09 / 05 / 2024

Tapu sahipleri dikkat! Tapu sahiplerine 90 gün süre tanındı!

Tapu sahipleri dikkat! Tapu sahiplerine 90 gün süre tanındı!

Milyonlarca tapu sahibini ilgilendiren ve Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından yapılan açıklama kapsamında, 3 aylık süre tanındığı ve başvuru yapmayan vatandaşlarında haklarını kaybedeceği belirtildi.



Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü milyonlarca tapu sahibine yönelik son dakika uyarısı yaptı. Buna göre, ülkemizde milyonlarca kişinin hisseli tapusu olduğu bildirilirken hisseli tapu sahiplerinin hakları konusunda 90 günlük süre uyarısı yapıldığı ifade edildi.

Türkiye sınırları içerisinde yer alan tüm taşınmazlar Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından tutulan tapu kütüğüne kayıt edilmektedir. Bu kayıtlar için herkese tapu adı verilen resmi belge verilmektedir. Tapu belgesi tek bir kişiye ait olabileceği gibi birden çok kişiye de ait olabilir. Bu tip tapulara hisseli tapu adı veriliyor.

HİSSELİ TAPU SAHİPLERİ İTİRAZ ETMEYEN HAKKINI KAYBEDECEK!

Öte yandan, hisseli tapuda ön alım hakkı tanınır ve hisse sahiplerine şufa hakkı da bulunmaktadır.  Böylece bir hisse sahibi bu payı satmak isterse şayet diğer hisse sahipleri öncelikli olarak satın alma hakkına sahiptirler. Fakat, bu ön alım hakkı için verilen süre üç ay ve dava açılmazsa hak ortadan kalkar.

Tapu sahipleri dikkat! Tapu sahiplerine 90 gün süre tanındı!

usakgundem.com'da yer alan içeriğe göre; Yine aynı şekilde, habersiz satış yapıldığı zaman ise iki sene içinde ön alım talepli dava açma süresi bulunmaktadır. Dava açılmazsa ön alım hakkı düşer. Eğer hisse sahibi diğer hisse sahiplerine haber vermeden satış yaparsa, diğer hisse sahipleri itiraz hakkına sahiptir. Sonuç olarak; Tapunun satışı hissedarların anlaşmasına bağlıdır ve ortak satış kararı verildiğinde tapu bir bütün olarak satılır. Hisseli tapunun satışı konusunda izlenecek yöntem, hissedarların anlaşmasına dayanmaktadır.

90 günlük süre dolana kadar başvuru yapmayan hisse sahipleri şufa hakkı olarak tanımlanan ön alım hakkını kaybeder. Bu neden ile hisseli tapunun diğer ortaklarından biri bu hakkını satmak isterse ve diğer hak sahibi bu payı almak isterse mutlaka 90 gün içinde başvuru yapmalıdır.

Geçen sene yapılan tapu ve satış işlemlerinden hazineye 60 milyar lira katkı sağlandı!

KİPTAŞ Doğakent Evleri'nde tapular devrediliyor!

Gayrimenkul sektöründen tapu harcında indirim talebi! Son dakika: Sektöre yeni vergiler geliyor!

Konutta vergi kaybının engellenmesi için öneri: Tapu devri ve ödemeleri noterlerde, avukatlık firmalarında yapılsın!

Tapu sahipleri dikkat! Milyonlarca tapu sahibini ilgilendiren zorunlu uygulama nedir?

 


 


Geri Dön