Kent Haberleri

Tapu sahipleri dikkat! 2023 yılı Emlak Vergisi hangi değer üzerinden ödenecek?

Milyonlarca kişiyi ilgilendiren emlak vergisinin ilk taksiti mart ayından mayıs sonuna kadar ödenebiliyor. Peki 2023 yılı Emlak Vergisi hangi değer üzerinden ödenecek?taksitin de kasım ayı sonuna kadar ödenmesi gerekiyor

Milyonlarca kişiyi ilgilendiren emlak vergisinin ilk taksiti mart ayından mayıs sonuna kadar ödenebiliyor, 2. taksitin de kasım ayı sonuna kadar ödenmesi gerekiyor. Verilen detaylara göre, kredi kartı ile de ödeme de yapılabiliyor. Bazı kişilere de emlak vergisi muafiyeti uygulanıyor. Vergi muafiyetinden faydalanabilmek için başka koşulların da yerine getirilmesi gerekiyor. 

Peki söz konusu bu avantajlardan kimler yararlanabiliyor? Rayiç değer nasıl hesaplanıyor? İşte konu ile ilgili detaylar...

Geçen senenin emlak vergi değerine yeniden değerleme oranı (yarısı) uygulanarak söz konusu taşınmazların emlak vergi değeri belirleniyor. Konutun-işyerinin geçen seneki emlak rayiç değeri yüzde 61.465 (yüzde 122.93/2) oranında artırılarak, 2023 emlak vergi değeri de hesaplanmış oluyor.

Hürriyet'ten Ahmet Karabıyık'ın yazısına göre söz konusu gayrimenkulün emlak rayiç değeri üzerinden konutlar için binde 1 (büyükşehirlerde binde 2) emlak vergisi hesaplanıyor. İş yerlerinde de emlak vergi değerinin binde 2’si (büyükşehirlerde binde 4) oranında emlak vergisi hesaplanıyor.

Yine verilen detaylara göre, söz konusu emlak vergisinin ilk taksit ödemeleri mart ayından mayıs ayının sonuna kadar ödenebiliyor, 2. taksitin de kasım ayının sonuna kadar ödenmesi gerekli. Yine verilen detaylara göre, belediyelerin internet sitesinden kredi kartıyla ödeme imkânı da bulunuyor. Ayrıca Süresinde ödenmeyen vergiler için de aylık olarak yüzde 2.5 oranında gecikme zammı uygulanıyor.

RAYİÇ DEĞER HESAPLAMA ÖRNEĞİ 

Yine paylaşılan detaylara göre, 2022 emlak vergisi değeri üzerinden, 2023 emlak vergisi değerinin nasıl hesaplanacağı, Emlak Vergisi Kanunu Genel Tebliği’nde (Seri No: 82) örneklerle tek tek açıklanıyor. Söz konusu tebliğde; Manisa ili, Akhisar Belediyesi sınırları içinde bulunan bir konut örnek verilmiş. 2022 yılı emlak vergisi değeri 950 bin Türk Lirası iken, 2023 yılı emlak vergi değeri, yeniden değerleme oranı dikkate alınarak 1 milyon 533 bin Türk Lirası şeklinde hesaplanmış.

MUAFİYETTEN KİMLER FAYDALANABİLİYOR?

Paylaşılan detaylara göre, brüt 200 metrekare tek konutu olan mülk sahiplerine emlak vergisinde bazı avantajlar da tanınıyor, yasada bildirilen söz konusu şartları taşıyanlar emlak vergisi ödemiyor. (Emlak Vergisi Kanunu-EVK- Md. 8) 
Yine verilen detaylara göre, emeklilerin başka bir gelirleri de yoksa brüt 200 metrekareyi geçmeyen tek konutları için ‘sıfır oranlı emlak vergisi avantajından’ faydalanabiliyor. Ayrıca ev hanımları, işsizler, engelliler, gaziler ve şehit yakınları da aynı avantajdan yararlanıp vergi ödeme yükümlülüğünden muaf oluyor.

Paylaşılan detaylara göre, tek konutta hissedar olan mülk sahipleri de (emekliler, ev hanımı, engelliler ve işsizler) sıfır oranlı vergi avantajından faydalanabiliyor. 200 metrekareyi geçmeyen tek konuttaki hisselerine isabet eden bölüm için mülk sahipleri emlak vergisi muafiyetinden yine faydalanabiliyor. İki ayrı konutu olanların her iki konutu için de emlak vergisinin ödenmesi gerekli. İki konutun metrekare toplamlarının, 200 metrekarenin altında olması da muafiyetten faydalanma imkânını sağlamıyor.

Kağıthane kentsel dönüşüm projesindeki konutlar sahiplerine teslim edildi!

Bunu yapmayan tapu sahipleri aman dikkat! Son tarih bir bir açıklandı, büyük ceza geliyor!

Tapusu olmayan yere nasıl tapu alınır? Tapusu olmayan evin emlak vergisi olur mu?