Emlak Terimleri

Tapu senedi nedir? Tapu senedi çeşitleri nelerdir?

Tapu senedi; bir taşınmaz varlığın, gayrimenkulün sahibini gösteren resmi bir belge olarak biliniyor. Peki, Tapu senedi çeşitleri nelerdir? İşte konu hakkında tüm merak edilenler... Tapu senedi Tapu Sicil Müdürlüğü tarafından düzenleniyor ve gayrimenkulün sahibine veriliyor

Tapu senedi bir gayrimenkulün sahibinin kim olduğunu gösteren resmi belge olarak karşımıza çıkıyor. Tapu senedi Tapu Sicil Müdürlüğü tarafından düzenleniyor ve gayrimenkulün sahibine veriliyor. 

Tapuda gerçekleştirilen işlemler sonucu tapu dairesi taşınmaza sahip olan kişiye mühürlü, imzalı tapu senedi veriyor. Tapu senedi sadece taşınmazın sahibine verilebiliyor. Gayrimenkul üzerinde mülkiyet dışında başkaca hak sahibi olan kişilere tapu senedi düzenlenmiyor. Örneğin irtifak hakkı sahibine, kiracıya ya da ipotek alacaklısına tapu senedi kanun gereği verilmiyor. 

Taşınmaza birden çok kişi hisseli bir şekilde sahipse tüm hissedarları gösterir şekilde tek bir tapu senedi verilebileceği gibi hissedarlar isterlerse her birine ayrı ayrı da tapu senedi düzenlenebiliyor. 

Tapu senedinde tapunun türü, gayrimenkul sahibinin isim ve soy ismi ve gayrimenkulle ilgili temel bilgiler yer alıyor. Tapu senedinin üst bölümünde gayrimenkulün pafta, parsel, konum ve alan ölçüsü bilgileri, orta bölümde kat irtifakı ya da mülkiyet olduğuna dair bilgiler, alt bölümde ise tapuda daha önceden yapılmış değişiklik bilgileri, cilt, sayfa, sıra numarası gibi bilgiler yer alıyor. 

Tapu senedi çeşitleri nelerdir?

Tarla, arazi, arsa ve bahçe haricinde daireler için kat mülkiyeti tapusu, kat irtifaklı tapusu, hisseli tapu ve kooperatif tapusu gibi farklı tapular düzenlenebiliyor. 

Kat mülkiyeti tapusu, bir yapının her bir bağımsız bölümü için düzenlenen sahiplik belgesi olarak biliniyor. Kat irtifakı tapusu ise kat mülkiyeti tapusuna geçilmeden önce düzenlenen bir tapu türü olarak karşımıza çıkıyor. 

Kat Mülkiyeti Tapu Nedir? 

Kat mülkiyetli tapu, iskanlı gayrimenkuller için geçerli oluyor. Kat mülkiyeti tapusunda, söz konusu gayrimenkul ile ilgili bağımsız bölümün numarasından niteliğine, binada yer aldığı kat bilgisinden binanın yüzölçümüne ve dairelerin metrekare cinsinden büyüklüğüne kadar tüm detaylar bulunuyor. Kat mülkiyetli tapuya sahip bir gayrimenkul ile ilgili alım, satım, devir gibi işlemlerde banka kredisi kullanılmak istendiğinde takdirde bu süreç oldukça hızlı ilerliyor.

Kat İrtifaklı Tapu Nedir?

Kat irtifakı; bir arsa üzerinde başlanacak bir inşaata yönelik mülkiyet hakkını ifade ediyor. Kat Mülkiyeti Kanunu hükümlerine göre de kurulan irtifak hakkı olarak tanımlanıyor. Bir tapu çeşidi olan kat irtifakı, henüz tamamlanmamış bir yapıdaki hak sahiplerinin paylarını belirtmek ve göstermek amacı ile hazırlanıyor. 

Hisseli Tapu Nedir?

Hisseli tapu; taşınmaz bir mal üzerinde hak sahibi olan kişilerin adlarının ve sayılarının bulunduğu tapu türünün ismidir. Bir taşınmaz mal sadece bir kişiye ait olabildiği gibi birden fazla kişiye de ait olabiliyor. Bu tip durumlarda taşınmazın ortaklarının isimlerinin yer aldığı tapu türüne hisseli tapu deniyor. 

Tapu takyidat belgesi nedir? Takyidat belgesi nasıl alınır?

Tapu daireleri bayram tatilinde açık mı?

Kira şerhi nasıl kaldırılır?

Tapuda kira şerhi ücreti 2022 ne kadar?

Kira şerhi nasıl yapılır? Tapuda kira şerhi için gerekli belgeler neler?

Kiracıya ihtarname nasıl çekilir?

Tapu iptal davası hangi durumlarda açılamaz?

Tapu iptal ve tescil davası nedir, nasıl açılır?

Muvazaa nedeniyle tapu iptal davası nedir, nasıl açılır?

Kiracının ihtiyaç sebebiyle tahliyesi nasıl olur?

Kira uyarlama davası nedir, ne zaman açılabilir?

Kentsel dönüşüm kira yardımı nasıl alınır, şartları nelerdir?

Kentsel dönüşüm kira yardımı için gerekli evraklar 2022 nelerdir?

Kira sözleşmesi hangi durumlarda fesh edilir?

Yapı kullanma izin belgesi nasıl sorgulanır?

Tahliye taahhütnamesi nasıl hazırlanır?

Tahliye taahhütnamesi ile kiracının tahliyesi nasıl olur?

Hisseli gayrimenkul satışı nasıl olur?

Müşterek tapu nedir? Müşterek tapu nasıl satılır?

Tapuda tevhit işlemi nedir? Tapuda tevhit nasıl yapılır?

Tapu ifraz işlemi nedir? Tapuda ifraz nasıl olur?