Emlak Terimleri

Tapu tahsis belgesini tapuya çevirme süresi!

Kamuya ait arsa ve arazilerine yapılmış gecekondulara ıslah imar planları yapılıncaya kadar devletin güvence vermesi olarak nitelendirilen tapu tahsis belgesinin tapuya çevrilmesi gerekiyor. İşte, tapu tahsis belgesini tapuya çevirme süresi!

2981 sayılı İmar Affı Kanunu hükümlerine göre; hazine, belediye, il özel idaresine ait veya Vakıflar Genel Müdürlüğünün idare ettiği arsa veya araziler üzerinde, gecekondu sahiplerince yapılmış yapı sahiplerine devlet tarafından ön tapu olarak verilen belgeye tapu tahsis belgesi deniyor. 


6306 sayılı yasa ile fazlasıyla gündeme yer alan tapu tahsis belgesi aslında bir mülkiyet hakkı olmayıp imar ve gecekondu mevzuatı çerçevesinde belediye, hazine gibi idarelerin sahip oldukları taşınmazlar üzerinde 2981 sayılı yasa ile kişilere hak sahipliği tanıyan bir şahsi hak olarak ifade ediliyor.


Bu belgenin çıkarılmasındaki en büyük ihtiyaç ise 2981 sayılı yasa ile herhangi bir taşınmazı olmayan, ekonomik olarak durumları kötü olan kişilere ait 10.11.1985 yılı öncesine ait yapılarının yasal hale getirilerek bir defaya mahsus olmak üzere kullandıkları meskene ait mülkiyet sahibi olmasını yani “konut” sahibi olmalarını sağlamak olarak devlet tarafından sağlanan bir hak olarak karşımıza çıkıyor.


Tapu tahsis belgesinin mülkiyete nasıl dönüştürüleceği, uygulamanın nasıl yapıldığı, her tapu tahsis belgesinin geçerli olup olmadığı, bu belgelerin bir süresinin olup olmadığı ise 6306 sayılı yasada belirtiliyor. 


Yasa gereğince, Mayıs 2015 sonu itibari ile 775 sayılı Gecekondu Mevzuatına göre başvuruların iki yıl içerisinde tamamlanmış olmasını öngörmüştür.  Yani bu tarih Mayıs 2015 sonunu göstermektedir. Ancak, yapılan yeni düzenlemeler ile tapu tahsis belgesi olan vatandaşların belgelerini tapuya dönüştüme süresi 3 yıl daha uzatılmıştır. 


Tapu tahsis belgesinin tapuya çevrilmesi için istenen belgeler!

Başvuru dilekçesi

Noter onaylı beyanname ve taahhütname

Tapu tahsis belgesi

İmar Affı Müracaatı Belgesi

2000 TL’lik Banka Makbuzu

Toprak parası ödenmiş ise Banka dekontu

Satışlı yerler için Noter Satış

Vefat edenler için veraset ilamı

Kimlik fotokopisi

Bağlı bulunulan Muhtarlıktan Form-5 Belgesi

İmar durumu

Bazı durumlarda nüfus kayıt örneği ve isim, soy isim değişikliklerinde mahkeme kararı


Tapu tahsis belgesi mirasçılara geçer mi?



Öznur YASLI/Emlakkulisi.com