Emlak Terimleri

Tapu pişmanlık beyannamesi nasıl verilir?

Tapu değeri, kimi zaman olduğunun altında beyan ediliyor. Bu gibi durumlarda, vergi cezası ile karşılaşmamak adına kişiler pişmanlık beyannamesi verebiliyor. Peki, tapu pişmanlık beyannamesi nasıl verilir?

Tapu pişmanlık beyannamesi nasıl verilir?

Taşınmaz mallarla ilgili her türlü tapu ve tescil işlerinin yapılması Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünde gerçekleşiyor. Burada yapılan işlemler için belli oranlarda harç tahsil ediliyor.


Tapu harcı, işlemlerin nevi ve mahiyetine göre, değer esası üzerinden nispi veya maktu olarak alınıyor. Banka kredisiyle alınan taşınmazlar da dahil, tapu harcının yine gerçek devir bedeli üzerinden ödenmesi gerekiyor. 


Devir bedelinin bir kısmının banka kredisiyle bir kısmının ise nakit ya da banka havalesi ile ödenmesi halinde, bu şekilde ödenen tüm miktarların toplanması ve bu toplam üzerinden harç ödenmesi gerekiyor.


Ancak kimi zaman tapu değeri, olduğunun altında beyan ediliyor. Bu gibi durumlarda, pişmanlık beyannamesi verilebiliyor. Peki, tapu pişmanlık beyannamesi nasıl verilir?


Tapu pişmanlık beyannamesi, ilgili vergi dairesine veriliyor. Tapu harcı pişmanlık beyannamesinin; tapuda eksik beyanname verildiğinin Maliye tarafından farkedilmeden verilmesi gerekiyor.


Tapu pişmanlık beyannamesi verilmezse...

Tapuda yapılan işlemden sonra, emlak vergisi değerinden daha düşük bir bedel üzerinden harç ödendiğinin veya beyan edilen devir ve iktisap bedelinin gerçek durumu yansıtmadığının (bir diğer ifadeyle harcın gerçek devir bedelinden daha düşük bir bedel üzerinden ödendiğinin) tespit edilmesi halinde, aradaki fark üzerinden hesaplanan harç ikmalen veya re'sen tarh edilerek tahsil edilir. Bu bedel hem gayrimenkulü devreden hem de devir alandan alınıyor.


Ayrıca, bu suretle tarh edilecek tapu harcı için, devreden ve devralan için ayrı ayrı harcın % 25’i oranında vergi ziyaı cezası kesilir.



Tapu gerçek satış bedeli nasıl tespit edilir?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com