Genel

Tapu iptali kaç yıl sürer?

Tapu iptaline dair bilinmesi gereken birtakım hususlar vardır. Tapu iptali davası açacak kişiler, bu davanın nasıl bir dava olduğunu ve şartlarının neler olduğunu araştırmaktadır. İşte detaylar!Tapu iptali davasının açılması için öncelikle taşınmazın bulunduğu bölgenin asliye hukuk mahkemesine gidilerek müracaat edilmesi gerekir

TAPU İPTALİ DAVASI NEDİR?

Tapu iptali davasının nasıl açıldığı pek çok kişi tarafından araştırılmaktadır. Tapu iptali davasının açılması için öncelikle taşınmazın bulunduğu bölgenin asliye hukuk mahkemesine gidilerek müracaat edilmesi gerekir. Davacı, mahkemeye tapu iptal davası dilekçesi kaleme alınır. Dilekçede incelenmesi gereken kanıtlar açık bir şekilde ifade edilmelidir. İptal davası açıldıktan sonra bu süre içinde bilirkişi raporları ve tanık ifadelerine başvurulur. Dava sürecinde kanıtların gerçek olması ve mülkiyet hakkı sahibinin gerekçelerini kanıtlaması istenir.

İşte diğer merak edilen diğer detaylar…

TAPU İPTALİ KAÇ YIL SÜRER?

Mülkiye haklarının korunması için açılabilecek tapu davalarında zamanaşımı kavramı söz konusu olmaktadır. Tapu davası, belirli bir süre içinde açılmalıdır. Davanın zamanaşımına uğraması halinde tarafların dava açma gibi bir hakları yoktur.  Zamanaşımına uğrayan davalar için zamanaşımı itirazında bulunulabilir. Tapu iptali davasının açılması için genel süre de 10 yıl olarak belirlenmiştir. Belirli hallerde bu süre daha uzundur. Kadastrodan kaynaklı tapu iptal davalarının süresi 10 yıldır. Miras hukukundan doğan orman kanunu ve kıyı kanunu kaynaklı, yolsuz tescile dayalı tapu iptali davaları için zamanaşımı kavramı yoktur.

EV TAPUSU BAŞKASINA NASIL DEVREDİLİR?

Tapu devir işlemi için öncelikle istenilen gerekli evraklar hazırlanır ve tapu harcı yatırılır. Sonra ise ALO 181 aranıp veya tapu müdürlüklerinin e-randevu sistemlerine giriş yapıp, tapu randevusu alınmalıdır. Randevu gününde de alıcı ve satıcı kişiler, taşınmazın bağlı olduğu tapu müdürlüğüne giderek tapu devri yapabilir.

HİSSELİ TAPU NOTER SATIŞI OLUR MU?

Hisseli tapunun satışı yapmak isteyen vatandaşlar, önünde herhangi bir engel bulunmamaktadır. Satış noterde yapılan sözleşme ile tapu sicilinde gerçekleştirilecektir. Sadece burada diğer pay sahiplerinin bir önalım hakkı olduğu göz önüne alınmalıdır. Gayrimenkul üzerindeki hisseler, başka bir kişiye satılmış olsa bile diğer paydaşlar yeni pay sahibinden bu payları satın alabilecektir.

İzmir TOKİ kura çekilişi ne zaman 2022?

Kiracı son ay kira öder mi?

Kadınlarda sigortalılık süresi kaç yıl?