Genel

Tapu modernizasyon çalışmalarında sona gelindi!

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, yılda 20 milyon insanın iş ve işlem yaptırmak için geldiği kurumlarında Tapu ve Kadastro Modernizasyon Projesi çalışmalarına devam ediyor.

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, yılda 20 milyon insanın iş ve işlem yaptırmak için geldiği kurumlarında hizmet sunumunu, insan kaynaklarını ve kurumsal gelişimini iyileştirmek için Tapu ve Kadastro Modernizasyon Projesi (TKMP) çalışmalarına devam ediyor.


Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü ile Dünya Bankası arasında 2008 yılında imzalanan anlaşma ile uygulanan proje toplam 125 milyon AVRO tutarında dış kaynak ile finanse ediliyor ve 30 Ağustos 2015 tarihinde sona erecek.


Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce: “Proje ile Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen faaliyetlere destek vermek, etkinliği arttırmak ve kurumsal kapasiteyi geliştirmek hedefleniyor. Ayrıca proje ile kadastro haritalarının sayısal kadastro ve tapu bilgilerini destekleyecek şekilde yenilenmesi ve güncellenmesi, sayısal tapu ve kadastro bilgilerinin kamu ve özel sektör kuruluşlarının hizmetine sunulması, Türkiye’de gayrimenkul değerleme için en iyi uluslararası uygulamaların benimsenmesine yönelik çalışmalar yapılıyor.” dedi.


Proje kapsamında; 4.808.032 parselin yenileme ihalesi yapıldı. İhalesi yapılan parsellerden  3.072.452 parselde çalışmaları ile gayrimenkul değerleme, politika ve kurumsal kapasite geliştirme faaliyetleri kapsamında Ankara-Mamak ve İstanbul-Fatih belediyelerinde vergilendirme amaçlı toplu değerleme pilot uygulaması çalışmaları tamamlandı. Ayrıca, 257.880 km²’lik alanın ortofoto ihalesi yapılarak 238.560 km²’lik alandaki çalışmalar ile  Bursa İlindeki “Model Ofis” inşaatı da tamamlandı. Bu kapsamda, Kahramanmaraş ve Kilis İllerindeki “Model Ofis” inşaatları devam ediyor.


Bakan Güllüce: “Projenin sonunda; Türkiye genelinde yaklaşık 4.1 milyon parselin sayısal ve hukuksal formda bilgisayar ortamına aktarılması sağlanacak, taşınmazların gerçek değerlerine ilişkin bir veri tabanı oluşturulmasında bir politika belirlenecek, kadastro harita ve bilgilerinin bilgi sistemine uyumlu hale getirilmesiyle de ülkemizdeki e-devlet çalışmalarının kadastro ayağı tamamlanmış olacak.” dedi. Bakan Güllüce, böylece Mekansal Gayrimenkul Sistemi (MEGSİS) ile ülke genelinde ve tek bir altlık üzerinde paylaşılan gayrimenkullere ait  kadastro bilgileri, günümüz teknolojisine uygun hale getirilmiş olacağını sözlerine ekledi.


Dünya Bankası ekibi 10-13 Şubat 2015 tarihleri arasında Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünü ziyaret etti ve mevcut çalışmalar ile yeni proje çalışmaları hakkında karşılıklı görüş alış verişinde bulunuldu.