28 / 04 / 2024

Tapu maliki ne demektir?

Tapu maliki ne demektir?

Gayrimenkul hukukunda sıkça karşılaşılan malik nedir? Tapu maliki ne demektir? Medeni Kanun'a göre gayrimenkulde maliklik sıfatı hangi hallerde kazanılır? Tapu malikinin hak ve sorumlulukları nelerdir?



Tapu maliki ne demektir?

Gayrimenkul hukukunda sıkça karşılaşılan malik nedir? Malik kime deniyor, diye soruyorsanız hemen yanıtlayalım. Malik kelime anlamı olarak "Sahip, sahiplik" anlamına geliyor.


Buna göre, taşınmaz maliki; tapu maliki; ilgili taşınmazın sahibine deniyor. Kat mülkiyeti Kanunu kapsamında bu kişi "kat maliki" olarak nitelendiriliyor. Medeni Kanun'a göre gayrimenkulde maliklik sıfatı aşağıdaki yollarla kazanılıyor;


- Tapuya tescil,

- Miras,

- Cebri icra satış,

- İstimlak,

- İşgalde kanuni sürecin geçmesi,

- Mahkeme ilamında ilamın kesinleşmesi,

- Gaibin ortaya çıkması halinde bina vergisi mükellefiyeti başlar.


Kat maliki..

Kat mülkiyetine konu olan gayrimenkulün bütününe (Anagayrimenkul); yalnız esas yapı kısmına "Anayapı"; anagayrimenkulün ayrı ayrı ve başlı başına kullanılmaya elverişli olup, bu Kanun hükümlerine göre bağımsız mülkiyete konu olan bölümlerine "Bağımsız bölüm"; bir bağımsız bölümün dışında olup, doğrudan doğruya o bölüme tahsis edilmiş olan yerlere "Eklenti"; bağımsız bölümler üzerinde kurulan mülkiyet hakkına "Kat mülkiyeti" ve bu hakka sahip olanlara "Kat maliki" deniyor.


Kat maliklerinin birtakım hak ve sorumlulukları bulunuyor. Bu hak ve sorumluluklar da aynı kanunda açıklanıyor. Taşınmazın elden çıkarılması halinde yeni tapu maliki, alıcı oluyor.


Yeni malikin hakları!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön