Emlak Terimleri

Tapu ünvan değişikliği harcı!

Tapu ve kadastro işlemlerinden Kanuna bağlı 4 sayılı tarifede yazılı olanları, tapu kadastro harçlarına tabi tutuluyor. Peki, tapu ünvan değişikliği harcı ne kadar? İşte tapu harçları...

Tapu ünvan değişikliği harcı!

Tapu ve kadastro işlemlerinden Kanuna bağlı 4 sayılı tarifede yazılı olanları, tapu kadastro harçlarına tabi tutuluyor. Şirketlerin Ünvan Değişikliği İşlemine İlişkin Harç Uygulaması; Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından şu şekilde açıklanıyor;


Şirketlerin Ünvan Değişikliği İşlemine İlişkin Harç Uygulaması

… Köyü … ada … parselde kayıtlı arsa niteliğindeki taşınmaz … Gıda Halı Hayvancılık Sıhhi Tesisat Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti. adına kayıtlı iken, unvanın …Gıda Halı Taşımacılık Sıhhi Tesisat İnşaat Turizm Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti. olarak değiştirilmesi talep edilmiştir. İşlem için harç tahakkuk ve tahsil edilmediği görülmüştür. 492 sayılı Harçlar Kanunun 4 sayılı tarifesinin 13/c pozisyonu gereği harç tahsilinin sağlanması gerekmektedir. 


Tapu Dairesi Başkanlığınca tenkite iştirak edilmiş olup, yapılan açıklama; Bilindiği gibi, 492 Sayılı Harçlar Kanununun 57’nci maddesinde; “Tapu ve kadastro işlemlerinden bu Kanuna bağlı (4) sayılı tarifede yazılı olanları, tapu kadastro harçlarına tabidir.” denilmekte olup, (4) sayılı tarifenin I/13-c fıkrasında ise; (a) fıkrası dışında kalan her nev’i cins ve kayıt tashihinde her bir işlem için belirlenen miktarda maktu harç alınacağı belirtilmiştir. 2012 yılı için (4) sayılı tarifenin I/13-c fıkrası için belirlenen maktu harç 68,05 TL.dir.  


Aynı Kanunun 123’üncü maddesinin üçüncü fıkrası ise; Anonim, eshamlı komandit ve limited şirketlerin kuruluş, sermaye artırımı, birleşme, devir, bölünme ve nev'i değişiklikleri nedeniyle yapılacak işlemler ile  Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri (Bu kooperatifler ile Kredi Garanti Fonu İşletme ve Araştırma Anonim Şirketi tarafından bankalardan kullandırılacak krediler için verilecek kefaletler dahil) bankalar, yurt dışı kredi kuruluşları ve  uluslararası kurumlarca kullandırılacak kredilere, bunların teminatlarına ve geri ödenmelerine ilişkin işlemler (yargı harçları hariç) bu Kanunda yazılı harçlardan müstesnadır.” hükmündedir.

Yukarıda belirtilen hükümlerden anlaşılacağı üzere, sayılan şirketlerin ünvan değişikliği 492 sayılı Harçlar Kanununun 123’üncü maddesinde belirtilen istisnalar arasında yer almamaktadır.

Bu itibarla, tenkit konusu …tarih ve … yevmiye numaralı işlemden, 2012 yılı için 68.05TL. maktu harç alınması gerekmektedir.


Tapu ve kadastro harçları 2015!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com