Tapu masrafı nasıl hesaplanır? Tapu devir masrafları nelerdir?
Gayrimenkullerin alım-satım işlemleri gerçekleştirilirken alıcı ve satıcının bazı bedelleri ödemesi gerekiyor. Peki, Tapu masrafı nasıl hesaplanır? Tapu devir masrafları nelerdir? İşte tapu devir masraflarına dair tüm detaylar... Tapu harcı ödemelerini kanunen alıcı ve satıcının eşit oranda yapması gerekiyor
Tapu masrafı ya da tapu harcı olarak da ifade edilen terim, iş yeri, konut, tarla, arsa, arazi ve bunun gibi tüm gayrimenkul unsurları için tapuda beyan edilen satış tutarının % 4’ü oranında hesaplanıyor. Tapu harcı ödemelerini kanunen alıcı ve satıcının eşit oranda yapması gerekiyor. Yani %4 olarak uygulanan tapu harcının %2’sini alıcı, %2’sini ise satıcı ödemekle yükümlü oluyor.
Ancak gayrimenkul alım satım sürecinde tapu harcına ilişkin ek madde uygulaması yapılabiliyor. Tarafların aralarında anlaşması ve gayrimenkul satış sözleşmesi imzalanması durumunda tapu harcı ödemesi tamamen alıcı veya tamamen satıcı tarafından ödenebiliyor. Bu ödemelerin nasıl yapılacağı sadece alıcı ve satıcının aralarında gerçekleştireceği anlaşmaya bağlı olarak değişebiliyor.
Tapu harcı, gayrimenkulü alan kişinin devreden kişiye ödeyeceği bedel üzerinden hesaplanıyor ve malın bedelinin %2'si kadar olarak belirleniyor. Örneğin 200 bin TL değerindeki bir evin satışı gerçekleştirildiği takdirde bu satış bedeli üzerinden %2'lik miktara denk gelen toplam 4 bin TL, alıcı ve satıcı tarafından ödeniyor.
Tapu devir masrafları nelerdir?
Tapu devir masraflarını iki ayrı ödeme olarak karşımıza çıkıyor. Bunlardan biri tapu harcı diğeri de döner sermaye bedeli. Tapu harcının her iki taraftan da yani alıcı ve satıcıdan %2 olmak üzere toplamda satış bedelinin %4’ü olacak şekilde tahsil ediliyor.
Tapu alım satım işlemlerinde alınan döner sermaye bedeli resmi bir ücrettir ve 2022 yılı için 233 TL ve ilave hizmet bedeli ise 32 TL olmak üzere toplam 265 TL olarak ödenmesi gerekiyor.
Tapu harcı ödemeleri çeşitli yollarla yapılabiliyor. e-Devlet’in sağladığı kolaylıklar kapsamında doğrudan e-Devlet üzerinden harç ödemesi yapabileceğiniz gibi Gelir İdaresi Bakanlığı’nın resmi sitesinden de ödeme işlemi gerçekleştirilebiliyor. Bu iki seçeneğin dışında vergi dairesinde ya da anlaşmalı bankalardan tapu harcı ödemesi yapılabiliyor.
Tapu harcı ödemesi için Vakıf Katılım, Ziraat Katılım ve PTT haricindeki tüm bankaların kredi kartları ile Gelir İdaresi Başkanlığının resmi internet sitesi üzerinden ödemelerinizi yapabiliyorsunuz. Aynı zamanda Ziraat Bankası, Ziraat Katılım Bankası, Halk Bankası, Vakıflar Bankası, PTT ve Emlak Katılım Bankası’nın şubelerinden de ödemeler gerçekleştirilebiliyor.
Tapuda satış bedelini az göstermenin cezası nedir?
Tapu masrafı ne kadar 2022? Tapu masrafını kim öder?
Tapu senedi nedir? Tapu senedi çeşitleri nelerdir?
Tapu takyidat belgesi nedir? Takyidat belgesi nasıl alınır?
Tapu daireleri bayram tatilinde açık mı?
Tapuda kira şerhi ücreti 2022 ne kadar?
Kira şerhi nasıl yapılır? Tapuda kira şerhi için gerekli belgeler neler?
Kiracıya ihtarname nasıl çekilir?
Tapu iptal davası hangi durumlarda açılamaz?
Tapu iptal ve tescil davası nedir, nasıl açılır?
Muvazaa nedeniyle tapu iptal davası nedir, nasıl açılır?
Kiracının ihtiyaç sebebiyle tahliyesi nasıl olur?
Kira uyarlama davası nedir, ne zaman açılabilir?
Kentsel dönüşüm kira yardımı nasıl alınır, şartları nelerdir?
Kentsel dönüşüm kira yardımı için gerekli evraklar 2022 nelerdir?
Kira sözleşmesi hangi durumlarda fesh edilir?
Yapı kullanma izin belgesi nasıl sorgulanır?
Tahliye taahhütnamesi nasıl hazırlanır?
Tahliye taahhütnamesi ile kiracının tahliyesi nasıl olur?
Hisseli gayrimenkul satışı nasıl olur?
Müşterek tapu nedir? Müşterek tapu nasıl satılır?
Tapuda tevhit işlemi nedir? Tapuda tevhit nasıl yapılır?
Tapu ifraz işlemi nedir? Tapuda ifraz nasıl olur?