Kent Haberleri

Tapu sahipleri aman dikkat! Yeni resmen başlıyor! Hemen tek tek açıklanan bu detaya bakın! 

Tapu sahipleri aman dikkat... Yeni resmen başlıyor... Hemen tek tek açıklanan bu detaya bakın...Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre, taşınmaz alım satım işlemleri, 1 Temmuz 2023 tarihi itibarıyla tapu sicil müdürlüklerinin dışında ek bir noter ücreti ödenerek noterler tarafından yapılabilecek

Gayrimenkul alım satımında resmen yeni dönem başlıyor. Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre, taşınmaz alım satım işlemleri, 1 Temmuz 2023 tarihi itibarıyla tapu sicil müdürlüklerinin dışında ek bir noter ücreti ödenerek noterler tarafından yapılabilecek. Konuya ilişkin önemli açıklamalar yapan Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı “Düzenleme geçen sene 6. Yargı paketinde yayımlanmış, 1 Ocak 2023 tarihinde başlaması beklenen düzenleme 1 Temmuz tarihine ertelenmişti. Getirilen söz konusu bu düzenleme ile taşınmaz satışı işlemlerinin tapu sicil müdürlüklerinin dışında noterler tarafından da yapılabilmesinin önü açılmış oldu. Buna göre noterlerin, 1 Temmuz 2023 tarihinden itibaren taşınmaz satış sözleşmesi yapabilmesi de bekleniyor.

Söz konusu bu sözleşmenin düzenlenmesine ilişkin başvurular yalnızca Birliğin “e-randevu/başvuru” uygulamasından e-Devlet kapısı kullanılarak gerçekleştirilecek. 2023 yılı noterlik ücret tarifesine göre noterler, taşınmaz satış sözleşmesi düzenlediklerinde ise taşınmazın satış değerinin binde 1'i oranında noter ücreti alacaklar. Fakat bu ücret söz konusu taşınmazın değerine göre 500 liradan az ve 4 bin TL'den fazla olamayacak. Söz konusu bu bedelin dışında, vatandaşlar gene tapu harcı ve döner sermaye bedellerini de ödemeye devam edecekler” diye konuştu. 
 
 

Başvuru Süreci Nasıl İşleyecek?

Söz konusu başvuruların, e-Devlet sistemindeki Türkiye Noterler Birliğinin “e-randevu/başvuru” uygulaması üzerinden yapılabileceğini kaydeden Mustafa Hakan Özelmacıklı, “Türkiye Noterler Birliği Bilgi Sistemini (TNBBS) üzerinden öncelikle listelenmiş olan taşınmazlardan satışı gerçekleştirilecek olan taşınmaz seçilecek, sonrasında tarafların kimlik, adres ve iletişim bilgileri de sisteme girilecek. Söz konusu bu taşınmazın emlak vergi değeri ile taraflar arasında belirlenmiş olan satış tutarı yabancı gerçek kişilerin alıcı taraf olduğu işlemlerde de döviz alım belgesinde kayıtlı Türk Lirası tutar yazılacak. İşlenen bilgilere dayanak belgeler TNBBS'ye yüklenecek. Ayrıca tarafların, yüklemiş oldukları belgelerin asıllarını, randevu tarih ve saatinde noterliğe müracaatlarında ibraz etmeleri talep edilecek. Söz konusu başvuruda, sözleşmenin düzenlenmesi talep edilen noterlik seçilebilecek. Noter, başvuru üzerine TNBBS’den başvuru belgesi de düzenleyecek. Noterin hukuki ya da  fiili bir engeli nedeniyle başvuru belgesini düzenleyememesi hâlinde noterlikçe başvuru reddedilecek” dedi.


 
Tapu ve Kadastro Paylaşım Sistemi Kullanılacak


Yine verilen detaylara göre, sözleşmenin hazırlanması sürecinde noterlerin düzenlenen başvuru belgesinin TAKPAS üzerinden Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’ne ileteceklerini kaydeden Mustafa Hakan Özelmacıklı, “Satışı gerçekleştirilecek olan taşınmaza ait ayrıntılı tapu kayıt bilgileri ile diğer bilgi ve belgeleri TAKPAS’tan  sorgulanacak. Ayrıca bilgi ve belgelerdeki eksiklikler söz konusu taşınmazın kayıtlı bulunduğu tapu müdürlüğünden de talep edilecek. Ayrıca taşınmaza ilişkin kayıt ve belgelerin tamamlanmasından sonra noter, mevzuatta bulunan sınırlamalar ile usul ve esasları gözetecek, hak sahibini belirleyip, taşınmazın satışına engel herhangi bir hukuki bir durum yoksa sözleşmeyi hazırlayacak. Hesaplanmış olan bu tapu harcı ve işleme ait döner sermaye hizmet bedeli notere iletilecek. Noter, e-tahsilat seri numarası ve ödeme yöntemi ile sözleşmenin imzalanmasına yönelik randevu tarih ve saatini taraflara kısa mesajla da bildirecek. Taraflara, sözleşme imzalandıktan sonra tescilin tamamlanmasını müteakip, noter tarafından tapu senedi verilecek” dedi.

Söz konusu bu uygulamada bazı aksaklıkların da yaşanabileceğini kaydeden Mustafa Hakan Özelmacıklı, “Noterlerde gerçekleştirilecek olan bu işlemler için ek bir ücret alacak olması, sistemin tüm noterlerde eş zamanlı olarak başlatılamaması, bilişim sisteminin kurulduğunun Adalet Bakanlığı’nda sürenin tekrar uzatılması, ret gibi işlemlerde imza sürecinin uzaması gibi sebeplerle sistemde gecikme ve aksaklıklar da yaşanabilir. Ayrıca tapu işlemi yoğun olan bazı büyükşehirlerde belki daha yoğun tercih edilecek. Ayrıca taşınmaz satış sözleşmesinin düzenlenmesinden dolayı oluşan zarardan noterler de sorumlu kılınmıştır. Bu zararın devlet tarafından ödenmesi durumunda devlet, sözleşmeyi düzenleyen notere rücu edecek. Söz konusu bu durum sebebiyle işlem yapmada kaçınmalar olabilir mi birlikte göreceğiz” diye konuştu.

Majör Gölyaka satışta! Emlak Konut GYO'dan Avcılar'a 423 konut ve 56 dükkanlık yeni proje!

Oyak Maslak projesi resmen başlıyor! Ayazağa Oyak Sitesi'nin yanı başına tam 413 konutluk yeni proje!

Emlak Konut GYO Yenişehir Evleri kura çekilişi ne zaman yapılacak? Emlak Konut THY Yenişehir Evleri'nde son dakika!