Genel

Tapu sahipleri aman dikkat! Yeni kararlar tek tek açıklandı!

Tapu sahiplerini ilgilendiren açıklama yapıldı. Hisseli ve müstakil tapu sahipleri için tanınan sürenin sonuna geliniyor. İşte detaylar!Peki, Tapu sahipleri nasıl başvuru yapacak? İşte merak edilen tüm soruların cevapları…

Tapu sahipleri aman dikkat! Müstakil ve hisseli tapu sahipleri için tanınan sürenin sonuna gelinmektedir. Peki, Tapu sahipleri nasıl başvuru yapacak? İşte merak edilen tüm soruların cevapları…

Ev sahibi olan milyonlarca kişiyi yakından ilgilendiren önemli bir gelişme meydana geldi. Ortağının haberi olmaksızın yapılan satışlar başınıza dert açabilir. Müstakil ve hisseli tapu sahipleri için alınan yeni kararlar bir bir açıklandı.

HİSSELİ TAPU NE ANLAMA GELİYOR?

Taşınmaz bir malın tek kişiye ait olduğunu belirten tapu türüne müstakil tapular adı verilmektedir. Hisseli tapu türü ise pek çok kişinin taşınmaz üzerinde söz hakkı olduğunu gösterir. Hisseli tapunun söz konusu olduğu durumlarda da tüm ortakların ortak bir karar alması gerekiyor. Hisseli tapu sahiplerine ise şufa hakkı tanınıyorken, ön alım hakkı da sunulmaktadır. Hisseli tapular üzerinde hakkı olan vatandaşlar ise ortak bir karar alarak tapu satışına gidebilir. Tüm bunların dışında ortaklarında uyması gereken bazı kurallar da bulunmaktadır.

BU İŞLEMİ YAPMAYANIN BAŞI FENA YANACAK

Ortakların birbirine haber vermeden satış işlemi yapması durumunda kişiler itiraz ederek iptal işlemleri yapabilmektedir. Bu kapsamda satın alan kişinin bütün hissedarlardan yazılı bir feragat alması gerekiyor. Hissedarlara haber verilmeksizin yapılan satış işlemlerinde taşınmaz üzerinde hak sahibi olan kişiler 3 ay içinde dava açma hakkı bulunmaktadır. Hisseli tapularda yapılan habersiz işlemler 2 yıl içinde ön alım talepte dava açma sınırı tanıyor. Belirlenen bu süreç içinde dava açılmaması halinde ise ön alım hakkı elden gitmektedir. Tapu sahiplerinin ön alım ile ilgili başvurularını ise gününü geçirmeden yapması gerekmektedir. Yapılan alımların belirlenen süreyi geçmesi durumunda ise yeni bir hak tanınmıyor.

HİSSELİ TAPU DIŞARDAN BİRİNE SATILIR MI?

Hisseli tapuyu satın almada öncelik sırası bulunmaktadır. Onlar da diğer hisse sahipleridir. Hisse sahipleri, satın almak istedikleri zaman tapuda açıklanan satış bedeli üstünden gayrimenkul hissesini edinebilirler. Taşınmaz üzerinde hissesi bulunan vatandaşlar satın almak istemedikleri zaman söz konusu pay diğer kişilere satılabilir.