19 / 12 / 2024

Tapu senedi nedir? Tapu senedi neden iki renklidir? 

Tapu senedi nedir? Tapu senedi neden iki renklidir? 

Tapu senedi, bir taşınmazın ya da gayrimenkulün bilgilerini ve kime ait olduğunu gösterir. Peki tapu senedi türleri nelerdir? Tapu senedi neden iki renklidir? 



Tapu senedi; bir taşınmaz varlığın ya da gayrimenkulün sahibini gösteren resmi belge olarak belirtiliyor. Tapu Sicil Müdürlüğü tarafından düzenlenen söz konusu bu resmi belge, yalnızca taşınmazın sahibine verilir; taşınmaz üzerinde mülkiyet dışında başka bir hakkı olan kişiye verilmez.

Konu ile ilgili olarak bir örnek vermek gerekirse, kiracıların, irtifak hakkı sahiplerinin veya ipotek alacaklılarının tapu senedi alması mümkün değildir. Fakat eğer söz konusu taşınmaza birden çok kişi hisseli bir şekilde ortaksa tüm hissedarları gösteren tek bir tapu senedi verilebileceği gibi hissedarların her birine ayrı ayrı olacak şekilde tapu senedi de verilebilir.

TAPU SENEDİ TÜRLERİ NELERDİR?

Tarla, arsa, arazi ve bahçe haricinde konutlar için kat mülkiyeti tapusu, kat irtifaklı tapusu, hisseli tapu ve kooperatif tapusu gibi farklı tapular verilebilir. Kat mülkiyeti tapusu, bir yapının her bir bağımsız kısmı için düzenlenen sahiplik belgesi şeklindedir. Kat irtifakı tapusu da kat mülkiyeti tapusuna geçilmeden önce düzenlenen bir tapu türüdür.

Tapu senedi nedir? Tapu senedi neden iki renklidir? 


TAPU SENEDİ NEDEN İKİ RENKLİDİR? 


Türkiye’de tapu senetleri iki farklı şekilde düzenlen bir belgedir. Gayrimenkullere ait mülkiyet hakkı ile ilgili olarak Tapu Sicil Müdürlüğü tarafından verilmiş olan tapu senetleri içeriklerine göre iki ayrı renge sahip olur; pembe ve mavi. Paylaşılan detaylara göre mavi renk tapular, sahip olunan mülkün bir arazi veya arsa olduğunu belirtir ve kat mülkiyeti olmadığını belgeler. Pembe renk tapular da kat mülkiyeti olan durumlarda kullanılır ve üzerinde mülkiyete söz konusu olan yerin sınırları belirtilir.


HANGİ TAPU SENETLERİ GEÇERSİZDİR?

Aktarılan bilgilere göre tapu senedi tapu kütüğüne yapılan tescile dayanır. Eğer tapu kütüğünde ya da tapu kadastro bilgi sisteminde tescil yoksa tapu senedi mühürlü, imzalı olsa dahi bir geçerliliği yoktur. Tescile dayanmayan tapu senetleri geçersizdir. Tescilli olmayan tapu senediyle tapuda herhangi bir işlem yapılamaz.

 

Trabzon, Erzurum ve Erzincan’da konut fiyatlarındaki artış üç büyük şehri geride bıraktı

Milli Emlak’tan son dakika Kasım 2024 fırsatı! İki şehirdeki KDV’den muaf araziler satışta!

'6.8 şiddetinde deprem bekleniyordu' diyen Deprem uzmanı Hasan Sözbilir yeni deprem için tarih verdi! 


Geri Dön