Genel

Tapu sorgulama! Ölen kişinin eski tapu kayıtları nasıl bulunur?

Tapu kaydı sorgulaması, miras paylaşımı konusunda bilinen işlemlerden biridir. Peki ölen kişinin kayıtlarına nasıl ulaşılır? İşte detaylar!

Ölen bir kişinin üzerine herhangi bir mülk var mı? Örneğin arabası herhangi bir taşıtı ya da bankada parası var mı? Bu bilgilere nasıl ulaşılır? Bu konuya dair pek çok soru sorulmaktadır.

İşte merak edilenler…

ÖLEN KİŞİNİN TAPUDKİ KAYITLARININ ÖĞRENİLMESİ!

Tapu kaydının sorgulama işlemi, miras paylaşımına dair en sık yapılan işlemlerden birisidir. Mirasçılar veya onların yasal temsilcileri yani avukatlar, mirasçılık belgesi ile tapudan sorgulama işlemini yapabilirler. Ancak bu süreçte tapu sorgusundan her zaman sağlıklı sonuç çıkmayabilir. Örneğin çok eskiye dayanan tapu kayıtları, tapu sisteminde çıkmaz. Bunun için tapuların arşiv dosyalarının incelenmesi gerekebilir ve inceleme süreci için bir prosedür uygulanmaktadır. Eskiye dayanan tapu kayıtlarının yeni tapu sistemine girişi ile ilgili sorunlar yaşanabilir. Türkiye’deki mal varlığı konusunda araştırma aşaması avukat desteği ile yapılabilir. Eğer araç sorgulaması yapılacak ise ölen kişinin üzerine kayıtlı araçlar trafik tescil müdürlüklerine, mirasçılık belgesi ile yapılacak başvuru ile öğrenilebilir. Bankadaki para sorgulanacak ise de miras araştırma işlemi yapılırken ölen kişinin banka hesapları ve bu hesaplardaki mevduatlar tapu kayıtlarına işlenmez yani görünmez. Bunun için miras bırakan kişinin hesabı olan bankaya yazılı başvuruda bulunulması gerekir.

TAPU KİMİN ÜSTÜNE NASIL ÖĞRENEBİLİRİM?

E-Devlet şifre ile www.turkiye.gov.tr adresine girildiği zaman arama butonuna tapu yazdığınızda sayfa sizi tapu sorgulama ekranına aktarır. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü adresine giriyorsunuz, orada kimlik numaranıza ait kayıtlı tapu bilgilerine ulaşabilirsiniz.

HİSSELİ TAPUDA KENDİ HİSSEMİ SATABİLİR MİYİM? HİSSELİ TAPU NASIL BAŞKASINA SATILIR?

Hisseli tapu satışı birçok kişinin aklını kurcalamaktadır. Hisseli gayrimenkulleri, ev, arsa veya dükkan olabilir, müstakil gayrimenkullerden ayıran birtakım farklar vardır. Hisseli gayrimenkullerde kimin taşınmazın hangi bölümüne sahip olduğu bilinmez. Taşınmazın bütün bölümlerine tüm hissedarlar ortak sayılır. Bu yüzden de tüm hissedarlarla ortak bir anlaşmaya varmadığınız müddetçe, gayrimenkulün bir kısmını bile kullanma hakkına sahip değilsiniz demektir.