29 / 04 / 2024

Tapu mirasçısı olduğumu nereden öğrenebilirim?

Tapu mirasçısı olduğumu nereden öğrenebilirim?

WebTapu platformu ile miras kaldığınız taşınmaz bilgilerine kolayca erişim sağlamak mümkündür. Ancak bu süreci tamamlamak için gerekli belgelere sahip olmanız önemlidir. Bu nedenle işlemlerinizi başlatmadan önce gerekli evrakları hazırlamış olmanızı öneririz.



WebTapu işlemlerinizde veraset ilam türü dikkate alınır. Eğer elinizde Adalet Bakanlığı'ndan alınmış bir veraset ilamı bulunuyorsa bu belgenin içeriği ve işlemleri farklı olabilir. Aynı şekilde Noterler Birliği veya Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nden alınan ilamlar da kendine özgü bilgilere sahip olabilir. İşte bu nedenle WebTapu üzerinden yapacağınız işlemler öncesinde elinizdeki veraset ilamının türünü doğru belirlemeniz gerekir. İşte WebTapu’dan mirasçı olduğunuzu öğrenmek için adımlar…

Webtabu sistemi nedir, ne işe yarar?

Mirasta size kalan taşınmazları öğrenmek için ilk başvurmanız gereken kaynak Tapu ve Kadastro Müdürlüğü'ne ait WebTapu sistemidir. Bu platforma internet tarayıcınız aracılığıyla webtapu.tkgm.gov.tr adresinden erişebilirsiniz.

Webtabu sistemi nasıl kullanılır?

WebTapu platformuna erişim sağlamak için TC Kimlik Numaranızla "Bireysel Giriş" işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Kimlik bilgilerinizle giriş yaparak hizmetlerden faydalanabilirsiniz.

E-Devlet sistemi üzerinden de kolaylıkla WebTapu hizmetine ulaşabilirsiniz. Öncelikle internet tarayıcınıza giris.turkiye.gov.tr adresini girerek E-Devlet portalına erişim sağlayın. Sonrasında arama kutucuğuna "Web Tapu" kelimesini yazarak doğrudan bu servise yönlendirilirsiniz.

Tapu mirasçısı olduğumu nereden öğrenebilirim?

WebTapu işlemlerine nasıl ulaşılır?

WebTapu platformuna giriş yaptığınızda, sol üst bölümde "Taşınmaz İşlemleri" seçeneğini göreceksiniz. Bu seçeneğe tıklayın. Açılan menüde "Mirasçısı Olduğum Taşınmazlar" başlığını bulun ve bu başlığı seçin.

WebTapu platformunda "Mirasçısı Olduğum Taşınmazlar" seçeneğini işaretledikten sonra hangi belgeye sahip olduğunuza bağlı olarak farklı sorgulama yöntemleriyle devam edebilirsiniz:

Eğer elinizde bir mahkeme kararıyla alınmış veraset ilamınız mevcutsa bu belgeyi kullanarak "Adalet Bakanlığı Veraset İlamı ile Sorgulama" kısmını tıklayarak işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.

Noterlikten temin ettiğiniz bir veraset ilamınız varsa, bu belgeyle sorgulama yapmak için "Noterler Birliği Veraset İlamı ile Sorgulama" kısmına yönlenebilirsiniz.

Eğer bu belgelere sahip değilseniz fakat anne, baba ya da vefat eden eşinizin adına kayıtlı taşınmazları sorgulamak istiyorsanız, "NVİ Bilgilerimle Sorgula" seçeneğini kullanabilirsiniz.

Gerekli bilgileri girdikten mirasçı olduğunuz taşınmazları görüntüleyebilirsiniz.

Boş ev vergisi için son dakika önerisi: Tapu ve Kadastro değerleme yapsın!

Tapu sahipleri hemen bu detaylara bakın! Bunları yapmazsanız kabul edilmez! Son dakika! 

Tapu senedini kaybedenler aman dikkat! Hemen bu işlemleri yaparak yenisini çıkarın! Sonra başınız ağrımasın...


Geri Dön