23 / 12 / 2024

Tapu Planlarında Yanılma Sınırının Belirlenmesi Hakkında Yönetmelik!

Tapu Planlarında Yanılma Sınırının Belirlenmesi Hakkında Yönetmelik!

Tapu Planlarında Yanılma Sınırının Belirlenmesi Hakkında Yönetmelik bugünkü 31966 Sayılı Resmi Gazete'de yayımlandı. İşte detaylar...



(5) Geçici koordinatlı parsellerde yüzölçümü hesabı yanılma sınırı; parselin üretim yöntemine göre belirlenen nokta konum doğruluğu dikkate alınarak hesaplanır. Yüzölçümü yanılma sınırı hesaplarında, parsel köşe noktalarının orijinal üretim yönteminden gelen nokta konum doğrulukları dikkate alınarak oluşturulabilecek en büyük geometrik şekil ile en küçük geometrik şekil dikkate alınır. Buna göre, öncelikle parselin üretim yönteminden gelen nokta konum doğruluğu miktarı yarıçapında, orijinal ölçü değerlerine göre ve doğru sayısallaştırma yöntemiyle bilgisayar ortamında üretilen geometrinin parselin her köşe noktasına hata çemberleri çizilir. Çizilen hata çemberlerine değecek şekilde, geometrinin dışında ve içinde oluşturulacak kapalı alanlardan, yüzölçümü en yüksek olan alan dış yanılma sınırı, yüzölçümü en düşük olan alan ise iç yanılma sınırı olarak kabul edilir. Buna göre parsel kayıtlı yüzölçümü;

Tapu Planlarında Yanılma Sınırının Belirlenmesi Hakkında Yönetmelik!

aralığında yer almalıdır. Burada n parselin köşe nokta sayısını, F yatay koordinatlar kullanılarak yapılan Gauss alan hesabı formülünü ifade etmektedir. Formüllerdeki 400 değeri her parsel köşe noktası için hata çemberlerinin 1 grad aralıklarla bölünerek geometrik şekillerin oluşturulduğunu tanımlar. Bu durumda her parsel için 400n adet alan hesaplanır. Gauss alan hesabına ilişkin formüller aşağıda verilmiştir

Tapu Planlarında Yanılma Sınırının Belirlenmesi Hakkında Yönetmelik!

(6) Yenileme, güncelleme, sayısallaştırma, tescile konu değişiklik ya da teknik hata düzeltme işlemleri gibi kadastro çalışmaları sonucu üretilen, yüzölçümü arşiv onaylı koordinatlarla hesaplanan geometrilere ilişkin, tesis kadastrosu sonrası tapuya kaydedilen yüzölçümleri ile yeni yapılan çalışmalar sonucu kaydedilen yüzölçümü farklılıklarına yönelik itiraz ve davalara ilişkin değerlendirmelerde, parselin yeni yapılan çalışma öncesindeki üretim yöntemi göz önüne alınarak bu maddede belirtilen yaklaşımlara göre yüzölçümü hesabı yanılma sınırı esas alınır.

Geçici koordinatlı parsellerde üretim yöntemi yanılma sınırı ilişkisi

MADDE 9- (1) 8 inci maddenin beşinci fıkrasında belirtilen yaklaşım kullanılarak yapılacak hesaplamalarda, üretim yöntemine göre nokta konum doğrulukları aşağıdaki tablodan alınır:

Tapu Planlarında Yanılma Sınırının Belirlenmesi Hakkında Yönetmelik!

(2) Bir parsel geometrisi, birden fazla üretim yöntemi ile elde edilmiş olduğu durumda, geometrinin köşe kırık noktalarının, nokta konum doğruluğu birinci fıkrada yer alan tablodan alınan en yüksek değer hesaplamalarda esas olarak kullanılır.

(3) Birinci fıkradaki tabloda bulunmayan ölçekte üretilen geometriler için nokta konum doğruluğuna ilişkin değerleri talep halinde belirlemeye Genel Müdürlük yetkilidir.

Yüzölçümü hesabı yanılma sınırı hakkında bilgilendirme

MADDE 10- (1) Yüzölçümü hesabının yanılma sınırının, yüzölçümü bilgisi verilen bütün formlarda, web servislerde ve kurumsal internet sitelerinde yer alması Genel Müdürlükçe sağlanır.  Bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar Genel Müdürlükçe belirlenir.

(2) Mülkiyetin devri sonucunu doğuran işlemlerde, sonradan yapılacak kadastro teknik çalışmalarında, taşınmazın kayıtlı yüzölçümü ile yeni hesaplanan yüzölçümü arasında oluşabilecek farkların ihtilaflara sebebiyet vermemesi adına, tarafları işlem öncesi taşınmazın zemindeki sınırlarını ve yüzölçümünü tespit ettirmeye yönlendirici ifadeler resmi senet veya istem belgesine eklenir.

Aplikasyon yanılma sınırı

MADDE 11- (1) Aplikasyon işleminde yanılma sınırı, üretim yönteminden gelen nokta konum doğruluğu ile aplikasyon işleminde kullanılan ölçü yönteminin yanılma sınırının karesel ortalama hatasının hesaplanması yolu ile bulunur.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

Diğer hükümler

MADDE 12- (1) Diğer mevzuatta kesin koordinata yapılan atıflar, arşiv onaylı koordinata yapılmış sayılır.

Yürürlük

MADDE 13- (1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 14- (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün bağlı olduğu Bakan yürütür.

Tapu kaydındaki kimlik bilgileriyle ilgili şok detay! Yargıtay kararını verdi!

Masrafsız tapu devri nasıl olur? İşte detaylar!

Tapu alım satım işlemleri nasıl yapılır?

 


Geri Dön