarak vekaletname düzenlemesi şeklinde özetlenebilir.
TAPU İŞLEMLERİ NASIL YAPILIR?
Tapu intikal işlemlerini başlatmak ve mirası paylaşarak taşınmaz malları yeni sahiplerine devretmek için, geride kalan çeşitli mülklerin mirasçılara ait olduğunu kanıtlayan resmi bir belge mutlaka gerekir. Tüm resmi belgeleri eksiksiz bir şekilde hazırladıktan sonra, tapu devir işlemlerini tamamlamak isteyen kişiler, bulundukları şehirdeki ilgili Tapu Müdürlüğü'ne başvurarak bu süreci başlatabilirler.
TAPU İNTİKALİ İÇİN MİRASÇILAR GEREKLİ Mİ?
Tapu intikal işlemlerinin başarıyla tamamlanabilmesi ve gayrimenkul mirasın adaletli bir şekilde paylaşılabilmesi için, ilgili taşınmaz mal üzerinde hak sahibi olan tüm mirasçıların olması artık bir zorunluluk değil. Sadece belgelerde ismi geçen tek bir mirasçı, gereken tapu intikal işlemlerini yürütebilir.
TAPU İNTİKALİ İŞLEMLERİ NE KADAR SÜRER?
Bir kişinin vefatının ardından, taşınmaz mallarının mirasçılara devredilmesini sağlayan tapu intikal süreci, genellikle yaklaşık olarak 7 gün sürer. Ancak kişisel koşullar ve süreçler, bu süreyi değiştirebilir.
Mirasçılar arasında sayıca fazla kişi olması veya kan bağına dayalı olmayan, gayri resmi mirasçıların da ortaya çıkması gibi durumlar, mirasın paylaşımını zorlaştırabilir. Bu tür durumlar, mirasın paylaşılmasını uzatabilir ve tapu intikal sürecini geciktirebilir.
Hisseli tapu dışarıdan birine satılır mı?