22 / 12 / 2024

Tapu tevhid işlemi nasıl yapılır?

Tapu tevhid işlemi nasıl yapılır?

Tapu tevhid başka bir deyişle birleştirme işlemi, tapu sicilinde ayrı ayrı kayıtlı birbirine bitişik birden fazla taşınmaz malın tek bir tapuya bağlanması olarak biliniyor. Peki, tapu tevhid işlemi nasıl yapılır?



Tapu tevhid işlemi nasıl yapılır?

Tapu tevhid başka bir deyişle birleştirme işlemi, tapu sicilinde ayrı ayrı kayıtlı birbirine bitişik birden fazla taşınmaz malın tek bir tapuya bağlanarak, tek bir parsel olarak tapuya tescillenmesi olarak karşımıza çıkıyor. 


Arsa birleştirme işlemi ile, iki ya da daha fazla arsanın, yani imar izni olan parselin birleştirilmesidir. Arsa sahibinin iki parseli varsa bu iki arsanın birleştirilmesi daha iyi bir proje elde edilmesini sağlıyor.  Bu durumda 2 ayrı parselin birleştirilme işlemleri ile tek arsa haline getirilmesi arsa birleştirme olarak karşımıza çıkıyor.  Bu tevhit işlemleri ile 2 ayrı parsel birleşiyor ve tek bir parsel oluyor. 


Aynı veya değişik kişilere ait taşınmaz malların birleştirilmesi mümkün oluyor. Birleştirilecek taşınmaz malların üzerinde, rehin ve irtifak hakları gibi kaydedilmemiş haklar ile taşınmaz mal mükellefiyeti gibi şerhler varsa, bütün hak sahiplerinin ve rehin alacaklarının muvafakatlarının alınması zorunlu oluyor. 


Birleştirilecek taşınmaz mallar üzerindeki haklar ve mükellefiyetler, yeni oluşan taşınmazlara geçiyor. Dışarıda yerleşik kişilerin Tevhit talepleri Türkiye'de yerleşik Türk uyruklular gibi yerine getiriliyor. 


Birleştirme işlemi için tapu sicil müdürlüğünce istenen belgeler şunlardır.

1­ Taşınmazın bulunduğu yere göre belediye encümeni veya il idare kurulu kararı,

2­ Kadastro müdürlüğünce üst yazıya bağlanmış üç takım birleştirme dosyası,

3­ Tescil bildirimi ve kontrol raporu,

4­ Birleştirme isteminde bulunanın fotoğraflı nüfus hüviyet cüzdanı veya pasaportu ile iki adet (son altı ay içinde çekilmiş)

vesikalık fotoğrafı,

5­ Temsilci varsa temsil belgesi ve temsilcinin bir adet vesikalık fotoğrafı,


Arsa tevhit işlemi için neler gerekli?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön