Tapu ve Kadasto Ulusal Coğrafi Bilgi Sistemi'ni kullanıma açacak!
Adres, bina, kadastro, idari birimler, ulaşım, hidrografya, arazi örtüsü, ortofoto, topografya ve jeodezik altyapıdan oluşan 10 temel coğrafi veri teması içeren bilgi sistemi, e-devlet ağı üzerinden vatandaşların da kullanımına açılacak...
Türkiye'nin tüm coğrafi verilerinin bir arada yer aldığı Ulusal Coğrafi Bilgi Sistemi tamamlandı. Yeni yılın ilk aylarında kullanıma açılacak olan bilgi sistemi, e-devlet ağı üzerinden vatandaşların da kullanımına açılacak. Kamu yatırımlarına ilişkin karar süreçlerini hızlandıracak olan Ulusal Coğrafi Bilgi Sistemi sayesinde özel sektör de yatırım kararı alırken, yatırım yapacağı bölgenin şartları hakkında önceden bilgi sahibi olacak.
Kamu kurum ve kuruluşlarının sorumlu oldukları coğrafi bilgileri ortak bir altyapı üzerinden kullanıcılara sunulacak portalın kurulması çalışmalarında sona gelindi. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nün koordinasyonunda, 17 bakanlığa bağlı 86 kurumun ortak çalışmasıyla 2005 yılından bu yana yürütülen Ulusal Coğrafi Bilgi Sistemi'nin yeni yılın ilk aylarında hayata geçirilmesi planlanıyor.
-86 kurumun ortak çalışması-
Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nün koordinasyonunda bir araya gelerek 96 ayrı mevzuata bağlı olarak yürüttükleri 254 ayrı iş ve uygulamanın bir araya getirilmesiyle oluşan Ulusal Coğrafi Bilgi Sistemi'nin hazırlık çalışmaları 2005'te başladı.
Harita Genel Komutanlığı'nın yanı sıra üniversiteler ve belediyelerin destek verdiği bilgi sistemi kapsamında, değişik ülkelerin benzer veri sistemleri de incelendi. Benzer alanlarda faaliyet gösteren kurumlar arasında ortak çalışma grupları oluşturuldu ve tüm Türkiye'nin basılı ve kabartma haldeki haritaları dijital ortama aktarıldı.
Buna ilgili kurumlardan gelen adres, bina, kadastro, idari birimler, ulaşım, hidrografya, arazi örtüsü, ortofoto, topografya ve jeodezik altyapı verileri eklendi. Yaklaşık 7 yıl süren bu çalışma sonunda, gelişmiş ülkelerde giderek yaygınlaşan Ulusal Coğrafi Bilgi Sistemi oluşturuldu.
-Yatırım süreci hızlanacak-
Adres, bina, kadastro, idari birimler, ulaşım, hidrografya, arazi örtüsü, ortofoto, topografya ve jeodezik altyapıdan oluşan 10 temel coğrafi veri teması için veri standardı hazırlandı. Coğrafi veri ve ağ servislerinin birlikte çalışabilmesi, teknolojik bilgi paylaşımı ile izleme ve koordinasyon altyapısı oluşturuldu.
Kamu yatırımlarına ilişkin karar süreçlerini hızlandıracak olan Ulusal Coğrafi Bilgi Sistemi sayesinde özel sektör de yatırım kararı alırken, yatırım yapacağı bölgenin şartları hakkında önceden bilgi sahibi olacak.
Ulusal Coğrafi Bilgi Sistemi, e-devlet altyapısı üzerinden vatandaşların da faydalanabileceği şekilde hizmete sunulacak.
AA