Emlak Terimleri

Tapu tahsis belgesi devredilebilir mi?

Tapu tahsis belgesinde tahsis edilen gayrimenkulün doğrudan doğruya ilgiliye mülkiyet hakkı vermiyor. Peki, tapu tahsis belgesi devredilebilir mi?

Tapu tahsis belgesi devredilebilir mi?

Tapu tahsis belgesi; tapu senedi gibi mutlak ve kesin bir mülkiyet hakkı niteliğine sahip olmayan belge olarak karşımıza çıkıyor. Tapu tahsisi 2981 sayılı Kanunla belirlenen çerçevede ilgili kişilere tanınan şahsi hakkı içeren belgeye olarak da biliniyor. 


Tapu tahsis belgesinde tahsis edilen gayrimenkulün doğrudan doğruya ilgiliye mülkiyet hakkı vermiyor. Tapu tahsis belgesinin, mülkiyet hakkı sağlaması için bazı şartlar aranıyor. İlk olarak tapu tahsis belgesinin usulüne uygun olması gerekiyor. 


Tapu tahsis belgesi 2981, 3290 ve 3366 sayılı Kanunlar gereğince hak sahibi olanlara tahsis edilmek üzere, Belediyelere yapılan taşınmaz devirlerinden önce veriliyor. 


Tapu tahsis belgesi devri...

Tapu tahsisi belgesi devri, satış vaadi sözleşmesi ile yapılabiliyor. Ancak, tapusuz gayrimenkullere ilişkin satış vaadi, gerçek anlamda bir gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi sayılmıyor. 


Ancak, buna karşın hepten geçerli olmasına da engel teşkil etmiyor. Çünkü tapusuz taşınmazlara ilişkin satımın gerçek hukuksal niteliği zilyetlik hakkının devri amacını güden satımdan ibaret oluyor.


Bu sebeple davacının dayanağı olan satış vaadi senedinin, zilyetliğin devir senedi olarak yorumlanıp, delillerin bu şekilde değerlendirilmesi gerekiyor.


Noter huzurunda yapılmamış bir satış vaadi sözleşmesi, taşınmaz mal eğer tapuda kayıtlı ise, gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi söz konusu olacağı için geçerli, yok eğer tapuda kayıtlı değil ise, bu takdirde bahis konusu olan "gayrimenkul satış vaadi" değil " zilyetlik hakkının devri vaadi" olduğu için geçerli oluyor.



Tapu tahsis belgesi alma şartları!


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com