26 / 12 / 2024

Tapu işlemleri kolaylaştırılıyor!

Tapu işlemleri kolaylaştırılıyor!

TKGM'nin yeni çıkarılan teşkilat kanunu ile vatandaşın tapu işlemleri kolaylaştırılırken, kuruma, haritacılık ve taşınmaz (emlak) aracılık hizmetleri konusunda kural koyma yetkisi verildi  



Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nün (TKGM) yeni çıkarılan teşkilat kanunu ile vatandaşın tapu işlemleri kolaylaştırılırken, kuruma, haritacılık ve taşınmaz (emlak) aracılık hizmetleri konusunda kural koyma yetkisi verildi.
        
AA muhabirinin TKGM yetkililerinden edindiği bilgiye göre, geçen hafta Resmi Gazete’de yayımlanan Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun ile vatandaşlara, Türkiye’nin herhangi bir yerindeki taşınmazları için, kendi bulundukları yerden alım-satım işlemi yapabilme imkanı getirildi. Kanun uyarınca, örneğin Ankara’daki bir vatandaş, Türkiye’nin herhangi bir yerindeki taşınmazı konusunda, Ankara’daki tapu müdürlüklerinde işlem yaptırabilecek.
        
Tapu müdürlükleri, hak sahibinin talebi üzerine, kendi yetki alanı dışında bulunan taşınmazlarla ilgili tapu işlemlerini yapabilecek. Bunun için tapu müdürlüklerinin, taşınmazın bulunduğu tapu müdürlüğünden yetki alması ve kanunen bir engel olmadığını tespit etmesi gerekecek. Buna göre yapılacak tapu işlemlerine ilişkin usul ve esaslar yönetmelikle düzenlenecek.
        
TKGM ayrıca yurtdışında da temsilcilik açabilecek. Nerelerde temsilcilik açılacağına, Dışişleri Bakanlığı ile görüşülerek karar verilecek. Yabancı uyruklu gerçek ve tüzel kişilerin ülkedeki tapu ve kadastro ile ilgili işlemlerini yapacak. Türkiye Cumhuriyeti uyruklu gerçek ve tüzel kişilerin yurtdışındaki taşınmazları ile ilgili hak ve menfaatlerini korumak üzere devletlerarası emlak müzakerelerine katılacak. Yurtdışındaki Türk vatandaşları ile yabancı uyruklu gerçek ve tüzel kişilerin her türlü tapu ve kadastro işlemlerini, bulundukları ülkede yerine getirebilmesi için gerekli düzenlemeleri yapacak, iş ve işlemleri yürütecek.
        
Genel müdürlüğün taşra teşkilatı, bölge müdürlükleri ile bu müdürlüklere bağlı kadastro müdürlükleri ve tapu müdürlüklerinden oluşacak. Kadastro müdürlükleri illerde, tapu müdürlükleri, merkez ilçe ve diğer ilçelerde kurulacak. buna göre, halen 325 adet olan kadastro müdürlüklerinin sayısı 81’e inecek, ilçelerdeki tapu müdürlükleri çalışmaya devam edecek.
        
Kanun ile ayrıca, TKGM’ye intikal eden tapu ve kadastroyla ilgili konular ile bunlara ilişkin uygulama ve görüş farklılıklarını gidermek üzere Tapu ve Kadastro Kurulu kuruluyor. Kurul, genel müdürün veya incelenen konunun niteliğine göre görevlendireceği bir genel müdür yardımcısının başkanlığında, Teftiş Kurulu Başkanı, I. Hukuk Müşaviri, Tapu Dairesi Başkanı ve Kadastro Dairesi Başkanı ile genel müdür tarafından görevlendirilecek 4 üyeden oluşacak.
        
-HARİTA ÜRETİM İZLEME MERKEZİ OLUŞTURULACAK-
        
TKGM’nin kuruluş, görev, yetki ve sorumlulukları ile teşkilatlanmasına ilişkin usul ve esasları düzenleyen kanun uyarınca, TKGM’ye, haritacılık ile ilgili kural koyma ve denetleme yetkisi de veriliyor.
        
Buna göre, TKGM, büyük ölçekli kadastral ve topografik haritaların üretilmesi amacı ile jeodezik altyapı, havadan fotoğraf alımı, 1/5000 ve daha üst ölçekli fotogrametrik ve yersel harita üretim hizmetlerini yapacak veya yaptıracak, kontrol edecek, denetleyecek ve temel prensipleri belirleyecek. Mekansal bilgi sistemi altyapısını ve harita üretim izleme merkezini oluşturacak, verilerden gerçek ve tüzel kişiler ile kamu kurum ve kuruluşlarının faydalanmasını sağlayacak, coğrafi bilgi sistemleri konusunda verilecek görevleri yapacak. Ayrıca, 5368 sayılı Lisanslı Harita Kadastro Mühendisleri ve Büroları Hakkında Kanun hükümlerine göre harita ve kadastro mühendislik bürolarına lisans verecek, bu büroların faaliyet usul ve esaslarını belirleyecek ve denetleyecek.
        
Haritacılık konusundaki yetkiler ve tapu işlemlerinin Türkiye’nin her yerinden yapılmasını ve izlenmesini sağlayan TAGBİS sisteminin daha da geliştirilmesini sağlamak üzere, kanun ile TKGM’de mevcut daire başkanlıkları arasına Harita Dairesi Başkanlığı, Bilgi Teknolojileri Dairesi Başkanlığı eklendi.
        
Harita Dairesi Başkanlığı, kalkınma planı ve yıllık programlar çerçevesinde harita ve harita bilgileri üretimi ile ilgili planlama yapacak, çalışmaları koordine ve takip ederek değerlendirecek. Büyük ölçekli harita ve harita bilgileri üretim standartlarını tespit edecek, üretimin belirlenen standartlara uygunluğunu denetleyecek. Büyük ölçekli kadastral ve topografik haritaların üretilmesi amacı ile jeodezik altyapı, havadan fotoğraf alımı, 1/5000 ve daha üst ölçekli fotogrametrik ve yersel harita üretimi hizmetlerini yapacak, yaptıracak ve kontrol edecek. Harita bilgilerini tutacak, verilerden bedeli karşılığında ilgililerin faydalanmasını sağlayacak. Harita üretim izleme merkezini oluşturacak ve sürdürülebilirliğini sağlayacak. Harita işleri ile ilgili her türlü konuyu inceleyecek.
        
-TAŞINMAZLARA İLİŞKİN ARACILIK FAALİYETLERİNİN DÜZENLENMESİ-
        
Kanun ile taşınmaza yönelik aracılık faaliyetlerini düzenleme, lisans verme, bu faaliyetlerin usul ve esaslarını belirleme ve denetle yetkisi de TKGM’ye verildi. Bunun emlak müşavirliği sektörüne yönelik düzenleme yetkisi anlamına geldiği belirtiliyor. Buna göre, TKGM, taşınmaza (emlak) yönelik aracılık faaliyetlerini düzenleyecek, buna ilişkin lisans verecek, bu faaliyetlerin usul ve esaslarını belirleyecek ve bu kuruluşları denetleyecek.
        
Bu yetki kapsamında emlak müşavirliği sektörüne yönelik düzenleme yapılabileceği belirtiliyor.
AA

Basında yer alan diğer haberler:

 

Tapuda istediğin yerde al-sat dönemi 

Tapuya kolaylık getiren yasa yürürlükte. Buna göre, bulunduğu yerden Türkiye’nin her yeriyle ilgili işlem yapacak

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nün (TKGM) yeni çıkarılan teşkilat kanunu ile vatandaşın tapu işlemleri kolaylaştırıldı. Buna göre kanunla vatandaşlara, Türkiye’nin herhangi bir yerindeki taşınmazları için, bulundukları yerden alım-satım işlemi imkanı getirildi. Örneğin Ankara’daki bir vatandaş, Türkiye’nin herhangi bir yerindeki taşınmazı konusunda, Ankara’da işlem yaptırabilecek. Bunun için tapu müdürlüklerinin, taşınmazın bulunduğu tapu müdürlüğünden yetki alması ve kanunen bir engel olmadığını tespit etmesi gerekecek. TKGM ayrıca yurtdışında da temsilcilik açabilecek. Yabancı uyruklu gerçek ve tüzel kişilerin ülkedeki tapu ve kadastro ile ilgili işlemlerini yapacak. Yurtdışındaki Türk vatandaşları ile yabancı uyruklu kişilerin tapu işlemlerini, bulundukları ülkede yerine getirebilmesi işerini yapacak. • AA

Emlakçılık ruhsatı verecek

Kanun ile taşınmaza yönelik aracılık faaliyetlerini düzenleme, lisans verme yetkisi  TKGM’ye verildi. Bu emlak müşavirliğine yönelik düzenleme yetkisi anlamına geliyor. Buna göre, TKGM, aracılık faaliyetlerini düzenleyecek  ve lisans verecek.
Star

Kars'taki evini Edirne'den sat

 Vatandaş Türkiye'nin herhangi bir yerindeki taşınmazı için, kendi bulunduğu yerden alım-satım yapabilecek

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nün yeni çıkarılan teşkilat kanunu ile vatandaşın tapu işlemleri kolaylaştırılırken, kuruma, haritacılık ve taşınmaz (emlak) aracılık hizmetleri konusunda kural koyma yetkisi verildi. 

YURTDIŞINDA DA OLACAK

Geçen hafta Resmi Gazete'de yayımlanan Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun ile vatandaşlara, Türkiye'nin herhangi bir yerindeki taşınmazları için, kendi bulundukları yerden alım-satım işlemi yapabilme imkanı getirildi. Kanun uyarınca, örneğin Ankara'daki bir vatandaş, Türkiye'nin herhangi bir yerindeki taşınmazı konusunda, Ankara'daki tapu müdürlüklerinde işlem yaptırabilecek. Tapu müdürlükleri, hak sahibinin talebiyle, yetki alanı dışında bulunan taşınmazlarla ilgili tapu işlemlerini yapabilecek. Bunun için tapu müdürlüklerinin, taşınmazın bulunduğu tapu müdürlüğünden yetki alması ve kanunen bir engel olmadığını tespit etmesi gerekecek. Buna göre yapılacak tapu işlemlerine ilişkin usul ve esaslar yönetmelikle düzenlenecek. TKGM ayrıca yurtdışında da temsilcilik açabilecek. Nerelerde temsilcilik açılacağına, Dışişleri Bakanlığı ile görüşülerek karar verilecek. (aa)
Güneş

Emlakçıyı tapu denetleyecek!

Cuma günü Resmi Gazete'de yayımlanan kanunla Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'ne yeni yetkiler verildiği görüldü. Buna göre, kurum, emlak aracılık faaliyetlerini düzenlemek, lisans vermek, bu faaliyetlerin usul ve esaslarını belirleyip denetlemekten sorumlu oldu. Ancak meslek odası temsilcileri, durumdan rahatsız 

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nün yetki alanı genişletildi. 10 Aralık Cuma günü Resmi Gazete'de yayımlanan Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü (TKGM) Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun'un 2'nci maddesinin g bendi uyarınca, kuruma, "taşınmaza yönelik aracılık    -faaliyetlerini düzenlemek, lisans vermek, bu faaliyetlerin usul ve esaslarını belirlemek" yetkisi verildi. Buna göre, emlakçıların lisansını verecek ve denetlemesini yapacak merci TKGM oldu. Ancak bu durum, meslek odaları tarafından hoş karşılanmadı.

'KAOSA NEDEN OLUR'

Türkiye'de kayıtlı emlakçıların 3'te l'ine başkanlık eden İstanbul Emlak Komisyoncuları Odası'nın Başkan Yardımcısı Nizameddin Aşa, serbest piyasada faaliyet gösteren bir meslek grubunu, TKGM gibi tescil makamı olan bir kurumun denetlemesinin ve faaliyetlerini düzenlemesinin yanlış olacağını belirtti. Aşa, yasayı Anayasa Mahkemesi'ne götürmenin yollarına bakacaklarını ifade ederek, şunları söyledi: "Harita¬cılık ile ilgili de kural koyma yetkisi almışlar. Harita meslek birliklerinin de buna sıcak bakmayacağı düşüncesindeyim. Emlakçilik, yalnız alım satım yapıp tapuda işleme geçirmek değil; mühendislik, belediyecilik, mimarlık gibi pek çok konuda da kanunları işe adapte etmektir. Bu konuda uzman olmayan, piyasayı bilmeyen kişiler nasıl müdahale edecekler Sistem, oturana kadar yıllar geçer; kaosa neden olur. Meslek grubuna haksız müdahalede bulunuluyor."

'Bu bize atılmış bir goldür'

Nizameddin Aşa, Emlak Müşavirliği Yasası için daha önce TKGM ile görüşme yaptıklarını ama tapudan emekli olanların direkt lisans alıp emlak müşaviri olması dayatıldığı için anlaşamadıklarını söyledi. Aşa, "Yasayı, denetlemeyi, lisanslı çalışılmasını çok istiyoruz. Ama böyle bir kuruma bağlanmadan...   , Biz de yasa için çalışırken bize atılmış bir goldür bu. Tapu herhalde istediğine sicil verecek, istemediğine vermeyecek" dedi.

Düzenleme geleceğe yönelik'

Kanun ile TKGM'ye, haritacılık ile ilgili kural koyma ve denetleme yetkisi de verildi. Buna göre, TKGM, büyük ölçekli kadastral ve topografik haritaların üretilmesi amacı ile jeodezik altyapı, havadan fotoğraf alımı, 1/5000 ve daha üst ölçekli fotogrametrik ve yersel harita üretim hizmetlerini yapacak veya yaptıracak, kontrol edecek, denetleyecek ve temel prensipleri belirleyecek. Ayrıca, kurum, harita ve kadastro mühendislik bürolarına lisans verecek; bu büroların faaliyet usul ve esaslarını belirleyecek ve denetleyecek. Konuyla ilgili görüştüğümüz TKGM istanbul Bölge Müdürü Ali Ataman, yasal düzenleme yetkisi almalarının uzun vadeli değişikliklerle ilgili olduğunu belirterek, "Geleceğe yönelik uygulamalar. Muhtemelen odalar da müdahil olurlar ama konuşmak için erken. Alt detaylar olgunlaşmadı" dedi.

Taşınmazı, bulunduğun ilde alıp satma kolaylığı da geldi

Yeni kanun, taşmmaz alım satımına da kolaylık getirdi. Kanuna göre, vatandaşlar artık Türkiye'nin herhangi bir kentindeki taşınmazları için bulundukları yerden alım ya da satım işlemi yapabilecekler. Yani, İstanbul'daki bir vatandaş, bir başka kentteki gayrimenkulu ile ilgili istanbul'daki tapu müdürlüklerinde işlem yaptırabilecek.

Tapu müdürlükleri, hak sahibinin talebiyle, kendi yetki alanı dışındaki taşınmazlarla ilgili tapu işlemi yapabilecek. Bunun için tapu müdürlükleri¬nin, taşınmazın bulunduğu tapu müdürlüğünden yetki alması ve kanunen bir engel olmadığını tespit etmesi gerekecek. Buna göre yapılacak tapu işlemlerine ilişkin usul ve esaslar yönetmelikle düzenlenecek.

Genel müdürlüğün taşra teşkilatı, bölge müdürlükleri ile bu müdürlüklere bağlı kadastro müdürlükleri ve tapu müdürlüklerinden oluşacak. Kadastro müdürlükleri illerde, tapu müdürlükleri, merkez ilçe ve diğer ilçelerde kurulacak. Buna göre, halen 325 adet olan kadastro müdürlüklerinin sayısı 81'e inecek; ilçelerdeki tapu müdürlükleri çalışmaya devam edecek. Kanun ile TKGM'ye intikal eden tapu ve kadastroyla ilgili konular ile bunlara ilişkin uygulama ve görüş

farklılıklarını gidermek üzere Tapu ve Kadastro Kurulu da kuruluyor. Kurul, genel müdürün veya genel müdür yardımcısının başkanlığında, Teftiş Kurulu Başkanı, I. Hukuk Müşaviri, Tapu Dairesi Başkanı ve Kadastro Dairesi Başkanı ile genel müdür tarafından görevlendirilecek 4 üyeden oluşacak. 
Habertürk/Menekşe Ataselim

 

 


Geri Dön