Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü 2019 bütçesi 1,1 milyar lira!
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda sunum yapan Bakan Kurum, "2019 Yılı Bütçe Teklifinde, Bakanlığımız bütçesi 2 milyar 573 milyon 286 bin lira, bağlı kuruluşumuz Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü bütçesi ise 1 milyar 113 milyon 861 bin lira olarak belirlenmiştir." dedi...
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, bakanlığı ve Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün 2019 yılı bütçesinin sunumunu yaptı. Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; Kurum, yeni Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'yle birlikte TOKİ, Emlak Bankası, Milli Emlak ve Yerel Yönetimler Genel Müdürlüklerinin bağlanmasıyla bakanlığın yeniden yapılandığını söyledi.
Kurum, "2019 Yılı Bütçe Teklifinde, Bakanlığımız bütçesi 2 milyar 573 milyon 286 bin lira, bağlı kuruluşumuz Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü bütçesi ise 1 milyar 113 milyon 861 bin lira olarak belirlenmiştir." bilgisini verdi.
Yerel yönetimlerin çevre yatırımlarına 1 milyar 712 milyon lira destek
Bakan Kurum, "Yerel yönetimlerin çevre yatırımları için son 15 yılda 13 bin projeye 1 milyar 712 milyon lira nakdi yardım verilmiştir." dedi. Kurum, atık su arıtma hizmeti verilen belediye nüfusunun da yaklaşık yüzde 86'ya ulaştığına dikkati çekti.
"2019 yılı sonuna kadar da 20 ilin gürültü haritaları hazırlanacak"
Kurum, gürültü kirliliğini önlemek amacıyla yürütülen çalışmalar hakkında bilgi verdi. Kurum, 25 ilin ve 41 havalimanının gürültü haritalarının hazırlandığını belirtti.
Bakan Kurum, "2018 yılı sonuna kadar 21 ilin ve 2019 yılı sonuna kadar da 20 ilin gürültü haritaları hazırlanmış olacaktır. Ulaşımdan kaynaklanan gürültüye maruz kalan kişilerin yaşam kalitesini arttırmak amacıyla önümüzdeki 5 yılda 60 bin metrekarelik gürültü bariyeri yapımı için de destek verilecektir." dedi.
Kurum, iklim değişikliğiyle mücadele çalışmaları çerçevesinde de Türkiye'nin 21 Nisan 2016'da Paris Anlaşması'nı imzaladığını anımsatarak, sözlerine şöyle devam etti;
"Yerel yönetimlerimizde iklim değişikliğiyle mücadele konusunda kapasiteyi artırmak amacıyla Yerel İklim Değişikliği Eylem Planlarının ilk etapta 30 büyükşehir belediyemiz tarafından hazırlanmasını sağlayabilmek için çalışmalar başlatılmıştır. Karadeniz bölgesinde yaşanan sel, taşkın ve heyelan gibi önemli ekonomik, sosyal ve çevresel zararlara sebep olan afetlerin sayı ve sıklığının artması göz önüne alınarak, 'Karadeniz Bölgesi İklim Değişikliğine Uyum Stratejisi ve Eylem Planı' çalışmaları başlatılmıştır. Bu çalışmalar tüm bölgelerimizde yaygınlaştırılacaktır."
Bakan Kurum, 81 ilin çevre sorunlarını belirlemek amacıyla Türkiye Çevre Sorunları ve Öncelikleri Değerlendirme Raporu'nun hazırlandığını belirterek, havzalarda 10 bin metreküpten daha düşük kapasiteli tesislere de izleme sistemleri kurulabilmesi yönünde fizibilite ve mevzuat hazırlığı çalışmaları yaptıklarını söyledi.
Bakanlıkça doğal sit alanları ve Özel Çevre Koruma Bölgelerinde yürütülen çalışmalara değinen Kurum, Ankara'da Türkiye Tabiat Tarihi Müzesi kurulması, Salda Gölü, Karaburun ve Ildır Körfezinin Özel Çevre Koruma Bölgesi ilan edilmesine ilişkin çalışmaların sürdüğünü bildirdi.
Kurum, mogan Gölü tabanından yaklaşık 2 milyon 700 bin metreküp dip çamuru taramasının tamamlandığını söyledi. Kurum, "Nesli tehdit ve tehlike altında olan tür ve habitatlarının korunması ve izlenmesi çalışmaları kapsamında; deniz kaplumbağalarının korunması ve izlenmesi çalışmaları yapılmaktadır. 2018 yılında 110 bin yavru kaplumbağa denize ulaşmıştır." şeklinde konuştu.
Kurum, Özel Çevre Koruma Bölgeleri, Doğal Sit Alanları ile tabiat varlıklarının bulunduğu alanlarda çevre altyapı yatırımları için yerel yönetimlere 621 adet proje için yaklaşık 391 milyon lira destek sağlandığını bildirdi.
263 yapı denetim kuruluşunun belgesi iptal edildi
Türkiye'de yapı denetiminin önemine işaret eden Kurum, "Yapı Denetim Kanunu kapsamında 453 bin adet işe ait olmak üzere toplam 845 milyon metrekare inşaat alanının denetimi yapılmıştır. Belgelendirilen 2 bin 29 yapı denetim kuruluşu ile 362 laboratuvar kuruluşu faal olarak görev yapmaktadır. Ayrıca Bakanlığımızca bugüne kadar 46 bin 701 adet özel sektöre ait şantiyenin denetimi de gerçekleştirilmiştir. Yapılan denetimler sonucunda 263 adet yapı denetim kuruluşunun belgesi iptal edilmiştir." ifadelerini kullandı.
Bu alanda yapılan çalışmalar ve kanunsal düzenlemelere değinen Kurum, piyasa gözetim denetimi faaliyetleri sonucu inşaatlarda kullanılan güvenli ürün oranının 2018 yılında yüzde 97'ye ulaştığını söyledi.
Kurum, bakanlıkça 5543 sayılı İskan Kanunu kapsamında farklı projeler sebebiyle, yerleri kamulaştırılan ailelerin iskanlarının yapıldığını ve bu noktada taleplerin yöresel özellikler göz önünde bulundurularak karşılandığını söyledi. Kurum, "2003-2018 döneminde 3 bin 885 proje desteklenmiş, 2018 yılı ekim ayı itibarıyla toplam 688 milyon lira yatırım yapılmıştır. Planlı alanlarda da toplam da 9 bin165 konut tamamlanarak hak sahiplerine teslim edilmiştir." dedi.
Bakan Kurum, Türkiye'nin 7 bölgesinde 256 yöresel konut ve 42 köy konağı olmak üzere toplam 298 tip projenin hazırlanarak vatandaşlara ücretsiz olarak sunulduğunu bildirdi.
Kurum, bölge planlarına, stratejik planlara ve kalkınma planlarına uygun olarak konut, sanayi, tarım, turizm, ulaşım gibi yerleşme ve arazi kullanım kararlarını belirleyen çevre düzeni planlarının yaklaşık yüzde 99'unun katılımcı bir süreçle tamamlandığını belirterek, kıyı alanlarında ise planlama çalışmalarının yüzde 82'sinin bitirildiğini söyledi.
Arazi ihtiyacı olan iç ve dış yatırımların önünü açacak Türkiye Mekansal Strateji Planı çalışmalarına da başlandığını dile getiren Kurum, "İmar Kanunu'nda en üst kademe plan olarak yer alan Mekansal Strateji Planı ile ülkemizin sürdürülebilir kalkınma ilkeleri çerçevesinde, ekonomik, sosyal ve mekansal gelişiminin sağlanması için mekansal stratejilerin ilgili tüm kurum kuruluşlarla beraber üretilmesi amaçlanmaktadır." diye konuştu.
Türkiye'nin 2023 hedefleri ve büyüme öngörüsü doğrultusunda ülke düzeyinde yatırımlar için arazi ihtiyacı analizi yapıldığını anlatan Kurum, şöyle konuştu:
"Hazine mülkiyetinde atıl olarak duran ancak yatırım yapılabilir 20 hektar ve üzerindeki arazilerin tespit edilmesi suretiyle gerekli düzenlemeler yapılacak ve bu arazilerin yatırımcılar tarafından kullanılması sağlanacaktır. Bu çerçevede Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile bakanlığımız ilgili birimlerinin çalışmaları neticesinde protokol nihai hale gelmiş olup süreç bu çerçevede koordineli bir şekilde yürütülmektedir. Böylelikle sanayi gelişiminin yoğun olduğu il ve bölgeler belirlenerek, bu bölgelerdeki belirli büyüklükteki yatırıma uygun hazine arazileri ülkemiz ekonomisi ve yatırımcısının kullanımına kazandırılacaktır."