22 / 12 / 2024

Tapu kayıt belgesi nasıl alınır? Tapu vergisi ne kadar? 

Tapu kayıt belgesi nasıl alınır? Tapu vergisi ne kadar? 

Tapu kayıt belgesi almak isteyenlerin tapu müdürlüklerine gitmesine gerek bulunmuyor. Peki tapu kayıt belgesi nasıl alınır? Tapu vergisi ne kadar? 



Milyonlarca gayrimenkul sahibi, "Tapu kayıt belgesi nasıl alınır?" sorusunun yanıtını araştırıyor. Tapu kayıt belgesi, vatandaşlara kamu kurumlarınca sunulan bir hizmet olarak en çok kullanılan uygulamaların başında bulunuyor. 

Tapu kayıt belgesi almak isteyenlerin tapu müdürlüklerine gitmesine gerek bulunmuyor. Peki tapu kayıt belgesi nasıl alınır? Tapu sorgulama nasıl yapılır? İşte merak edilenler...

Tapu kayıt belgesi nasıl alınır? Tapu vergisi ne kadar? 

TAPU KAYIT BELGESİ NASIL ALINIR? 

Tapu senedi, ipotek belgesi, taşınmazın tapu kaydı ve hisseli taşınmaz tapu kaydı belgelerini almanın çok kolay bir yolu bulunuyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından, vatandaşlara tapu kayıt belgesi ile ilgili bir kolaylık sağlandı. 

Aktarılan detaylara göre,  belgenin daha e-devlet üzerinden alınabilmesi için başlatılan çalışmalar 2020 yılında tamamlandı. Buna göre, vatandaşlar tapu senedi, ipotek belgesi, taşınmazın tapu kaydı ve hisseli taşınmaz tapu kaydı belgelerini artık e-devlet üzerinden alabiliyor. Ayrıca, tapu işlemleri de e-Devlet üzerinden yapılabiliyor. 

Tapu kayıt belgesi, https://webtapu.tkgm.gov.tr/ internet sitesi üzerinden alınabiliyor. 

Tapu kayıt belgesi nasıl alınır? Tapu vergisi ne kadar? 

TAPU VERGİSİ NE KADAR? 

Tapu işlemlerinde gerekli olan tapu harcı döner sermaye hizmeti bedeli 2024 yılı için 822 Türk Lirası olarak belirlendi. Ancak bu rakam il ve ilçelere göre değişiklik gösterebiliyor. 

Ayrıca, şu an güncel olarak uygulanan tapu harcı yüzde 2 şeklinde belirlendi. Hem alıcıdan hem satıcıdan yüzde 2 olmak üzere toplam satış bedeli üzerinden yüzde 4 oranında tapu harcı alınıyor. Basit bir hesaplama ile satış bedeli 100 bin TL olan bir konut için her iki tarafın da 2 bin Türk Lirası harç ödemesi gerekiyor. 

Tapu kayıt belgesi nasıl alınır? Tapu vergisi ne kadar? 

TAPUDA YENİ ÖDEMELER ALINACAK

Tüm bunların yanı sıra savunma sanayii yatırımlarına ilave kaynak için yeni düzenlemelerin hayata geçirilmesi planlanıyor. Bu kapsamda araç ile gayrimenkul alım-satımı, noter işlemleri ve kredi kartından Savunma Sanayii Destekleme Fonu'na pay aktarılacağı belirtildi. 

Aktarılan detaylara göre, gayrimenkul alım satımında alıcı ve satıcıdan ayrı ayrı 750 TL, tapuda yapılan diğer işlemlerden 375 TL alınması bekleniyor. 

Savunmaya kaynak aktarımını içeren kanun teklifi Meclis'e sunuldu ve gayrimenkul ile ilgili şu ifadelere yer verildi:

"Tapu ve kadastro işlemlerinden; taşınmaz satışlarında alıcı ve satıcıdan ayrı ayrı 750 TL (Bir taşınmaza ilişkin aynı anda aynı kişiler arasında birden fazla yapılan alış ve satışlarda alım satım sayısı ile ilişkilendirilmeksizin alıcı ve satıcının her birinden bir kez alınır.), diğer işlemlerde adına işlem yapılandan 375 TL olarak alınan pay (10/12/2003 tarihli ve 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanununa tabi kamu idareleri ile yatırım izleme ve koordinasyon başkanlıkları, kalkınma ajansları ve köy tüzel kişiliklerinden katılma payı alınmaz.)"

Konut sahibi olma hayaliniz, hayalet eve dönüşmesin! Ev alırken bunları sakın gözden kaçırmayın!

İslam Memiş'ten dolar yorumu: Serbest piyasada dolar resmi kurumun altında! Doların yönü böyle olacak!

TOKİ, Tekirdağ'da yüzde 15 peşinatla 38 adet arsa satıyor!

 


Geri Dön