28 / 04 / 2024

Tapu masrafı nasıl hesaplanır? Tapu devir masrafları nelerdir?

Tapu masrafı nasıl hesaplanır? Tapu devir masrafları nelerdir?

Gayrimenkullerin alım-satım işlemleri gerçekleştirilirken alıcı ve satıcının bazı bedelleri ödemesi gerekiyor. Peki, Tapu masrafı nasıl hesaplanır? Tapu devir masrafları nelerdir? İşte tapu devir masraflarına dair tüm detaylar...



Tapu masrafı ya da tapu harcı olarak da ifade edilen terim, iş yeri, konut, tarla, arsa, arazi ve bunun gibi tüm gayrimenkul unsurları için tapuda beyan edilen satış tutarının % 4’ü oranında hesaplanıyor. Tapu harcı ödemelerini kanunen alıcı ve satıcının eşit oranda yapması gerekiyor. Yani %4 olarak uygulanan tapu harcının %2’sini alıcı, %2’sini ise satıcı ödemekle yükümlü oluyor. 

Ancak gayrimenkul alım satım sürecinde tapu harcına ilişkin ek madde uygulaması yapılabiliyor. Tarafların aralarında anlaşması ve gayrimenkul satış sözleşmesi imzalanması durumunda tapu harcı ödemesi tamamen alıcı veya tamamen satıcı tarafından ödenebiliyor. Bu ödemelerin nasıl yapılacağı sadece alıcı ve satıcının aralarında gerçekleştireceği anlaşmaya bağlı olarak değişebiliyor. 

Tapu masrafı nasıl hesaplanır? Tapu devir masrafları nelerdir?

Tapu harcı, gayrimenkulü alan kişinin devreden kişiye ödeyeceği bedel üzerinden hesaplanıyor ve malın bedelinin %2'si kadar olarak belirleniyor. Örneğin 200 bin TL değerindeki bir evin satışı gerçekleştirildiği takdirde bu satış bedeli üzerinden %2'lik miktara denk gelen toplam 4 bin TL, alıcı ve satıcı tarafından ödeniyor.


Geri Dön