Tapu senedi nedir? Tapu senedi çeşitleri nelerdir?
Tapu senedi; bir taşınmaz varlığın, gayrimenkulün sahibini gösteren resmi bir belge olarak biliniyor. Peki, Tapu senedi çeşitleri nelerdir? İşte konu hakkında tüm merak edilenler...
Tapu senedi bir gayrimenkulün sahibinin kim olduğunu gösteren resmi belge olarak karşımıza çıkıyor. Tapu senedi Tapu Sicil Müdürlüğü tarafından düzenleniyor ve gayrimenkulün sahibine veriliyor.
Tapuda gerçekleştirilen işlemler sonucu tapu dairesi taşınmaza sahip olan kişiye mühürlü, imzalı tapu senedi veriyor. Tapu senedi sadece taşınmazın sahibine verilebiliyor. Gayrimenkul üzerinde mülkiyet dışında başkaca hak sahibi olan kişilere tapu senedi düzenlenmiyor. Örneğin irtifak hakkı sahibine, kiracıya ya da ipotek alacaklısına tapu senedi kanun gereği verilmiyor.
Taşınmaza birden çok kişi hisseli bir şekilde sahipse tüm hissedarları gösterir şekilde tek bir tapu senedi verilebileceği gibi hissedarlar isterlerse her birine ayrı ayrı da tapu senedi düzenlenebiliyor.
Tapu senedinde tapunun türü, gayrimenkul sahibinin isim ve soy ismi ve gayrimenkulle ilgili temel bilgiler yer alıyor. Tapu senedinin üst bölümünde gayrimenkulün pafta, parsel, konum ve alan ölçüsü bilgileri, orta bölümde kat irtifakı ya da mülkiyet olduğuna dair bilgiler, alt bölümde ise tapuda daha önceden yapılmış değişiklik bilgileri, cilt, sayfa, sıra numarası gibi bilgiler yer alıyor.