Kent Haberleri

Tapu kaydındaki kimlik bilgileriyle ilgili şok detay! Yargıtay kararını verdi!

Tapu kaydına yanlış yazılan kimlik bilgileri ile ilgili çok önemli bir gelişme yaşandı. Eğer bir kişinin nüfusta kaydı yok ise o kişinin mirasçıları veya tapu maliki, sahibi olduklarını öne sürdükleri bir gayrimenkul için ne yapabilir?Böylesi bir durumda vatandaşların en çok yaşadığı sorunlar arasında adı, soyadı, baba adı, anne adı ya da doğum tarihi bulunuyor

Tapudaki kayıtların eski olması, işlemler sırasında yaşanan dikkatsizlikler sonucunda tapu kayıtlarında hatalar meydana gelebiliyor. Böylesi bir durumda vatandaşların en çok yaşadığı sorunlar arasında adı, soyadı, baba adı, anne adı ya da doğum tarihi bulunuyor.

Tapudaki bu hataların düzeltilmesi için de dava açılması gerekiyor. Mahkeme kararı olmadığı müddetçe herhangi bir düzeltme yapılamıyor, bu durum da vatandaşlar açısından mağduriyetlere yol açabiliyor. Davaları tapu kayıt maliki ya da mirasçılar açabiliyor.

Tapu kaydına yanlış yazılan kimlik bilgilerinin düzeltilmesine ilişkin bir dava açıldı. Çok sayıda vatandaş da bu konu ile ilgili zorluklar yaşayabiliyor. İşleri daha da zorlaştıran husus da ismi düzeltilmek istenen kişinin nüfusta kaydının bulunmaması...

TAPU KAYDININ DÜZELTİLMESİ DAVASI AÇILABİLİR Mİ?

Gazete Vatan'dan Özge Seren Doğu'nun haberine göre, Avukat Deniz Kutluk, Yargıtay’ın 21 Eylül 2022 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanan kararına göre nüfusta kaydı olmayan kişiler için tapu kaydının düzeltilmesi davası açılmasının mümkün olmayacağını dile getirdi ve önemli açıklamalar yaptı. 

Avukat Deniz Kutluk konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, “Her ne sebeple olursa olsun bir kişinin nüfusta kaydı bulunmuyorsa o kişinin mirasçıları, sahibi olduklarını iddia ettikleri gayrimenkul için tapu kaydının düzeltilmesi ve kendi adlarına tescilini talep etmesi mümkün olmayacaktır.” dedi.

NÜFUSTA KAYDI YOKSA MİRASÇILAR NE YAPACAK?

Peki eğer bir kişinin nüfusta kaydı yok ise o kişinin mirasçıları sahibi olduklarını öne sürdükleri bir gayrimenkul için ne yapmaları gerekiyor?  

Avukat Deniz Kutluk konuyla ilgili olarak Yargıtay’ın söz konusu kararına göre bir kişinin nüfusta kaydı yok ise o kişinin mirasçıları hak sahibi olduklarını öne sürdükleri bir taşınmaza yönelik bu durumun sadece tespitini talep edebileceklerini söyledi.

Nitekim nüfusa kaydedilmeden ölmüş ya da herhangi bir sebeple nüfusta kaydı olmayan kişilerin, tapu kaydındaki kimlik bilgilerinin düzeltilmesi mümkün olmadığını söyleyerek, böylesi durumlarda idari yoldan tapu kayıtlarının intikalinin vatandaşlar tarafından yaptırılamaması sebebiyle büyük zorluklar yaşandığını dile getirdi.

AYNI KİŞİ OLDUĞU TESPİT ETTİRİLECEK

Ayrıca zorunlu olarak mirasçılar tarafından dava açılan böylesi hallerde mağdurların nüfusta kaydı olmayan fakat tapuda hak sahibi gözüken kişi ile murisin gerçekte aynı kişi olduğunu mahkeme önünde ispat etmeleri ve bu durumu tespit ettirmeleri yeterli olmuş olacak.

YARGITAY KARARI

Yargıtay kararında söz konusu konuya ilişkin şu ifade yer alıyor: “Tapu kaydına yanlış yazılan kimlik bilgilerinin düzeltilmesine ilişkin davalarda amaç, tapu malikinin kimlik bilgilerinin nüfus kaydındaki bilgilere uygun hale getirilmesidir.  

Bu nedenle nüfusa kaydedilmeden ölmüş veya herhangi bir nedenle nüfusta kaydı bulunmayan kişilerin tapu kaydındaki kimlik bilgilerinin düzeltilmesi mümkün değildir. Bu gibi hallerde tespit kararı verilmekle yetinilmelidir.”

Yargıtay kararına konu olan somut olayda tapu kayıt maliki olarak görünen A.S. ile A.Z.D.’nin öncelikle aynı kişi olduğunun tespitine karar verilmesi gerekli. A.S. isminin A.Z.D. olarak düzeltilmesine karar verilmesinin doğru olmadığı bildiriliyor. 

Masrafsız tapu devri nasıl olur? İşte detaylar!

Tapu alım satım işlemleri nasıl yapılır?

Tapunun kime ait olduğu nasıl öğrenilir? Başkasına ait tapu sorgulama nasıl yapılır?